=== Τα Ελληνικά κόμματα αγνοούν έκκληση για γρήγορη συμβιβαστική λύση (κυβέρνησης)
=== Από την Ντίνα Κυριακίδου και την Καρολίνα Τάγαρης
=== ΑΘΗΝΑ | Σάβ 5 Νοέμ 2011 23:51 EDT
=== (Reuters) – Η κυβέρνηση των σοσιαλιστών στην Ελλάδα και οι συντηρητικοί της αντιπολίτευσης, φαίνονται να ενφανίζουν αντίπαλα σχέδια για τη σωτηρία του έθνους από την πτώχευση και την προστασία του ευρώ και των μελών της ευρωζώνης, αγνοώντας μια έκκληση του Προέδρου για να συνεργαστούν τώρα για την αντιμετώπιση του χάους.
Για πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μόνο με απόφαση της κυβέρνησης συνασπισμού για τουλάχιστον αρκετούς μήνες να ρυθμίσετε Ελλάδα στο δρόμο της εθνικής σωτηρίας και ασφαλή οικονομική σανίδα σωτηρίας από διεθνείς δανειστές πριν τελειώσουν τα χρήματα.
=== Αλλά η συντηρητική αντιπολίτευση απέρριψε κατηγορηματικά την ιδέα, προσφέροντας εναλλακτικά, τη πρότασή της για πρόωρες εκλογές – και απαιτόντας τη παραίτηση του Παπανδρέου μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης, με την οποία οδήγησε στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση.
Όλοι τους δεν λαμβάνουν υπόψη τους μια έκκληση του Προέδρου Κάρολου Παπούλια προς τις αντιτιθέμενες πλευρές της ελληνικής πολιτικής για να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να συνεργαστούν για την επίλυση μιας κρίσης, από την οποία υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί η διεθνής τραπεζική πίστη και ολόκληρο το οικοδόμημα του ευρώ.
=== “Η συναίνεση είναι η μία και μοναδική λύση”, είπε ο Παπούλιας στον πρωθυπουργό, όταν (ο τελευταίος) πήγε στο προεδρικό μέγαρο για να ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις του για μια κυβέρνηση συνασπισμού.
=== Αυτό που διακυβεύεται άμεσα, είναι η τύχη των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ (δάνεια) για τη διάσωση της Ελλάδας, που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της ευρωζώνης για να κρατήσει την Αθήνα στη ζωή, και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και ότι οι χώρες της ευρωζώνης μπορούν να χειριστούν μια κρίση που θα μπορούσε να ταλαιπωρήσει πολύ μεγαλύτερες οικονομίες, όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας.

ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΛΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ???
Την Κυριακή ο πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ηγείται του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, καθώς προσπαθεί να ωθήσει τους πολιτικούς των κομμάτων σε κάτι που δεν το θεωρούν σαν έναν καλό συμβιβασμό.
Ο “σοσιαλιστικής” Παπανδρέου αναμένεται να συγκαλέσει ανεπίσημα το υπουργικό συμβούλιο, επίσης, την Κυριακή, καθώς αναζητά το κόμμα του το ΠΑΣΟΚ, την υποστήριξη από τα μικρότερα κόμματα, με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να παίζει ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.
Μόνο μία εβδομάδα πριν από τη συμφωνία διάσωσης φάνηκε να διασφαλίζονται τα χρήματα των δανείων, αλλά στη συνέχεια ο Παπανδρέου έριξε μια βόμβα, ανακοινώνοντας ότι θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για το πακέτο (των δανείων – το οποίο απαιτεί ένα ακόμα νέο κύμα λιτότητας που πρέπει να επιβληθεί στον πολύπαθο Ελληνικό λαό.
Με τη συμφωνία που απειλείται με κατάρευση, η Γερμανία και η Γαλλία ξεκαθάρισαν με δηλώσεις τους προς τον Παπανδρέου, ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει ούτε ένα σεντ περισσότερο για την ενίσχυσή της, εκτός εάν από την πλευρά της εκπληρώσει το καθήκον της.
Ο Παπανδρέου υποχώρησε σχετικά με το δημοψήφισμα, αλλά μόνο αφού η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσαν, ότι η Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαρίσει στο μυαλό της, αν επιθυμούσε να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ ή όχι!!!

