Κάποτε, όταν δούλευα στο πάλαι ποτέ ΠΙΚΠΑ (προ ΣΕΥΥΠ), η παιδίατρος Πρόεδρος ΔΣ, κουβάλησε έναν συνεργάτη της από τη κύρια απασχόλησή της σε μεγάλο Νοσοκομείο, για να κάνουν στη ζούλα “ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ” νέου εμβολίου που δεν είχε δοκιμαστεί ούτε σε ζώα, σε βάρος ανυποψίαστων βρεφών και νηπίων, ανυποψίαστων γονιών. Η φαρμακοβιομηχανία έβαζε μόνο τα δοκιμαστικά εμβόλια και ότι αναλώσιμα θα χρησιμοποιούσαν, θα τα φόρτωναν στο …ΠΙΚΠΑ. Το ξαναλέω, καμία απολύτως ενημέρωση των γονιών, που ήσαν όλοι της “Πρόνοιας” και της φτώχειας τους. Ήταν και τότε περίοδος πρασινισμού της εξουσίας. Όταν ήλθε μια έμπειρη Επισκέπτρια Υγείας και μου έδειξε ένα κωλόχαρτο μνημείο προχειρότητας και ασυδοσίας και με ρώτησε αν είναι νόμιμο και αν μπορούν να το κάνουν εν αγνοία των γονιών, με πιάνει το αρβανίτικο και ποιος λαθραίος είδε τον Μπαρμπανίκο και δεν κρύφτηκε!!!! Η κεντρική υπηρεσία έκανε τον “άγνωστο στρατιώτη”, του τύπου “μη μας ζαλίζετε με θέματα που δεν σας έχουμε δώσει εμείς εντολή”!!! Με τα πολλά, κάποιοι κάπου φοβήθηκαν και η συγκεκριμένη “κλινική έρευνα” δεν έγινε ποτέ.
Αυτο μου θύμισε ο φίλος “Τ.Ν.” με το παρακάτω γράμμα του:

“Έχω δυο πράγματα να σου ‘πώ.
Βλέπω να ασχολείσαι με τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΏΝ.

ΚΑΤ αρχή δεν αξίζουν ΟΛΟΙ τον οίκτο. Ειδικά αυτοί που τα ρίχνουν για προνομιακή αντιμετώπιση, για να έχουν προτεραιότητα στα χειρουργεία τους κλπ.
Υπάρχει όμως το μέγα θέμα-σκάνδαλο με τις λεγόμενες “ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ”.
Υπάρχουν ΔΥΟ απαραίτητες προϋποθέσεις για να γίνει “ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ”, (πέρα από την άδεια του EOΦ, που είναι όμως όπως φοβάμαι ΚΩΜΩΔΙΑ)

ΠΡΩΤΟ: Να ξέρει και να ΣΥΜΦΩΝΕΙ ο άρρωστος, στον οποίο δοκιμάζονται τα νέα φάρμακα.
ΔΕΥΤΕΡΟ: Να πληρώσει όλα τα έξοδα της έρευνας, η φαρμακοβιομηχανία για λογαριασμό της οποίας διενεργείται η έρευνα και η οποία ενδιαφέρεται αποκλειστικά για το προϊόν της. Η ίδια φαρμακοβιομηχανία πρέπει να πληρώνει και ό,τι χρειαστεί ο άρρωστος από εξετάσεις-νοσηλεία στα πλαίσια της ΕΡΕΥΝΑΣ.
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ????????
1. Η ενημέρωση είναι για κλάματα συνήθως. Εδώ (π.χ.) ο ΑΡΡΩΣΤΟΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΟΓΚΟ. Πως θα μάθει ότι κάνει πειραματική δοκιμαστική θεραπεία για ΟΓΚΟ??? Συχνά ΟΥΤΕ οι συγγενείς του μαθαίνουν, ότι π.χ. ο θεράπων γιατρός παίρνει ΕΞΤΡΑ ΑΜΟΙΒΗ από τη φαρμακευτική εταιρεία για να κάνει την έρευνα για λογαριασμό της. Πολλές φορές μάλιστα με το κομμάτι!!! Π.χ. Τόσοι άρρωστοι Χ τόσα λεφτά για τον καθένα ασθενή!!!!
2. Το Νοσοκομείο και το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ του αρρώστου, ΔΕΝ μαθαίνουν ΠΟΤΕ ότι γίνεται έρευνα με πειραματόζωο τον ασθενή. Κι’ όμως στη ζούλα, καλείται το Ασφαλιστικό Ταμείο αυτού του ασθενή να πληρώσει τα γαμησιάτικα έξοδα των πειραματισμών της φαρμακοβιομηχανίας.
ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ, ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΊΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΟΛΠΟ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ, ΠΟΥ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΣΤΗ ΖΟΥΛΑ… (τσάμπα μάγκες δηλαδή….)
ΚΑΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΌΠΟΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ “ΚΛΙΝΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ” ΤΕΤΟΙΟΥ ΤΥΠΟΥ….
Και μετά ο ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ σου λέει, ότι το ΙΚΑ (σαν ασφαλιστικό ταμείο) έχει οικονομική στενότητα……”

Comments are closed.