Το ημερολόγιο του φορο-τρόμου

20 Ιουλίου 2011
by ΜπαρμπαΝίκος Αρβανίτης
Η φοροκαταιγίδα μόλις τώρα ξεκινά. Σχεδόν κάθε δεκαπενθήμερο και μέχρι το τέλος του χρόνου, στο γραμματοκιβώτιο κάθε νοικοκυριού θα φθάνει και μία λυπητερή. Κι αυτό θα γίνεται κάθε μήνα «σχοινί κορδόνι» μέχρι το τέλος του έτους. Αφήστε που σχεδιάζουν να καταβληθεί η έκτακτη εισφορά σε τρεις μηνιαίες δόσεις, λέει, αντί σε βάθος ορίζοντα 6 μηνών όπως αρχικώς αναφερόνταν στον εφαρμοστικό. Πάρτε χαρτί και μολύβι και βάλτε «μουτζούρες» σε ημερομηνίες για να θυμάστε πότε θα πρέπει να πληρώσετε κάθε μία δόση απο τη φοροκαταιγίδα που έρχεται.
Ήδη από αυτό το μήνα, οι μισθωτοί ηλικίας άνω των 30 ετών, αλλά και συνταξιούχοι ηλικίας μέχρι 65 ετών, με μηνιαίες αποδοχές από μόλις 650 ευρώ και άνω, θα διαπιστώσουν μείωση στο μισθό ή τη σύνταξή τους, με την αυξημένη παρακράτηση, τα λιγότερα καθαρά στο χέρι, λόγω της μείωσης του αφορολογήτου στις 8.000 ευρώ απο 12.000 που ήταν. Οι λυπητερές αφορούν: στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, στο τέλος επιτηδεύματος, στην έκτακτη εισφορά για τα ακριβά Ι.Χ. (άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών) -στο ειδικό τέλος για όσους διαθέτουν σκάφη ή πισίνες.
Ιούλιος
– Ακριβότερα έως και 40 λεπτά το πακέτο θα πωλούνται από το τέλος Ιουλίου τα φθηνά τσιγάρα. Οι καπνιστές θα τα αγοράζουν προς 2,80 έως 3 ευρώ.
– Επιτηδευματίες που εκμεταλλεύονται ταξί και χρησιμοποιούν υγραέριο ως καύσιμο κίνησης, επιβαρύνονται ήδη με αυξημένο ειδικό φόρο κατανάλωση που επιβαρύνει την τελική τιμή του καυσίμου, από 12,5 σε 20 λεπτά ανά χιλιόγραμμο.
– Μέσα στο μήνα θα περικοπούν 6% οι συντάξεις του ΟΓΑ.
Αύγουστος
– Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα αρχίσουν να έρχονται οι λυπητερές για την καταβολή της έκτακτης εισφοράς στους φορολογούμενους που δήλωσαν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ.
– Τον Αύγουστο θα καταφτάσουν και τα πρώτα 10.500 ειδοποιητήρια για να πληρώσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους οι συνολικά 900.000 οφειλέτες του Δημοσίου.
– Τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα σταλούν τα σχετικά εκκαθαριστικά για να πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος των 300 ευρώ, περίπου 1.000.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες.
– Αύγουστο ή Σεπτέμβριο θα μπει εισφορά 3-14% σε συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ. Επιπρόσθετη μείωση 6% θα δουν αν είναι και κάτω των 60.
Σεπτέμβριος
– Από το Σεπτέμβριο ξεκινά η αποστολή ειδοποιητηρίων σε ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων άνω των 1.929 κ.εκ. και μέχρι 10 ετών, κατόχους σκαφών αναψυχής, καθώς και όσους κατέχουν πισίνες, για να πληρώσουν έκτακτη εισφορά 5% επί των ποσών των τεκμηρίων διαβίωσης όπως ίσχυαν πέρσι που καθιερώθηκαν.
– Από 1ης Σεπτεμβρίου θα αυξηθεί από το 13% στο 23% ο ΦΠΑ σε όλα τα αναψυκτικά, τους χυμούς και τα ανθρακούχα εμφιαλωμένα νερά, καθώς και τα σερβιριζόμενα αγαθά σε εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, ψητοπωλεία, καφετέριες κ.λπ.
– Από 1η Σεπτεμβρίου θα ακριβύνει το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση χιλιάδων νοικοκυριών. Θα επιβαρύνεται πλέον με ειδικό φόρο κατανάλωσης πλέον με ειδικό φόρο κατανάλωσης 1,5 ευρώ ανά Gigagoule, δηλαδή μια επιβάρυνση που φθάνει τα 50 ευρώ το χρόνο.
– Εισφορά 3-10% θα επιβληθεί πιθανότητα από το Σεπτέμβριο και σε επικουρικές 300 και άνω.
Οκτώβριος
– Ακριβότερα κατά 5-6 λεπτά το λίτρο θα πωλείται από τις 15 Οκτωβρίου το πετρέλαιο θέρμανσης που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά λόγω της αύξησης του ΕΦΚ. Υπολογίστε ότι στην καλύτερη περίπτωση στα 92 λεπτά το λίτρο έκλεισε πέρσι η τιμή και η νέα τιμή θα είναι στα 98 λεπτά το λίτρο.
– Ακριβότερα έως 50 λεπτά θα πληρώνουν από 15 Οκτωβρίου το πετρέλαιο θέρμανσης και οι επιχειρήσεις.
– Από Οκτώβριο ή Νοέμβριο ξεκινά η πληρωμή δόσεων για επιχειρήσεις που κλείσουν με «συνοπτικό έλεγχο» τις ανέλεγκτες χρήσεις τους.
Νοέμβριος
– Αυξημένα τέλη κυκλοφορίας έως 12,5% για το έτος 2012 θα κληθούν να πληρώσουν στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2011, όλοι οι κάτοχοι οχημάτων.
– Νοέμβριο ή Δεκέμβριο θα στείλει αν προλάβει η ΓΓΠΣ και τα εκκαθαριστικά για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
– Το Νοέμβριο ξεκινά με δόσεις και η πληρωμή από όσους «τακτοποιήσουν» τα αυθαίρετά τους, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που θα ανακοινωθούν σε στιλ ημιυπαίθριων.
Δεκέμβριος
– Μέχρι το Δεκέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η είσπραξη του ΕΤΑΚ του 2009, αν ξεπεραστεί το πρόβλημα με την ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει την εκκαθάριση και εμφακέλωση των ειδοποιητηρίων. 
dixti.net
Αναρτήθηκε από ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