Η ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ
Ο Παπανδρέου, υπό την απειλή απαλλαγής του από τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα, αναγκάστηκε να επισημάνει ότι ήταν πρόθυμος να παραιτηθεί. Ο ίδιος σημείωσε τον κίνδυνο του μέλλοντος της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.
“Στόχος μου είναι να δημιουργήσουμε άμεσα μια κυβέρνηση συνεργασίας”, είπε στο Προεδρικό Μέγαρο.
“Η έλλειψη συναίνεσης θα ανησυχούσε τους Ευρωπαίους εταίρους μας, για το αν η χώρα μας μπορεί να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.”
Εδώ χτύπησε ένα ευαίσθητο νεύρο. Οι Έλληνες έχουν αγωνιστεί με νύχια και με δόντια ενάντια στις περικοπές δαπανών που επέβαλαν οι δανειστές και στις φορολογικές αυξήσεις που απαιτούνται από τους διεθνείς δανειστές τους στη ζώνη του ευρώ και του ΔΝΤ, με κάποιες διαμαρτυρίες να εξελίσσονται σε βίαια επεισόδια στους δρόμους της Αθήνας.
Αλλά υπάρχει επίσης ένας ευρύτατα διαδεδομένος φόβος, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αναγκαστεί να βγει από το ευρώ και ότι θα πρέπει να προχωρήσει μόνη της με μια αναβίωσε του εθνικού της νομίσματος.
«Οι Ευρωπαίοι δεν μας εμπιστεύονται πια, θα μας πετάξει έξω», είπε ο Τάσος Παγώνης, ένα 48-year-old οδηγός ταξί στην Αθήνα. «Ελπίζω ότι δεν θα επιστρέψουμε στη δραχμή».
Η αντιπολίτευση έδειξε ελάχιστες ενδείξεις (συμφωνίας) δίνοντας έδαφος (για σχόλια).
«Ζητούμε μια βραχυπρόθεσμη μεταβατική κυβέρνηση, προκειμένου να αποκατασταθεί ένα αίσθημα σταθερότητας και τότε η χώρα να πάει στις κάλπες», δήλωσε ο Σαμαράς. «Εμείς δεν επιδιώξαμε ένα ρόλο σε αυτή την κυβέρνηση, μόνο που πρέπει να παραιτηθεί ο Παπανδρέου, ο οποίος έχει γίνει επικίνδυνος για τη χώρα»
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Έλληνες προτιμούν, να αντικατασυαθεί το μοντέλο Παπανδρέου, από μια κυβέρνηση που θα εξυπηρετεί καλύτερα την εθνική ενότητα.
Μια έρευνα που ανατέθηκε από την εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” παρουσίασε ότι το 52 τοις εκατό των πολιτών υποστηρίζουν την ιδέα μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ενώ το 36 τοις εκατό θέλει πρόωρες εκλογές. Μια άλλη δημοσκόπηση που ανατέθηκε από εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ” δείχνει ότι η υποστήριξη για τις αντίπαλες ιδέες είναι στο 45 τοις εκατό και 41,7 τοις εκατό, αντίστοιχα.
Μια κυβερνητική πηγή δήλωσε, ότι ο αναπληρωτής του Παπανδρέου, ο υπουργός Οικονομικών Βενιζέλος, άρχισε ήδη να διαπραγματεύεται στο παρασκήνιο, για να κερδίσει την υποστήριξη των μικρότερων κομμάτων για μια κυβέρνηση που ο ίδιος ο Βενιζέλος θέλει να ηγείται.
«Ο Βενιζέλος έχει επαφές με τους αρχηγούς των κομμάτων για να επιτύχει τη συμφωνία τους», δήλωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος που ζήτησε ανωνυμία.
Στον γελοιοποιηθέντα Παπανδρέου, ο οποίος επέζησε από μια κοινοβουλευτική ψήφο εμπιστοσύνης, από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, Σαμαράς αναγνώρισε τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει ο Βενιζέλος στην ελιγμούς για την εξουσία.
“Κάθε φορά που προσπαθούμε να βρούμε μια διέξοδο, η κυβερνητική δυαρχία των Παπανδρέου-Βενιζέλου εφευρίσκει νέα εμπόδια για να την μπλοκάρει,” δήλωσε (ο Σαμαράς.
(Γράφτηκε από τον David Stamp — Με επεξεργασία του Peter Graff)
Μετάφραση: Μπαρμπανίκος Αρβανίτης
ΠΗΓΗ: 
Reuters

Απάντηση