….Αλλά ο Κουρδικός πονοκέφαλος παραμένει και ενοχλεί.

Από τον Marc Champion

Επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ την Κυριακή, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έφερε μαζί του πολλές επιτυχίες, συμπεριλαμβανομένου του πάνω μισού μέρους, από ένα άγαλμα του Ηρακλή, από το Boston Museum of Fine Arts, το οποίο επιστρέφεται και το ανακτά η Τουρκία, μετά από χρόνια τουρκικών προσπαθειών.

Το 1800 χρόνων παλαιότητας άγαλμα του “κουρασμένου Ηρακλή”, θα επανατοποθετηθεί στο κάτω μισό του, το οποίο υπάρχει στην πόλη θέρετρο της Αττάλειας, στις μεσογειακές ακτές της Τουρκίας. Ο Ερντογάν δήλωσε θριαμβευτικά ότι η χώρα του είχε προσπαθήσει να το πάρει πίσω εδώ και 20 χρόνια, μετά την πιθανολογούμενη λεηλασία του και τη μετέπειτα πώλησή του στο μουσείο της Βοστώνης.

Όμως ο Ηρακλής δεν ήταν η πιο σημαντική επιτυχία που σημείωσε ο Ερντογάν στις ΗΠΑ. Ο  Τούρκος ηγέτης πέρασε περίπου 90 λεπτά στη συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και φαίνεται σαν να έκανε αυτό που λέμε, ένα καλό εμπόριο. Στη Νέα Υόρκη, ο Ερντογάν δήλωσε, ότι οι ΗΠΑ είχαν συμφωνήσει «επί της αρχής», για την πώληση ή μίσθωση μη επανδρωμένων αεροσκάφών Predator στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν επανεξελέγη στη Τουρκία για τρίτη φορά, τον Ιούνιο. Ο Ερντογάν έχει πάρει αυτό που πολλοί αναλυτές θεωρούν ως το ρίσκο, για να εξασφαλίσει τα υψηλότερα μερίδια για τη Τουρκία στην πολιτική και στο ζήτημα της ασφάλειας. Αυτό (που τον απασχολεί) δεν είναι το Ισραήλ και τα δεινά των Παλαιστινίων στη Γάζα, θέμα για το οποίο ο Ερντογάν αφιέρωσε τόσο πολύ χρόνο στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Μάλλον τον απασχολεί περισσότερο, η επίλυση μιας μακράς διαμάχης δεκαετιών, για τα πολιτιστικά και πολιτικά δικαιώματα, μεταξύ του Τουρκικού κράτους και της μεγάλης εθνοτικής μειονότητας των Κούρδων… …. …. …. .

ΠΗΓΗ: http://blogs.wsj.com/emergingeurope/2011/09/26/erdogan-returns-from-u-s-with-prizes/?mod=google_news_blog

Μετάφραση: Μπαρμπανίκος Αρβανίτης

Απάντηση