Κάποιοι σήμερα επιχείρησαν να ανεβάσουν τον χρηματιστηριακό δείκτη, χρησιμοποιώντας τις τραπεζικές μετοχές και ειδικά μετά από ….ΑΡΝΗΤΙΚΗ “είδηση” για συρρίκνωση της Eurobank, για την οποία διέδωσαν ότι υπάρχει δημοσίευμα ότι πουλά τη θυγατρική της στην Τουρκία!!!
Όπως και ο πιο άσχετος γνωρίζει, οι επενδύσεις μιας εταιρείας, η πραγματική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η κεφαλαιοποίηση πραγματικών αποθεματικών, η διεύρυνση δραστηριοτήτων στην αγορά, ΟΙ ΓΑΜΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΟΜΟΕΙΔΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, η εξαγορές άλλων επιχειρήσεων με πραγματική αύξηση μεριδίου ελέγχου της αγοράς, είναι οι πιο ΓΝΩΣΤΕΣ “ΕΙΔΗΣΕΙΣ”, οι οποίες δυνητικά ωθούν τη μετοχή της εταιρείας που την αφορούν, σε άνοδο στο ταμπλό του χρηματιστηρίου. Ανάλογα με το ύψος της κεφαλαιοποίησης και της κεφαλαιακής απόδοσης της εν λόγω εταιρείας, μπορεί να υπάρξει άμεση επιρροή σε άνοδο του κλαδικού δείκτη, ακόμα δε και του Γενικού Δείκτη Μετοχών.
Αντίθετα, όταν έχουμε επιχειρηματικά διαζύγια ή οι προοπτικές γάμου είναι σε τέλμα, όταν έχουμε ξεφόρτωμα τμημάτων της επιχείρησης, όταν έχουμε ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΘΥΓΑΤΡΙΚΏΝ, όταν φαγώνονται τα αποθεματικά από συνεχόμενες ζημίες που μειώνουν το μετοχικό κεφάλαιο, όταν ανακοινώνεται συρρίκνωση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ΤΟΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ¨ΕΙΔΗΣΕΙΣ”, οι οποίες κατ’ αναλογία φέρνουν ΠΤΩΣΗ της μετοχής της εταιρείας που αφορά, στο ταμπλό του χρηματιστηρίου. Αναλογικά εδώ μπορούμε να πούμε, ότι αυτές οι αρνητικές εξελίξεις, ανάλογα με τη θέση της εταιρείας στην αγορά, μπορούν να επηρεάσουν επίσης αρνητικά τον κλάδο της και ολόκληρο το χρηματιστήριο.
ΣΗΜΕΡΑ, το χρηματιστήριο ξεκίνησε σαφώς μουδιασμένα, αλλά γρήγορα κάποια παπαγαλάκια, κυκλοφόρησαν τη φήμη (ή είδηση – όπως θέλετε πάρτε το) ότι υπάρχει δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η EUROBANK πουλά την Eurobank Tekfen που λειτουργεί στη Τουρκία, στον Τουρκικό τραπεζικό όμιλο Garanti Bank ή εν πάσι περιπτώσει, ότι η Garanti Bank ενδιαφέρεται σοβαρά για την εξαγορά. Αυτή η φήμη (είδηση), ενώ είναι θετική για την επεκτατική τουρκική τράπεζα (ένδειξη δυνατοτήτων), αντιθέτως για την εδώ EUROBANK είναι ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ και λογικά έπρεπε να δούμε τη μετοχή της να κατρακυλά!!! Αντιθέτως, τα παπαγαλάκια δούλεψαν μια χαρά και το αρνητικό (εδώ) γεγονός εμφανίσθηκε ως θετική εξέλιξη η ….συρρίκνωση της EUROBANK, με αποτέλεσμα η μετοχή της να γνωρίσει άνοδο 6,4% μέχρι τις 11.05′ π.μ., που παρέσερνε σε μεγάλη άνοδο άνω του 5% τον δείκτη του τραπεζικού κλάδου.
Κάποιοι προσπάθησαν να το παρατραβήξουν αλλά μάλλον απέτυχαν. Παρά τη προσωρινή αποκομιδή κάποιων κερδών, ΜΕ ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΙΚΌ ΚΡΙΌ τη EUROBANK, στο τέλος η γενικός δείκτης ξαναγύρισε περίπου στα χθεσινά επίπεδα, σημειώνοντας μικρή άνοδο.
Εγώ σας επαναλαμβάνω. Αν υπήρχαν ομαλές οικονομικές συνθήκες εδώ και στην Ευρώπη ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ, αν οι “Έλληνες” ιδιοκτήτες των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών, λειτουργούσαν αξιόπιστα σαν επιχειρηματίες και όχι σαν τζογαδόροι που αδιαφορούν για την επιχείρησή “τους”, θα μπορούσαμε να μιλάμε για επενδυτικές ευκαιρίες. ΟΜΩΣ ΟΧΙ. Η επιστημονική μου άποψη είναι, ότι δεν αξίζει το κόπο να ασχοληθεί κανείς με τις μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με ομολογιακά δάνεια των εισηγμένων εταιρειών όλων των κλάδων, με αμοιβαία κεφάλαια (ποσοστά πακέτων μετοχών) και με τρισάθλια παράγωγα.
Αφήστε τους. Είναι ωραίο να τους βλέπεις να τρώγονται μεταξύ τους και να θυμούνται την απάτη τους όταν είχαν κατασκευάσει τη χρηματιστηριακή φούσκα και έφαγαν δισεκατομμύρια.

Απάντηση