=== Γράφει ο Νίκος Γεωργαντζάς, καθηγητής “Συστημικής Δυναμικής” στο Fordham University Νέας Υόρκης.
 === Καλώς τον!!!! Παρά το ‘stop-over’ γιά ζέσταμα στην Φρανκφούρτη, λίγο κρύο σε βλέπω αδελφάκι μου.
 === Επειδή δεν έχω καμμία απολύτως επιθυμία να σου προξενήσω αδικαιολόγητους φόβους στην νέα σου αποστολή ως Πρωθυπουργό της Ελλάδος, θα προσπαθήσω να σου μιλώ στην δική σου γλώσσα. Ναι, στην γλώσσα των ανθρώπων της ‘χρηματιστικής’, όπως λέμε το πεδίο του ‘finance’ στην Ελλάδα.
=== Γνωρίζεις βέβαια εκείνο το περιβόητο πρότυπο Black-Scholes, ένα πολύ γνωστό, κεντρικό εργαλείο γιά την τιμολόγηση και αντιστάθμιση δικαιωμάτων προαίρεσης, όπως και άλλων παραγώγων μέσων κινητών αξιών. Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο υπολογισμού, ειδικά όταν οι τιμές σε αγορές χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και εμπορευμάτων μπορεί να περιγραφούν από στοχαστικές διεργασίες.
 === Όπως λοιπόν στις ΗΠΑ, έτσι και στην Δυτική Ευρώπη, το πρότυπο Black-Scholes εμπεριέχει έναν και μοναδικό κύκλο ανάδρασης, ο οποίος είναι ‘θετικός’, είναι δηλαδή ένας ‘ενισχυτικός’ βρόχος ανάδρασης, όπως θα λέγαμε στην γλώσσα της ‘συστημικής δυναμικής’. Δεν μπορεί, κάτι θα γνωρίζεις από συστημική δυναμική ή ‘δυναμική συστήματος’, μιάς και εκτός από άνθρωπος της χρηματιστικής, επίσης είσαι και μηχανικός και δη ηλεκτρολόγος.
 === Το τι ακριβώς ενισχύει βέβαια τούτος ο ενισχυτικός βρόχος ανάδρασης, πρέπει επίσης να το γνωρίζεις εσύ πολύ καλύτερα από εμένα, διότι εσύ είσαι ο άνθρωπος της χρηματιστικής και όχι εγώ. Το περίφημο λοιπόν πρότυπο Black-Scholes γιά την αποτίμηση επιλογών και την θέσπιση κοινών αποθεμάτων βασίζεται στην υπόθεση ότι οι τιμές των μετοχών κινούνται σύμφωνα με μία γεωμετρική κίνηση Brown.
 === Αυτήν την γεωμετρική κίνηση Brown λοιπόν των τιμών των μετοχών είναι που ενισχύει ο ενισχυτικός βρόχος ανάδρασης του προτύπου Black-Scholes. Δεδομένων των παραμέτρων επί της αστάθειας, της ταχύτητας κίνησης και του θορύβου στις διακυμάνσεις των τιμών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και εμπορευμάτων, σε αγορές που ακολουθούν κάποια γεωμετρική κίνηση Brown, ο ενισχυτικός βρόχος ανάδρασης του προτύπου Black-Scholes ενισχύει τις αρχικές διακυμάνσεις και βοηθάει έναν άνθρωπο της χρηματιστικής να προβλέψει την πιθανή διαχρονική εξέλιξη της τιμής ενός χρηματοοικονομικού περιουσιακού στοιχείου ή εμπορεύματος ή και την τιμή αντιστάθμισης των δικαιωμάτων προαίρεσης επί του περιουσιακού στοιχείου ή εμπορεύματος τούτου.
 === Μέχρι εδώ πάμε καλά, σωστά; Έλα όμως που στην Ελλάδα, ακόμα και ο απλός κόσμος που χρησιμοποιεί το πρότυπο Black-Scholes γιά τις καθημερινές χρηματοοικονομικές συναλλαγές του, δεν το χρησιμοποιεί με έναν μόνον ενισχυτικό βρόχο ανάδρασης, αλλά τουλάχιστον με οκτώ, εκ’ των οποίων οι μισοί βρόχοι είναι αρνητικοί ή αντίρροποι βρόχοι αντιστάθμισης και οι άλλοι μισοί είναι βέβαια θετικοί ή ενισχυτικοί ανάδρασης. Και στην Ελλάδα μιλούμε γιά μία πιθανή διαχρονική εξέλιξη τιμών, μόνον όταν ο χρόνος μετράει τη δυναμική της ανταπόκρισης της χρηματιστικής ανάδρασης ή την άρνησή της.
 === Ελπίζω να μην σε αποκαρδιώνω, αλλά τι άλλο μπορεί να κάνει ο ελληνικός μας κόσμος; Καθημερινά είναι αναγκασμένος να κάνει χρηματοοικονομικές συναλλαγές με τους εταίρους μας στην Ευρώποι όπου, σε μερικές χώρες, οι νόμοι της χρηματιστικής και των τραπεζών είναι πολλά διαφορετικοί από εκείνους της Ελλάδος, όπως και από εκείνους των ΗΠΑ.
