=== Οι διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας ===
Οι Έλληνες διαμαρτύρονται στην Αθήνα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά των μέτρων λιτότητας. Φωτογραφία: KeystoneUSA-Zuma/Rex

 === Ελλάδα πλησιάζει βαθύτερα στο χάος, καθώς οι εργαζόμενοι αντιδρούν (στα σκληρά μέτρα) και η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο, μετά από ακόμα μ.ια γενική απεργία.
Το κλείσιμο του συνόλου του δημόσιου τομέα – από τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα λοιπά κυβερνητικά γραφεία – μέχρι το αεροδρόμιο της Αθήνας, κάνει τη πρωτεύουσα να μοιάζει με πόλη-φάντασμα. Ακόμη και τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι έκλεισαν.
Ο θυμός ήταν εμφανής στα πρόσωπα των διαδηλωτών που πλημμύρισαν τους δρόμους. «Δεν έχουμε δουλειά, δεν έχουμε χρήματα», φώναζαν, καταγγέλλοντας την ΕΕ και το ΔΝΤ που έστησε (κατασκεύασε) τη σχεδόν επικείμενη πτώχευση της ελληνικής οικονομίας, παρά τα όποια (προβαλλόμενα) με κεφάλαια διάσωσης. “Να διαγραφεί το χρέος! Να πληρώσουν οι πλούσιοι. Να πληρώσουν αυτοί που πρέπει, δεν αντέχουμε περισσότερες θυσίες“.
Σχεδόν δύο χρόνια μετά την μεγάλη κρίση του χρέους της Ευρώπης, οι άνθρωποι ξέσπασαν κάτω από την Ακρόπολη, οι άνθρωποι που από την πρώτη στιγμή μίλησαν με αρκετή σαφήνεια. Ένα πρόγραμμα λιτότητας που έχει αρχίσει να μοιάζει με κακό όνειρο, με τις αμείλικτες περικοπές των μισθών, με τρομερές αυξήσεις των φόρων, με μεγάλες αυξήσεις των τιμών των προϊόντων, εξαφάνισαν τις συντάξεις και έχουν συντρίψει τη μεσαία τάξη, ενώ έστειλε τα επίπεδα της φτώχειας (= τον αριθμό των πολύ φτωχών) στα ύψη.
Οι διαδηλώσεις της Τετάρτης, η μεγαλύτερη διαμαρτυρία κατά της λιτότητας από τον Ιούνιο, ήταν η “αρχή μιας μάχης” για να σταματήσει τη συνέχιση των σκληρ΄πων μέτρων και το σφίξιμο του ζωναριού, αμέσως μετά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα (και τα πρόσφατα).
“Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να έχει ένα πιστόλι στο κεφάλι μας”, δήλωσε ο Στάθης Ανέστης, εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας των Ελληνικών Εργατικών Ενώσεων. “Δεν είναι μόνο ότι είναι οι φτωχοί που είναι αναγκασμένοι να φέρουν το βάρος αυτού του καταιγισμού μέτρων”, επέμεινε, καταγγέλλοντας τους όρους των € 110 δισ. (£ 95bn) του πακέτου διάσωσης της Ελληνικής οικονομίας, που εγκρίθηκε από την ΕΕ και το ΔΝΤ τον περασμένο Μάιο.
«Δεν είναι μόνο ότι όλα τα εργατικά μας δικαιώματά που κερδίσαμε με αγώνες σκληρούς εξαφανίζονται. Δεν είναι ότι ξυπνάμε κάθε μέρα με μια άλλη, νέα περικοπή, ένα, άλλο νέο φόρο, μια άλλη νέα μείωση μισθού. Κανείς δεν μπορεί να μας πει πόσο θα κρατήσει αυτό!”
Η προοπτική ακόμα μεγαλύτερων απεργιών στον δημόσιου τομέα κατά τους προσεχείς μήνες φαίνεται αναπόφευκτη, καθώς η ακρίβεια μεγαλώνει με τα αυξανόμενα μέτρα λιτότητας, τα οποία έχουν αποτύχει να επιλύσουν το επιδεινούμενο σπειροειδώς πρόβλημα του χρέους της χώρας, πρόσθεσε. “Κανένα από αυτά τα μέτρα δεν υπήρξε αποτελεσματικό. Το μόνο που εξυπηρετούν και επιδεινώνουν, είναι η ύφεση, έχουν χάσει όλους τους στόχους [τουπροϋπολογισμό] και η ζωή χειροτερεύει και ο κόσμος χώνεται στην απελπισία και στην απόγνωση. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να κατεβαίνουμε στους δρόμους.”
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λέει τίποτα λιγότερο από μια επανάσταση δεν μπορεί να αλλάξει το χρέος που έπληξε τη χώρα. Με δεδομένου ότι η πυροδότηση της κρίσης άρχισε με την αποκάλυψη ότι η Ελλάδα είχε μαγειρέψει (τα οικονομικά της στοιχεία) στα βιβλία, και έκρυβε ένα έλλειμμα που ήταν τρεις φορές μεγαλύτερο από ό, τι πιστευόταν αρχικά, οι σοσιαλιστές αποφάσισαν να εφαρμόσουν μια σειρά οικονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που δεν έχουμε ξαναδεί από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
“Ο μόνος τρόπος που πιστεύουμε ότι μπορούμε να δούμε πραγματικά αποτελέσματα, μια πραγματική αλλαγή, είναι αν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις”, δήλωσε πηγή κοντά στην “τρόικα”, η οποία αποτελείται από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Την περασμένη εβδομάδα η Ελλάδα αναγνώρισε ότι είχε χάσει τους δημοσιονομικούς στόχους που καθορίζονται στον προϋπολογισμό του 2011, ομολογώντας, ότι έρχεται μια ύφεση χειρότερη από την αναμενόμενη. Χωρίς εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, ειπώθηκε ότι η χώρα  δεν θα λάβει την επόμενη ζωτικής σημασίας δόση των 8 δισ. €, ενίσχυση που απαιτείται για να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις στο δημόσιο τομέα.
Έχει αρχίσει να συσσωρεύεται ισχυρή πίεση πάνω σε μια κυβέρνηση, η οποία όπως όλα δείχνουν, αισθάνεται τη θέση της όλο και πιο επισφαλή. Αυτή την εβδομάδα, ο Παπανδρέου παραδέχθηκε, ότι οι αλλαγές που καλείται να εφαρμόσει, ήσαν πολύ μεγαλύτερες από ό, τι θα ήθελε ο ίδιος.
“Είμαστε αναγκασμένοι να λαμβάνουν αποφάσεις πολύ γρηγορότερα από ό, τι θα επιθυμούσαμε”, δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που ενέκρινε την απόφαση να φύγουν 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι, με ένα ειδικό καθεστώς “εφεδρείας” εκτός εργασίας με μειωμένες αποδοχές – το οποίο είναι το πρώτο βήμα πριν από τις μαζικές απολύσεις του διογκωμένου δημόσιου τομέα…. …. …. ….. …. …. …. ….
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟΝ Gardian.co.uk
Μετάφραση: Μπαρμπανίκος Αρβανίτης

Απάντηση