“Επίθεση κατά της Noble Energy ισούται με επίθεση εναντίον των ΗΠΑ”

27 Σεπτεμβρίου 2011
by ΜπαρμπαΝίκος Αρβανίτης

Ο Αμερικανο-Εβραίος ηγέτης Ρίτσαρντ Στόουν βλέπει ολέθριες συνέπειες μιας επίθεσης από την Τουρκία κατά του γεωτρύπανου Noble Energy στα Κυπριακά νερά.

Σε μια συνέντευξη στη Κυπριακή εφημερίδα “Καθημερινή της Κυριακής”, στα πλαίσια της Διάσκεψης των Προέδρων των μεγάλων Αμερικανο-Εβραϊκών οργανώσεων, ο πρόεδρος (της διάσκεψης) Ρίτσαρντ Στόουν προειδοποιεί, ότι μια επίθεση από την Τουρκία, ότι μια επίθεση κατά της εξέδρας γεώτρησης της Noble Energy Α.Ε. (NYSE: NBL ) στα ύδατα της Κύπρου, θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον των ΗΠΑ.

Ο Stone επέκρινε τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι αποστασιοποιείται από τη Δύση και κινείται προς την Ανατολή. Ο Stone είπε επίσης ότι ο Ερντογάν χρησιμοποίησε το περιστατικό του τουρκικού σκάφους “Mavi Μαρμαρά” ως πρόσχημα για ένα διαζύγιο από το Ισραήλ.

Η Τουρκική εφημερίδα «Sabah» αναφέρει, ότι η Τουρκία έχει ετοιμάσει μια λίστα με τους 174 Ισραηλινούς που εμπλέκονται στην επίθεση κατά του πλοίου “Mavi Μαρμαρά”, συμπεριλαμβανομένου του πρώην Υποστράτηγου των (ειδικών Ισραηλινών δυνάμεων) IDF GOC, Yoav Galant. Το έγγραφο ανέφερε ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε το Facebook για να λάβει πληροφορίες σχετικά με το παρελθόν και το παρόν των στρατιωτών της IDF.

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για τις τουρκικές απειλές εναντίον του Ισραήλ και της Κύπρου, ο Stone δήλωσε, ότι οι απειλές του Ερντογάν προκαλούν ανησυχία. Αυτός ωστόσο έχει αμφιβολίες, ότι η Τουρκία θα επιτεθεί στην εξέδρα της Noble Energy στην Κύπρος, γιατί είναι μια εταιρεία των ΗΠΑ. «Θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς, ότι ο Ερντογάν θα διεξαγάγει μια επίθεση στην πλατφόρμα, αν και είναι δύσκολο να γίνει πρόβλεψη για τις κινήσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού”.

Η Τουρκία έχει απειλήσει τη Κύπρο κατά τη διάρκεια των υπεράκτιων γεωτρήσεών της, και έχει στείλει ένα νορβηγικό πλοίο που είχε προσλάβει για να διεξάγει σεισμικές έρευνες, σε περιοχές τις οποίες η Τουρκία επιζητά να εντάξει στα ύδατα της υφαλοκρηπίδας της, συνοδεύοντας το Νορβηγικό σκάφος με πολεμικά πλοία.

Η Τουρκική εφημερίδα «Hurriyet Daily News” αναφέρει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, υπέβαλε έγγραφο με τέσσερις προτάσεις στον Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Ban Ki-moon, για την επίλυση της διαφοράς των γεωτρήσεων στη Κύπρο. Με τη πρώτη “πρόταση”, ζητά να “ανασταλούν οι έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου άμεσα, μέχρι (να εξευρεθεί μια ολοκληρωμένη λύση για το πρόβλημα της Κύπρου”.

Ο Ερντογάν συνεχίζει να ξεχωρίζει στη διεθνή σκηνή. Το Βρετανικό εβδομαδιαία εφημερίδα «New Statesman», τον Κατατάσσει 11ο στον κατάλογο των “50 κορυφαίων προσωπικοτήτων”. Οι συντάκτες της εφημερίδας υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν, ο οποίος καταγράφεται στη λίστα για πρώτη φορά, είναι το μόνο πρόσωπο στην ιστορία της Τουρκίας που έχει εκλεγεί σε τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Πρόσθεσαν επίσης, ότι τον θεωρούν τόσο ισχυρή (προσωπικότητα) όσο και τον Ατατούρκ, τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Δημοσιεύθηκε από Globes [online], το Ισραήλ επιχειρηματικές ειδήσεις – www.globes-online.com – στις 26 Σεπτέμβρη 2011

ΠΗΓΗ:  http://www.globes.co.il/serveen/globes/docview.asp?did=1000685903&fid=1725

Μετάφραση: Μπαρμπανίκος Αρβανίτης

Απάντηση