Ο Γιώγος Παπανδρέου δεσμεύεται να συνεχίσει τα αντιλαϊκά σχέδια μείωσης του χρέους, παρά τις συγκεντρώσεις των διαδηλώσεων στους δρόμους.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε να ακολουθήσει τις απαιτήσεις των πιστωτών για εφαρμογή και άλλων σκληρών μέτρων λιτότητας στην υπερχρεωμένη χώρας του, παρά τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις κατά των μέτρων…. (και αναφέρει ότι και το PRESS TV)….

Δεσμεύσεις λιτότητας
Η Ελλάδα έχει ήδη δεσμευθεί για τη μείωση του εργατικού δυναμικού του δημόσιου τομέα, για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και για το ξεπούλημα κρατικών επιχειρήσεων.
Οι ηγέτες της ευρωζώνης είχαν ανακοινώσει πακέτο διάσωσης
223 δις $ για τη χώρα τον Ιούλιο, αλλά η Αθήνα δυσκολεύεται να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για τη λήψη της επόμενης δόσης της χρηματοδότησης, και τα αποθεματικά της σε μετρητά επαρκούν για λίγες μόνο εβδομάδες.
Πολλοί Έλληνες φοβούνται ότι η κατάσταση ξεπουλήματος θα οδηγήσει σε πάρα πολύ φθηνές εκποιήσεις, και φοβούνται ότι περίπου 20.000 εργαζόμενοι στο κράτος θα πρέπει να απολυθούν και πολλοί άλλοι θα έχουν μειώσεις στους μισθούς τους, ενώ η ανεργία ανήλθε στο 16 τοις εκατό τον Ιούνιο.
Ο Παπανδρέου αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να αποκαταστήσει την ηρεμία στη κοινωνία εν μέσω πιέσεων της Γερμανίας, που ζητεί μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία και εν μέσω επαναλαμβανόμενων φημών ότι η Αθήνα θα πρέπει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη λόγω της κρίσης του χρέους της.
Το Σάββατο, ο ίδιος (ο Παπανδρέου) επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησής του για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα, όπως ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
“Θα αποδείξουμε το λάθος όλων εκείνων που στοιχηματίζουν ότι η χώρα θα αποτύχει …και ότι η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ, όλους αυτούς που θέλουν να αγοράσουν τη χώρα για ένα μπολ με φακές,” είπε ο Παπανδρέου.
Με το θέμα της επανεκκίνησης της οικονομίας, ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα εξερεύνησης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Αστυνομία αντιμετώπισε τους «αγανακτισμένους» διαδηλωτές
Εν τω μεταξύ, για τη καταπολέμηση των ταραχών, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να απωθήσει περίπου 3.000 ιδιοκτήτες ταξί μεταξύ των διαδηλωτών, που διαμαρτηρονταν για την απελευθέρωση του κλάδου τους – μια από τις πολλές μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων.
Ένας αριθμός ρεκόρ 7.000 αστυνομικών επιστρατεύθηκε για να αντιμετωπίσει τις διαμαρτυρίες, που διοργανώνονται από μια ομάδα με το όνομα «αγανακτισμένοι», όπως και με το παρόμοιο κίνημα διαμαρτυρίας της νεολαίας στην Ισπανία.
Τα μέλη
συνδικάτων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα Ελλάδα είχαν επίσης ισχυρή παρουσία, μαζί με τους υποστηρικτές της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας του “Ηρακλή” που διαμαρτύρονταν για τον αποκλεισμό τους από την πρώτη κατηγορία.
Η Ελλάδα την Παρασκευή, απέρριψε κατηγορηματικά τις φήμες ότι μπορεί να πτωχεύσει το Σαββατοκύριακο, κατηγορώντας τα ξένα ΜΜΕ για μια κερδοσκοπική συμπεριφορά έναντι του ευρώ.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε από τονΠαπανδρέου πριν από την ομιλία του (στη Θεσσαλονίκη) να μην διστάσει να επιβάλει τις μεταρρύθμισής του.
«Η Ελλάδα γνωρίζει ότι η πίστωση είναι διαθέσιμη μόνο εφόσον εκπληροί τις υποχρεώσεις της», είπε σε συνέντευξή της, που δημοσιεύεται την Κυριακή στην εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου.
Ταυτόχρονα, προέτρεψε τους συμπατριώτες της να είναι υπομονετικοί με την Ελλάδα, λέγοντας, «Όσα δεν έχουν γίνει εδώ και χρόνια δεν μπορεί να γίνουν εν μία νυκτί».
Το περιοδικό Der Spiegel αναφέρει στην ιστοσελίδα του, ότι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών (της Γερμανίας) αντιμετωπίζει δύο ενδεχόμενα σενάρια, σε περίπτωση να κυρήξει η Ελλάδα πτώχευση: το ένα σε περίπτωση που η χώρα (Ελλάδα) παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, και ένα άλλο, όπου η (Ελλάδα) θα επαναφέρει το προηγούμενο νόμισμα, τη δραχμή.
ΠΗΓΗ: http://english.aljazeera.net/news/europe/2011/09/201191023374636914.html
Μετάφραση: Μπαρμπανίκος Αρβανίτης

ΚΛΙΚ  ΕΔΩ ΓΙΑ  ΤΟ  ΒΙΝΤΕΟ  ΤΩΝ  ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ

Comments are closed.