Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Realnews, η Βίκυ Σταμάτη φέρεται -ούτε λίγο ούτε πολύ- να δαπάνησε για την αγορά αυτοκινήτων 1,5 εκατ. ευρώ, παρότι δηλώνει… άπορη.

Χλιδή σε… τέσσερις τροχούς προκύπτει από την κοινή φορολογική δήλωση που κατέθεσαν για το 2010 ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος και η σύζυγός του, αφού, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Realnews, η Βίκυ Σταμάτη φέρεται -ούτε λίγο ούτε πολύ- να δαπάνησε για την αγορά αυτοκινήτων 1,5 εκατ. ευρώ, παρότι δηλώνει… άπορη. Πρόκειται για στοιχεία που απορρέουν από την αρχική υποβληθείσα δήλωσή τους, καθώς κάθε φορολογούμενος διατηρεί το δικαίωμα υποβολής τροποποιητικών – συμπληρωματικών δηλώσεων στη συνέχεια.

Μεταξύ των εκατομμυρίων Ελλήνων φορολογουμένων που έλαβαν τη… λυπητερή για να πληρώσουν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης βρίσκεται και ο Α. Τσοχατζόπουλος. Σύμφωνα με το νέο εκκαθαριστικό σημείωμα που περιλαμβάνει και την έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα της περασμένης χρονιάς, καθώς και την εισφορά σε περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητα, πισίνες και σκάφη αναψυχής), το πρώην ισχυρό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, καλείται να καταβάλει 2.680 ευρώ.
Είναι ενδεικτικό πως ο Α. Τσοχατζόπουλος δηλώνει εισόδημα 82.680 ευρώ -τη βουλευτική του σύνταξη δηλαδή- και τεκμαρτό εισόδημα 8.700 ευρώ, ενώ η σύζυγός του μηδενικό, όπως και την περσινή χρονιά. Η τελευταία φορά που η ίδια εμφανίζει αποδοχές είναι στο «πόθεν έσχες» του πρώην υπουργού το 2009, για το οικονομικό έτος 2008, όπου δηλώνει 15.330 ευρώ.
Η Β. Σταμάτη δηλώνει πως κατέβαλε 1,5 εκατ. ευρώ για την «αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση αυτοκινήτων, δίτροχων κ.τ.λ. οχημάτων». Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό ενδιαφέρον στοιχείο στη δήλωση που έχουν στα χέρια τους οι φορολογικές αρχές. Η σύζυγος του Α. Τσοχατζόπουλου αναφέρει, επίσης, πως έχει έσοδα 1 εκατ. ευρώ από τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή την πώληση ακινήτων.
Παράλληλα, στον κωδικό 787, όπου καταγράφονται τα ποσά της ανάλωσης κεφαλαίου, δηλώνει 530.000 ευρώ. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η επίκληση από τον φορολογούμενο ανάλωσης κεφαλαίου που σχηματίστηκε τα περασμένα έτη αποτελεί την πιο εύκολη λύση για δικαιολογήσει κανείς τα τεκμήρια διαβίωσης ή κτήσης περιουσιακών στοιχείων. Με απλά λόγια, δίνεται η δυνατότητα να δικαιολογήσει την απόκλιση μεταξύ του εισοδήματος που προσδιορίστηκε τεκμαρτώς και του εισοδήματος που δήλωσε, με τον ισχυρισμό πως τα προηγούμενα έτη περίσσεψε ποσό χρημάτων που φορολογήθηκε ή απαλλάχθηκε νόμιμα από τον φόρο και το οποίο ξόδεψε το έτος της φορολογίας για να καλύψει τη διαφορά. Εν προκειμένω, το ποσό που αθροίζεται από τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων και την ανάλωση κεφαλαίων δικαιολογεί την… αδικαιολόγητη υπέρογκη δαπάνη για την αγορά αυτοκινήτων 1,5 εκατ. από τη Β. Σταμάτη.
Πηγή: RealNews

Απάντηση