Ακόμα τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, εν μέσω εκκλήσεων από τη Χαμάς προς τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει.
Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει αρκετές επιθέσεις (τις τελευταίες μέρες) στη Γάζα, σκοτώνοντας άλλους τρεις Παλαιστίνιοι και τραυματίζοντας πολλούς άλλους, με αποτέλεσμα η Χαμάς να ισχυρίζεται, ότι οι επιθέσεις παραβιάζουν μια άτυπη διήμερης διάρκειας εκεχειρία.
Οι γιατροί στη Γάζα, δήλωσαν, ότι από την Ισραηλινή αεροπορική επίθεση τη Τετάρτη το βράδυ, σκοτώθηκε και ο 20-χρονος Mohammad Moqat, ο οποίος ήταν μέλος της παλαιστινιακής αντίστασης, της Ισλαμική
οργάνωσης Τζιχάντ.
Η τελευταία Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή ήρθε (σαν αποτέλεσμα) μετά από εκτόξευση από τους Παλαιστίνιους μαχητές, πολλών ρουκετών και βλημάτων όλμου προς το νότιο Ισραήλ, σε αντίποινα για μια προηγούμενη Ισραηλινή αεροπορική επίθεση στα σύνορα, στην πόλη της Ράφα.
Μια προηγούμενη Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια της ημέρας, είχε σαν στόχο ένα όχημα, όπου σκοτώθηκε ο Ισμαήλ αλ-Ismar, 34 ετών, που ήταν ένας από τους ηγέτες της Ισλαμικής Τζιχάντ.
Ένας Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τις (αεροπορικές) επιθέσεις, λέγοντας ότι είχαν σαν στόχο “έναν ακτιβιστή που συνδέεται με την Ισλαμική Τζιχάντ, και ο οποίος είχε εμπλακεί στην απόπειρα τρομοκρατικών ενεργειών στην περιοχή του Σινά”.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο Ismar είχε “εμπλακεί σε τρομοκρατικές ενέργειες στη Λωρίδα της Γάζας και είχε κάνει πρόσφατα -μαζί με άλλους- αρκετές προσπάθειες για να εκτελέσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στο Σινά, στα σύνορα Ισραήλ-Αιγύπτου”.
Ένας τρίτος άνδρας 60 ετών σκοτώθηκε όταν ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κοντά στα σύνορα.
Οι νέες επιθέσεις εγείρουν φόβους, για μια νέα κορύφωση της βίας, μόλις 48 ώρες μετά την συμφωνία των αντιπάλων (Ισραήλ – Χαμάς), να σταματήσουν την εκτόξευση ρουκετών στο νότιο Ισραήλ, με την προϋπόθεση ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία θα σταματούσε επίσης τις επιδρομές της.
Επισφαλής εκεχειρία
Η κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι παραβιάζει την άγραφη εκεχειρία με τις τελευταίες αεροπορικές επιδρομές του και ζήτησε την παρέμβαση του ΟΗΕ.
Μια δήλωση που εκδόθηκε από τη Χαμάς λέει τα εξής: “Η επιθετική συμπεριφορά επιβεβαιώνει ότι το Ισραήλ δεν έχει καμία πραγματική πρόθεση να διατηρηθεί η ανακωχή και επιμένει στην κλιμάκωση της κατάστασης. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα και ιδίως τα Ηνωμένα Έθνη, για να πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις του εναντίον αμάχων μας...”.
Ο τελευταίος κύκλος της βίας ξέσπασε την Πέμπτη, όταν ένοπλοι επιτέθηκαν σε οχήματα και λεωφορεία, σε δρόμο στην έρημο κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα, στο θέρετρο του Εϊλάτ, σκοτώνοντας οκτώ άτομα σε επίθεση, για την οποία κατηγορήθηκαν οι “Λαϊκές Επιτροπές Αντίστασης”.
Τις επόμενες μέρες, από τις Ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις σκοτώθηκαν 15 Παλαιστίνιοι, κάτοικοι της Γάζας, αφού κάποιες ένοπλες ομάδες στη Γάζα, πέταξαν πάνω από 100 ρουκέτες και βλήματα όλμου κατά μήκος των συνόρων, σκοτώνοντας έναν άνδρα.
Κατά τη διάρκεια των Ισραηλινών επιθετικών επιδρομών της Πέμπτης, Ισραηλινά στρατεύματα πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Αιγύπτιο αξιωματικό του στρατού και τέσσερις στρατιώτες – προκαλώντας διπλωματική ρήξη μεταξύ των δύο χωρών (Αιγύπτου-Ισραήλ).
Την Τετάρτη (χθες), η αιγυπτιακή εφημερίδα Al Masry Alyoum ανέφερε ότι οι αιγυπτιακές αρχές έχουν εντοπίσει τρεις από τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις στο (θέρετρο) Eliat. Η έκθεση (της Αιγυπτιακής αστυνομίας) υποστηρίζει, ότι οι επιτιθέμενοι (στο
Eliat) ήταν από την περιοχή του Σινά της Αιγύπτου, όχι από τη Γάζα όπως υποστηρίζει ή υποπτεύεται το Ισραήλ.
Οι Ισραηλινοί και οι Αιγύπτιοι διεξάγουν σήμερα έρευνα σχετικά με το θέμα.
ΠΗΓΗ: http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2011/08/2011824143320180570.html

Μετάφραση: Μπαρμπανίκος Αρβανίτης

Comments are closed.