Ο Γιώργος Παπανδρέου απευθύνθηκε στο κοινοβούλιο στις 3 Νοέμβρη, μετά από μια αποχώρηση της αντιπολίτευσης.
Στην Ελλάδα ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να αντιμετωπίσει μια κρίσιμη ψηφοφορία ψήφου εμπιστοσύνης, με το αποτέλεσμα να κρίνεται στην κόψη του ξυραφιού.
Ο Παπανδρέου σόκαρε τους εταίρους του στην ΕΕ και προκάλεσε αναταραχή στις αγορές, μετά την απόφασή του, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, για έγκριση της συμφωνίας με την ΕΕ, για τη στήριξη της υπερχρεωμένης Ελλάδας.
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε την Παρασκευή, ότι το δημοψήφισμα έχε πλέον ματαιωθεί, αλλά ακόμη και αν ο πρωθυπουργός κερδίσει τη ψήφο εμπιστοσύνης, αυτός αντιμετωπίζει ένα ασαφές μέλλον, εν μέσω νέων κλήσεων για να παραιτηθεί.
Οι εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν επισκιάσει τα άλλα βασικά ζητήματα της συνάντησης της G20 στις Κάννες.
Οι Ηγέτες της ευρωζώνης φοβούνται ότι η μη επίλυση της ελληνικής κρίσης του χρέους, ενέχει τον κίνδυνο, αυτή η κρίση να εξαπλωθεί και σε άλλες ευάλωτες οικονομίες, ιδίως στην Ιταλία.
Η Γερμανία είχε πει, ότι ένα δημοψήφισμα θα ήταν ουσιαστικά, αν είναι μια ψηφοφορία για το αν η Ελλάδα ήθελε να είναι μέρος της ΕΕ και ότι η σταθερότητα της ευρωζώνης ήταν πιο σημαντική από τη διασφάλιση των Ελλήνων.
Αμφισβητούνται τα κίνητρά του.
Οι πληροφορίες από το Ελληνικό κοινοβούλιο αποκαλύπτουν την ευπάθεια του κ. Παπανδρέου (το πόσο ευάλωτος είναι???).
Όλοι βλέπουν, ότι το Σοσιαλιστικό κόμμα του (ΠΑΣΟΚ) κατέχει με μια πολύ μικρή πλειοψηφία στη βουλή – 152 από τις 300 έδρες.
Λίγοι βουλευτές του είχαν δηλώσει ότι θα αρνηθούν να τον υποστηρίξουν στην ψήφο εμπιστοσύνης, η οποία αναμένεται αργά την Παρασκευή, πιθανώς γύρω 12.00′ τα μεσάνυχτα.
Ωστόσο, ο ανταποκριτής Mark Lowen του BBC στην Αθήνα λέει, ότι υπάρχουν προτάσεις, ώστε να υπάρξουν κάποιες δυνατότητες να στηρίξουν οι αντάρτες βουλευτές τώρα τον κ. Παπανδρέου, μετά τις δυνατότητες της υποχώρησης για το δημοψήφισμα.
Η ψηφοφορία γίνεται τέτοια ώρα, ώστε το αποτέλεσμα να γνωστοποιηθεί, όταν θα είναι κλειστές οι αγορές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, λόγω  της ευαισθησίας του θέματος.
Υπήρξαν σοβαρές διαφορές μέσα στο ΠΑΣΟΚ σχετικά με το δημοψήφισμα, με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να επιμένει ότι δεν πρέπει να διενεργηθεί.
Είπε στους Ευρωπαίους εταίρους σήμερα την Παρασκευή ότι η Ελλάδα έχει ήδη καταργήσει επίσημα το δημοψήφισμα.
Ο Βενιζέλος είπε ότι είχε ενημερώσει την ΕΕ, τον επίτροπο για Οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Olli Rehn, τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον πρόεδρο της ευρωζώνης Jean-Claude Juncker για την απόφαση αυτή.
Ο Παπανδρέου είχε πει νωρίτερα, ότι το δημοψήφισμα δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός, ενώ υπήρχαν και δύο άλλες επιλογές – μια εκλογή, που όπως είπε ήταν η χρεοκοπία της χώρας, ή μια συναίνεση στο Κοινοβούλιο.
Κάλεσε δε για συνομιλίες την αντιπολίτευση για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Η στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι σαφής.
Ο ηγέτης της Αντώνης Σαμαράς την Πέμπτη, επικεφαλής των βουλευτών του, με μια δραματική κίνηση απέσυρε το κόμμα του από το κοινοβούλιο και ζήτησε πρόωρες εκλογές.
