Οι παγκόσμιες (χρηματιστηριακές) αγορές μετοχών πέφτουν, λόγω των φόβων ότι το δημόσιο χρέος θα οδηγήσει σε πτώση και το ευρώ
Οι Μετοχές στις ΗΠΑ είχαν ανοίξει με πτώση, και μετά άρχισαν να πέφτουν οι μετοχές στις Ευρωπαϊκές και Ασιατικές (χρηματιστηριακές) αγορές, από τους φόβους, ότι η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει από προεπιλογή.
Μια σειρά από δημοσιεύματα ότι η Γερμανία μπορεί να προετοιμάζεται για μια «ελεγχόμενη χρεοκοπία» της Ελλάδας, οδήγησε το ευρώ χαμηλότερα.
Γερμανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να καλυφθούν στην εμπιστευτικότητα, σήμερα Δευτέρα, λέγοντας ότι η σταθερότητα της Ελλάδας και το ευρώ ήταν «ο κοινός στόχος».
Οι Τραπεζικές μετοχές είναι αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο, με τη γαλλική BNP Paribas να χάνει -14%.
Οι δείκτες Dow Jones και S & P 500, άνοιξαν περίπου με 1% χαμηλότερα.
Μέχρι το μεσημέρι, ο FTSE
100 του Λονδίνου ήταν κάτω 2,3%, ο CAC 40 της Γαλλίας είχε πέσει 4,2% και ο Dax της Γερμανίας ήταν 3,2% χαμηλότερα. Οι πτώσεις αυτές ήταν επακόλουθες της βαριάς πτώσης στην Ασία, όπου το Χονγκ Κονγκ έκλεισε με -4% προς τα κάτω.

Το ευρώ υποχώρησε στη χαμηλότερη ισοτιμία του των 10 τελευταίων έναντι του γεν, και οι επενδυτές ρευστοποιούν τα γερμανικά ομόλογα σε μια φυγή προς ασφαλέστερες επενδύσεις.
Η τελευταία κρίση εμπιστοσύνης στις (χρηματιστηριακές αγορές ήρθε εν μέσω ανησυχιών, ότι η Γερμανία είχε χάσει την υπομονή της με την Ελλάδα – και άλλες υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης – και λέει ότι δεν μπορεί να βοηθήσει τις μελλοντικές διασώσεις.
Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας κ. Philipp Roesler δήλωσε σε άρθρο του σε εφημερίδα το Σαββατοκύριακο ότι η «ελεγχόμενη χρεοκοπία» της Ελλάδας δεν θα μπορούσε πλέον να αποκλειστεί.
Σήμερα Δευτέρα, προστέθηκαν νέες εντάσεις, όταν ο γενικός γραμματέας του μικρού κόμματος-εταίρου του συνασπισμού της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, εξέφρασε δημόσια την άποψη, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να φύγει από την ευρωζώνη.
“Σε τελική ανάλυση, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει, ότι η Ελλάδα ούτε ότι πρέπει, ή θα ήθελε να φύγει από την ευρωζώνη”,
δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο Christian Lindner, γενικός γραμματέας των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).
Αυτό συνέβη μετά την παραίτηση έκπληξη της Παρασκευής, του επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Juergen Stark.
Η αποχώρησή του θεωρήθηκε ως ένα σημάδι των έντονων διαφορών στο εσωτερικό της ΕΚΤ και μεταξύ των ηγετών της Ευρωζώνης, για το τι θα κάνουμε με τη κρίση του χρέους της Ευρώπης.
Σήμερα Δευτέρα, ο εκπρόσωπος κ. Roesler, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος καγκελάριος, προσπάθησαν να αμβλύνει τις επιπτώσεις των παρατηρήσεών του στην εφημερίδα.
“Κοινός μας στόχος είναι η σταθερότητα του ευρώ και θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος της κ. Merkel, δήλωσε ότι η Γερμανία «υποθέτει ότι η Ελλάδα κάνει ό, τι μπορεί” να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα λιτότητας και δίνει μάχη για τη μείωση του ελλείμματος. «Ο στόχος μας είναι σαφής: θέλουμε να σταθεροποιηθεί η ευρωζώνη στο σύνολό της», είπε.
Αλλά οι χρηματιστηριακές αγορές παρέμειναν βαθιά στο κόκκινο, κυρίως για τις Γαλλικές τραπεζικές μετοχές, οι οποίες είναι από οι πιο εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος.
Στη Γαλλία δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες, η Societe Generale και η Credit Agricole, μειώθηκαν κατά 8%. Στη Γερμανία, η Deutsche Bank υποχώρησε κατά 9% και η Commerzbank -6,5%.
Οι Βρετανικές τράπεζες γλύτωσαν με σχετικά ελαφρές απώλειες…
Η HSBC μειώθηκαν κατά 2,5%, η Lloyds και RBS υποχώρησαν -1%, και η Barclays ήταν 0,5% χαμηλότερα.
Οι επενδυτές εγκαταλείπουν
Το ευρώ έπεσε στα ¥ 104,09, το χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 2001. Το ευρώ ήταν, εξάλλου (πάντα ενισχυμένο), τους έναντι του δολαρίου.
Το κόστος του Γερμανικού δανεισμού για 10ετή ομόλογα, μειώθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, (σήμερα) τη Δευτέρα, καθώς τα επενδυτικά κεφάλαια έφυγαν για πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.
Η απόδοση – των επιτοκίων – υποδεικνύεται (προσδιορίζεται) από την τιμή των γερμανικών 10ετών ομολόγων, των οποίων το επιτόκιο υποχώρησε στο 1,709% από 1,770%.
Ο Satoshi Tate, ένας έμπορος νομισμάτων της Mizuho Corporate Bank, δήλωσε: “Παρακολουθούμε την Ελλάδα και μόνο η Ελλάδα”.
“Πρέπει να πάρει πολύ σοβαρά τις υπάρχουσες συνθήκες και όλοι ανησυχούν πως το θέμα θα εξελιχθεί”, πρόσθεσε.
Ο Marc Ostwald, στρατηγικός αναλυτής της (χρηματιστηριακής) αγοράς στη Monument Securities, πρόσθεσε: «Με τους Γερμανούς αξιωματούχους φαινομενικά σε καταστροφικές overdrive, σύμφωνα με όλες τις δημόσιες συζητήσεις τους, για την προετοιμασία, για μια Ελληνική προεπιλογή (χρεοκοπίας), ακόμα και μια Ελληνική έξοδο από το ευρώ, οι αγορές δύσκολα μπορεί να κατηγορηθούν και να χρεωθούν τα τελευταία γεγονότα, για όποιον παίρνει το καπέλο του και φεύγει.
ΠΗΓΗ: BBC NEWS
Μετάφραση: Μπαρμπανίκος Αρβανίτης

Comments are closed.