Γράφει ο Δρ Ashraf Ezzat /  Για την «Ιντιφάντα»  της  Παλαιστίνης
Την περασμένη εβδομάδα, στον απόηχο της δημόσιας λαϊκής οργής για τη δολοφονία πέντε Αιγύπτιων αστυνομικών και στρατιωτών στα σύνορα με το Ισραήλ, για τους οποίους (το Ισραήλ) ανάφερε, ότι παγιδεύτηκαν στα διασταυρούμενα  πυρά, όταν οι Ισραηλινές δυνάμεις κυνηγούσαν  μια ομάδα ενόπλων  που διενήργησε την ενέδρα στο Eilat, στο Κάιρο οι διαμαρτυρίες έκφρασης της λαϊκής οργής, συνεχίζονται για ακόμα μια εβδομάδα.
Ο θυμός των Αιγυπτίων είχε σαν επακόλουθο τη στοχοποίηση της Ισραηλινής πρεσβείας, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω από την πρεσβεία για περίπου μία εβδομάδα, ζητώντας την απέλαση του πρεσβευτή και όλης της διπλωματικής αποστολής.
Η Αιγυπτιακή «προσωρινή» κυβέρνηση (κάτω από τη πίεση των αντιδράσεων) για τις δολοφονίες, συγκάλεσε (σύσκεψη) το βράδυ και μάλιστα κυκλοφόρησε μια δήλωση μέσω e-mail στους δημοσιογράφους, δηλώνοντας ότι ο Αιγύπτιος πρεσβευτής στο Τελ Αβίβ έχει επίσημη εντολή να επιστρέψει στο Κάιρο μέχρι νεωτέρας.

Ολόκληρος ο τσιμεντένιος τοίχος, χτίστηκε γύρω από τις εγκαταστάσεις της Ισραηλινής πρεσβείας στο Κάϊρο, λίγες ώρες αργότερα (από τις δολοφονίες των 5), και ενώ διεξάγονταν χρονοβόρες διαβουλεύσεις μεταξύ των στρατιωτικών και του Συμβουλίου Esaam Sharaf,  (με εντολή) του Πρωθυπουργού της Αιγύπτου, φαινόταν να έχει κυκλοφορήσει, και μια δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, που εκδόθηκε λέγοντας ότι, το προγενέστερο email θα πρέπει να μη ληφθεί υπόψη, δεδομένου ότι στάλθηκε κατά λάθος!!!
Αυτήν  την ιστορία συγκάλυψης, ήταν δύσκολο να τη χωνέψει η οργισμένη Αιγυπτιακή κοινή γνώμη και αποδείχτηκε ότι ο «πρωθυπουργός» έχει τεθεί εκτός μάχης, από τους Αιγύπτιους στρατηγούς.
Αυτό που έκανε τα πράγματα χειρότερα και αύξησε και έβγαλε την οργή των Αιγυπτίων στους δρόμους, είναι η ξαφνική απόφαση για τη φροντίδα του στρατιωτικού συμβουλίου, για την κατασκευή του τσιμεντένιου τοίχου / φράγματος γύρω από τους χώρους της Πρεσβείας του Ισραήλ για την προστασία της πρεσβείας από οποιαδήποτε μελλοντική αντι-Ισραηλινή διαδήλωση.
Η ανέγερση του τείχους, ύψους πάνω από 3 μέτρα ύψος!!! Ήταν κάτι που υπενθύμισε στους Αιγυπτίους, τη κατασκευή του Ισραηλινού (τσιμεντένιου) φράχτη στη Δυτική Όχθη, μια κατάσταση η οποία ήταν εντελώς απαράδεκτη μέσα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

<<<< The West Bank wall (Τοίχος Δυτικής Όχθης)

Την Παρασκευή 9, Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν οι βιαστικές διαρρυθμίσεις στην πλατεία Tahrir, αλλά μια ομάδα διαδηλωτών διακλαδισμένης (από διαφορετικά σημεία) μακριά, (ξεκίνησαν) με κατεύθυνση προς την πρεσβεία, για να κατεδαφίσουν τμήμα του τείχους ασφαλείας γύρω από το κτίριο.
Φαίνεται ότι μια ομάδα διαδηλωτών κατάφεραν να εισχωρήσουν στις εγκαταστάσεις της πρεσβείας, που βρίσκεται μόνο στον τελευταίο όροφο ενός ψηλού κτιρίου στο κέντρο του Καΐρου, από όπου άρχισαν να πετούν έξω χιλιάδες σελίδες των εγγράφων προς το συσπειρωμένο πλήθος από το κτίριο του Καΐρου που στεγάζει την πρεσβεία του Ισραήλ. Και για δεύτερη φορά σε λιγότερο από δύο εβδομάδες η Ισραηλινή σημαία έχει καθαιρεθεί (από τη πρεσβεία) και έχει αντικατασταθεί με την Αιγυπτιακή σημαία.
Η «Αιγυπτιακή επανάσταση», όπως και οι υπόλοιπες Αραβικές εξεγέρσεις της άνοιξης, εξακολουθεί να κυριαρχεί στη δυναμική αντίδραση του λαού, χωρίς όμως να φαίνεται ότι κρύβει κάποια ισχυρή ηγεσία στο βάθος της.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν.
Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που δεν έχει ακόμη καταφέρει να κερδίσει το σεβασμό των περισσότερων αραβικών λαών, ιδιαίτερα μετά την μεγάλη ανοχή που έδειξε προς την Ισραηλινή αλαζονεία και την πειρατεία, όπως την είδε όλος ο κόσμος το περασμένο έτος, όταν οι Ισραηλινοί κομάντος επιτέθηκαν στοπλοίο Mavi Μαρμαρά, που λάμβανε μέρος στον στολίσκου με τη βοήθεια για τη Γάζα, σκοτώνοντας 9 άοπλους ακτιβιστές, (από τους οποίους) οι περισσότεροι ήσαν Τούρκοι.
Η τουρκική διπλωματία, παρά τις προσπάθειές της να κερδίσει την εύνοια των θυμωμένων Αράβων, οι οποίοι βιώνουν μία από τις πιο ταραγμένες φάσεις στη σύγχρονη ιστορία τους, δεν καταφέρνει να γίνει κατανοητή.
Προφανώς αυτά τα εμφανή αντι-Ισραηλινά αισθήματα στον αραβικό κόσμο, θα συνεχίσουν να αυξάνονται με την προσθήκη περισσότερων, όχι μόνο συμβάλλοντας στην πολιτική απομόνωση του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, μια κατάσταση που έχει προσφάτως επιδεινωθεί από την Τουρκο-Ισραηλινή διένεξη, αλλά πιο σοβαρά τη λαϊκή δυσαρέσκεια της χώρας των Εβραίων και την επιθετική πολιτική της στην περιοχή και τίποτα, κατά τη γνώμη μου, φαίνεται να μπορεί να μετριασθεί αυτά τα αντι-Ισραηλινά αισθήματα του Αραβικού κόσμου σήμερα, ούτε καν οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Ομπάμα που είναι φιλικά διακείμενος προς τον Bibi στο έργο και στα διλήμματα που αντιμετωπίζει, με τις πιο απρόβλεπτες διακυμάνσεις και τα απρόβλεπτα αποτελέσματα της Αραβικής εξέγερσης.

Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατήγγειλε την επίθεση στην πρεσβεία ως “σοβαρό περιστατικό” και “κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων.” Και αυτό από μόνο του ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα δήλωση που εκδόθηκε από ένα κράτος-νταή του οποίου ο πυρήνας του πολιτικού του δόγματος, βασίζεται κυρίως στην πλήρη κατάργηση όλων των διεθνών κανόνων.

Νεαρός Αιγύπτιος  (κάτω δεξιά) γκρεμίζει ένα συγκεκριμένο τμήμα του τοίχου, που κτίσθηκε μπροστά στην Ισραηλινή πρεσβεία στο Κάιρο, στις 9 Σεπτεμβρίου του 2011. Το μήνυμα που διαβάζει κανείς στον τοίχο λέει, «η Αίγυπτος είναι πάνω από όλα και κάτω του Ισραήλ».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να αφιχθεί στο Κάιρο τη Δευτέρα για να υπογράψει στρατιωτική συμφωνία με την Αίγυπτο, μετά την διακοπή των εμπορικών δεσμών με το Ισραήλ και την απέλαση του Ισραηλινού πρέσβη από την Κωνσταντινούπολη.

Στο τέλος της επίσκεψής του στο Κάιρο ο Ερντογάν έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Γάζα, μέσω του Αιγυπτιακού συνοριακού σημείου διέλευσης της Ράφα. Όμως οι πιθανότητες του Τούρκου Πρωθυπουργού για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα της επίσκεψής του στη μέση της τρέχουσας Αιγυπτο-Ισραϊλινής αυξανόμενης έντασης, φαίνεται απίθανο.
Με τον Γιτζάκ Levanon, τον πρέσβη του Ισραήλ (στην Αίγυπτο), ο οποίος μόλις έφτασε (στο αεροδρόμιο του Καϊρου) από τις «διακοπές» του στο Ισραήλ, αλλά ακόμα παραμένει στο αεροδρόμιο του Καϊρου να  αποκατασταθεί η ηρεμία ή περιμένει άλλες οδηγίες για να επιστρέψει ξανά στο Τελ Αβίβ, ποιες είναι οι πιθανότητες να πέσει πάνω στον Ερντογάν που φθάνει στο αεροδρόμιο του Καϊρου, αφού ο ίδιος εξακολουθεί να περιμένει για την πτήση της αναχώρησης του???
Λοιπόν, οι πιθανότητες είναι μηδέν, γιατί ο πρέσβης του Ισραήλ, η οικογένειά του, η ασφάλεια και το λοιπό προσωπικό, έχουν επιβιβαστεί στη πρώτη Ισραηλινή πτήση για επιστροφή πίσω στο Τελ Αβίβ, όπως μου ξεκαθάρισαν με νέα ενημέρωση από το Κάιρο κατά τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, 10 Σεπτεμβρίου 2011.
 **************************
Ο Δρ Ashraf Ezzat εργάζεται ως γιατρός. Εκτός από την ιατρική εμπειρία του,  πάντοτε  επιδίδεται σε συγγραφική δραστηριότητα. Γράφει άρθρα για την αρχαία αιγυπτιακή ιστορία, την αρχαία ιστορία της Εγγύς Ανατολής, για τη συγκριτική θρησκείας και πολιτικής, ιδίως για  την Αραβο-Ισραηλινή διένεξη. Είναι ιδρυτής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης Φίλων  της Αλεξάνδρειας. Μερικά από τα άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά της Αιγύπτου και σε απευθείας συνδέσεις αναδημοσιεύονται (σε ιστοσελίδες).

ΠΗΓΗ:  http://www.intifada-palestine.com/2011/09/egyptians-break-down-the-wall-around-the-israeli-embassy/
Μετάφραση: Μπαρμπανίκος Αρβανίτης

Comments are closed.