Ο Σαμαράς δεν αμφισβήτησε τα κίνητρα, πίσω από τις ενέργειες του κ. Παπανδρέου.
“Αναρωτιέμαι! Ο Παπανδρέου σχεδόν κατέστρεψε την Ελλάδα και την Ευρώπη, το ευρώ, τα διεθνή χρηματιστήρια, το κόμμα του, προκειμένου να διασφαλίσει λοιπόν τι, ότι θα μπορούσε να εκβιάσει εμένα και το ελληνικό δημόσιο ή να εξασφαλίσει ό,τι είχα ήδη πει πολλά; μέρες πριν? ότι δηλαδή αποδέχομαι τη συμφωνία διάσωσης ως αναπόφευκτη”;
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σίμος Κεδίκογλου είπε στο Παγκόσμιο πρόγραμμα του BBC σήμερα ότι, αν και υποστήριξε την υιοθέτηση της διάσωσης, αυτό δεν σημαίνει ότι υποστηρίζεται η παραμονή του Παπανδρέου στη πρωθυπουργία.
Έτσι, ακόμη και αν ο Παπανδρέου επιβιώσει, η κερδοσκοπία θα γιγαντώνεται λόγω των θέσεών του.
Κυβερνητικές πηγές είπαν στο Πρακτορείο Reuters, ότι ο Παπανδρέου είχε συμφωνήσει σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου χθες την Πέμπτη, ότι θα παραιτηθεί αμέσως μετά (τη ψήφο εμπιστοσύνης) για να διαπραγματευτεί για μια κυβέρνηση συμμαχίας με την αντιπολίτευση.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος έγραψε στο blog του σήμερα Παρασκευή, ότι θα ήταν «αδιανόητο» ότι εφόσον η κυβέρνηση θα κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης “και στη συνέχεια να προσποιείται ότι τίποτα δεν είχε συμβεί”.
«Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα προς την κατεύθυνση του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, εγώ δεν επιθυμώ πλέον να συμμετάσχω στην εν λόγω πολιτική διαδικασία», είπε.
Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε σήμερα στο πρόγραμμα του BBC, ότι αναμένει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα σχηματιστεί και ότι τα οικονομικά προβλήματα «θα λυθούν».
Σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης
Το G20 είναι να συσκεφθεί για δεύτερη και τελευταία ημέρα στις Κάννες.
Ο υπουργός Οικονομικών George Osborne της Μεγάλης Βρετανίας είπε, ότι ήταν σημαντικό για όλον τον κόσμο, να είμαστε προετοιμασμένοι για ό, τι κι’ αν συμβεί στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος της ΕΕ Herman Van Rompuy είπε, ότι οι ηγέτες (της ΕΕ) είχαν συμφωνήσει να αυξήσουν την δύναμη πυρός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τη χρηματοδότηση.
Στο τέλος της πρώτης ημέρας, για τη διοργανώτρια της G20 Γαλλία, ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία είχαν βοηθήσει τους Έλληνες πολιτικούς να επικεντρωθούν σε αυτό από το οποίο κινδύνευαν.
Ο, Παπανδρέου είχε κληθεί για επείγουσες συνομιλίες στο G20 την Τετάρτη, όπου του είπαν ότι οποιοδήποτε δημοψήφισμα διεξαχθεί, θα είχε να κάνει με το ζήτημα του αν η Ελλάδα ήθελε να μείνει στην ευρωζώνη.
Η επόμενη δόση του δανείου διάσωσης για την Ελλάδα, τέθηκε επίσης σε αναμονή.
Χωρίς τα κεφάλαια διάσωσης, η Ελλάδα πιθανότατα θα χρεοκοπήσει πριν από το τέλος του έτους.
Η συμφωνία διάσωσης της ΕΕ, συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα, για να δωθούν στην υπερχρεωμένη Ελληνική κυβέρνηση 130 δισεκατομμύρια ευρώ (£ 111bn? $ 178bn) και για να επιβάλλει την κατά 50% μείωση του χρέους προς ιδιώτες κατόχους Ελληνικών ομολόγων, σε αντάλλαγμα για την βαριά αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας.
Παρά το γεγονός ότι ο Ελληνικός λαός έχει αντισταθεί σθεναρά στα μέτρα λιτότητας, μια πρόσφατη δημοσκόπηση μιας εφημερίδας έδειξε, ότι το 70% ήθελε να παραμείνει εντός της ευρωζώνης.
Μετάφραση: Μπαρμπανίκος Αρβανίτης
ΠΗΓΗ: http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-15586673

Απάντηση