 === Στην Γερμανία, λόγου χάρην, οι νόμοι των τραπεζών είναι πολύ πιό κοντά στους νόμους των τραπεζών της Ιαπωνίας, παρά στους νόμους των τραπεζών της Ελλάδος και των ΗΠΑ. Σε κάνανε λοιπόν αλλαγή στο 89’, δηλαδή την τελευταία στιγμή, από έναν τίμιο τραπεζίτη των ΗΠΑ, που χρησιμοποιεί το πρότυπο Black-Scholes, με έναν όμως μόνον ενισχυτικό βρόχο ανάδρασης, και σε ρίξανε στον λάκκο των λεόντων της Ελλάδος, όπου ακόμα και οι κομμώτριες χρησιμοποιούν το πρότυπο Black-Scholes γιά αγοροπωλησίες CDS, όχι όμως με έναν, αλλά με οκτώ και πάνω κύκλους ανάδρασης, εκ’ των οποίων οι μισοί βρόχοι είναι αρνητικοί και οι άλλοι μισοί είναι θετικοί.
 === Θα τα βγάλεις πέρα; Και καλά βέβαια με τις κομμώτριες και τους κομμωτές. Με όλα τα άλλα όμως, εκείνα τα λαμόγια της πολιτικής και τις μαϊμούδες των αγορών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και εμπορευμάτων τι… θα κάνεις;
 === Καλύτερα να τον ξεχάσεις τον Brown και τις στοχαστικές διεργασίες γεωμετρικών του κινήσεων. Στην Ελλάδα γίνονται μεν στοχαστικές διεργασίες, αλλά είναι μάλλον γεωμετρικών κουνημάτων, και δη κουνημάτων τύπου Τσιφτετέλι, όχι κινήσεων τύπου Brown.
 === Από το 1821 και εντεύθεν, η πολιτική διαφθορά και παραφθορά στην Ελλάδα, όπως και η διαπλοκή των πολιτικών στις αγορές χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και εμπορευμάτων ξεπερνούν κάθε επιστημονική φαντασία. Όχι με οκτώ, αλλά ούτε με 28 κύκλους ανάδρασης μέσα στο επαυξημένο σου πρότυπο Black-Scholes υπό μάλης δεν σε βλέπω να τα βγάζεις πέρα.
 === Όσο αρνητικοί ή αντίρροποι και να είναι είναι οι βρόχοι αντιστάθμισης που χρησιμοποιείς, και όσο θετικοί ή ενισχυτικοί και να είναι οι βρόχοι ανάδρασης που συνηθίζεις να τρέχεις, σε βλέπω να χάνεις την μπάλα γρήγορα, εάν προλάβεις καν να την αγγίξεις.
 === Εσύ μπορεί να είσαι η αλλαγή στο 89’ αλλά, παρά τις καθυστερήσεις του αγώνα, οι αντίπαλοί σου έχουν ήδη αρχίσει την προθέρμανση των δικών τους αλλαγών γιά την… παράταση. Γιά δες πως έχει ήδη αρχίσει την προθέρμανση σιγά-σιγά ο πρώην υπουργός Οικονομίας της ΝΔ Γ. Αλογοσκούφης.
 === Από τα λίγα που γνωρίζω, αυτός ο κ. Αλογοσκούφης στα νοιάτα του έκανε ιδιαίτερα μαθήματα στους ανθρώπους της Eurostat, πως να τρέχουν ένα επαυξημένο πρότυπο Black-Scholes με 208 κύκλους ανάδρασης, εκ’ των οποίων οι τρείς θετικοί ή ενισχυτικοί βρόχοι ανάδρασης δεν ήταν καν κλειστοί αλλά ανοικτοί! Φαντάσου πως τότε ακριβώς ήταν που αυτός που αντικατέστησες τόσο βιαστικά στο 89’ έγινε αρχηγός του ΠαΣοΚ.
 === Εσύ βέβαια ένας είσαι και μοιάζεις και γιά κοψονούρης. Δεν είναι βέβαια γιά σένα μόνον που ανησυχώ, αλλά γιά όλο το παγκόσμιο σύστημα της χρηματιστικής στον πλανήτη.
 === Διότι εσένα θα σε γυρίσουν πολύ γρήγορα στην πολιτική διαφθορά, παραφθορά και διαπλοκή. Αλλά αν δεν προλάβεις να φύγεις σύντομα, μπορεί εύκολα να γίνεις η σπίθα που θα κάψει το όλο σύστημα της χρηματιστικής του πλανήτη, με πολιτική διαφθορά, παραφθορά και διαπλοκή.
 === Διότι οι καιροί ου μενετοί και οι ευκαιρίες απόδρασης δεν περιμένουν. Σε ποιούς όμως να κομίσει το ‘νόημα’ του χρόνου σήμερα η των Ελλήνων γλώσσα;

1 Trackback or Pingback

Απάντηση