“Πατάνε μαζί για συγχώνευση Eurobank – Alpha Bank
Τσιπούρας Δ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 04/09/2010 

Ραγδαίες εξελίξεις, που ανατρέπουν τον τραπεζικό χάρτη στην Ελλάδα και φέρνουν προ των πυλών του την έλευση ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων, κυοφορούνται υπό άκρα μυστικότητα.

Η συγχώνευση της Alpha Bank με την Eurobank δημιουργεί έναν τραπεζικό κολοσσό με κεφάλαια που θα αντιπροσωπεύουν το 24% της εγχώριας αγοράς (177 δισεκατομμυρίων ευρώ, έναντι 122 δισεκατομμυρίων της Εθνικής Τράπεζας και 17,6% του συνόλου), χορηγήσεις ύψους 110 δισ. ευρώ, καταθέσεις 83 δισεκατομμυρίων ευρώ, δίκτυο που ξεπερνά τα 2.600 σημεία (εκ των οποίων τα 1.760 στο εξωτερικό) και 38.000 εργαζόμενους.

Η μείωση του προσωπικού δημιουργεί δυσχέρειες, καθώς απαγορεύονται από τις εθνικές νομοθεσίες και αυτό ανάγεται στο μεγαλύτερο αγκάθι για το δίπολο που θα προκύψει.

Η απάντηση της Εθνικής, που εξαρτά τις επόμενες κινήσεις της από τη στάση της κυβέρνησης, θα αφορά είτε την απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (η ΕΤΕ ελέγχει το 6% του Τ.Τ.), είτε  το άνοιγμά της προς την Τράπεζα Πειραιώς, που κατέχει το 9,3% της αγοράς, προκειμένου να επανακτήσει τα πρωτεία.

Οι εξελίξεις συζητήθηκαν εκτάκτως χθες ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, καθώς και οι δύο ασπάζονται τις παραινέσεις της τρόικας για ισχυρότερα τραπεζικά συγκροτήματα.

Κύκλοι της αγοράς επιμένουν, ωστόσο, ότι ο «γάμος» δεν θα είναι εύκολος, καθώς ενδέχεται να χαλάσει από οποιαδήποτε αιτία. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι ενδεχόμενη συνένωση των δύο μεγαλύτερων ιδιωτικών τραπεζών και με δεδομένη τη δυναμική της Εθνικής θα διευρύνει το χάσμα μεταξύ μεγάλων και μικρών τραπεζών και σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται η παρέμβαση της Ε.Ε. με το πρόσχημα της υπερσυγκέντρωσης. Και αυτό επειδή στη θεωρητική περίπτωση, που γίνει αποδεκτή η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, τότε η Εθνική Τράπεζα και τα δύο νέα σχήματα θα ελέγχουν το 75% της αγοράς αφήνοντας ένα μερίδιο αγοράς 25% για τις υπόλοιπες 60 τράπεζες της χώρας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι βασικοί μέτοχοι των δύο τραπεζών, οι κ. Γιάννης Κωστόπουλος και Σπύρος Λάτσης, έχουν συμφωνήσει τη βασική δομή του κοινού σχήματος: τον πρώτο λόγο στη νέα διοικητική ομάδα θα έχει το επιτελείο της Alpha Bank ως αντιστάθμισμα στην ισχυρότατη παρουσία του Ομίλου Λάτση στο νέο σχήμα.

Υπογραμμίζεται ότι ο Όμιλος Λάτση ελέγχει το 43% της Eurobank, έτσι -δεδομένης της μεγάλης διασποράς των άλλων εμπορικών τραπεζών- συγχώνευση της Eurobank με οποιαδήποτε άλλη ελληνική τράπεζα θα είχε αποτέλεσμα η οικογένεια Λάτση να είναι ο κυρίαρχος μέτοχος του νέου σχήματος. Αξίζει να αναφερθεί ακόμα ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2010 η τράπεζα του Ομίλου Λάτση έδωσε πραγματική «μάχη» για να υπερασπιστεί τη ρευστότητά της και κατάφερε να την κερδίσει λαμβάνοντας τη μερίδα του λέοντος από το κρατικό πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων δανεισμού, εκδίδοντας τίτλους αξίας 7,77 δισ. ευρώ με την εγγύηση του Δημοσίου…..

ΠΗΓΗ: “ΑΥΓΗ” 4-9-2010 !!!!!!!!!! …..Από τότε και βλέπουμε!!!!

Comments are closed.