=== Το χρέος που έπληξε την Ισπανία πηγαίνει στις κάλπες.
=== H Δεξιά αντιπολίτευση αναμένεται να κεφαλαιοποιήσει στις εκλογές, που κυριαρχούνται από την ευάλωτη στην κρίση της ευρωζώνης Ισπανία.
=== Οι δημοσκοπήσεις έχουν ανοίξει στην Ισπανία, καθώς οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν τη νέα κυβέρνηση τους στις βουλευτικές εκλογές, με την αντιπολίτευση της χώρας, τα δεξιά πολιτικά κόμματα, να αναμένουν να αξιοποιήσουν την λαϊκή οργή σε μία οικονομική ύφεση και τη κρίση του χρέους, που έχει ανατρέψει μια σειρά από ηγέτες της ευρωζώνης.
=== Οι διαμαρτυρίες στους δρόμους και οι ανησυχίες όσον αφορά τη κρίση που μαστίζει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, (θα κρίνουν) την απόφαση για τους Σοσιαλιστές, πριν από την ψηφοφορία, για την οποία οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Mariano Rajoy, τον ηγέτη του δεξιού λαϊκού κόμματος της αντιπολίτευσης, ότι θα κερδίσει με μεγάλη διαφορά.
=== Ο Andrew Simmons του  Al Jazeera, με την υποβολή ανταπόκρισής του από τη Μαδρίτη, δήλωσε ότι στις εκλογές κυριάρχησε το ζήτημα των δυνητικών μέτρων λιτότητας. Είπε ότι η Ισπανία αναμένεται να ταλαντεύεται προς τα δεξιά, ακόμη και αν το Λαϊκό Κόμμα δεν έχει ακόμη διατυπώσει με σαφήνια, ποιες θα είναι οι οικονομικές πολιτικές.
=== Αν και θεωρείται αντιχαρισματικός, ακόμα και από μερικούς από τους υποστηρικτές του, ο 56χρονος Rajoy έχει γυαλίσει τη βιτρίνα του για να μη τον συνδέουν με το παρελθόν του κόμματός του και υπόσχεται να κατεβάσει την ανεργία κάτω από το 21,5 τοις εκατό.
=== Η σημερινή κυβέρνηση του Jose Luis Rodriguez Zapatero, του πρωθυπουργού και ηγέτη των σοσιαλιστών, είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την πάρα πολύ καθυστερημένη αντίδρασή της και για να την κατάρρευση του 2008, της φούσκας των ακινήτων, η οποία έριξε εκατομμύρια ανθρώπους στην ανεργία.
=== Ο Rajoy έδωσε λίγες λεπτομέρειες των σχεδίων του για λιτότητας, αλλά οι αναλυτές λένε, ότι ο νικητής της Κυριακής πρέπει να επιβάλει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις και να μειώσει το κόστος (δανεισμού) για να καθησυχάσει τις παγκόσμιες αγορές για την αποφασιστικότητα της Ισπανίας να αποπληρώσει τα χρέη της.
=== Τα Ασφάλιστρα κινδύνου της Ισπανίας (CDOs), του Ισπανικού με το Γερμανικό επιτόκιο δανεισμού, ξεπέρασε τις 500 μονάδες βάσης, λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία.
=== Μέτρα λιτότητας
=== Ανάλογες πιέσεις της αγοράς οδήγησαν στην πτώση των κυβερνήσεων σε άλλες ευάλωτες οικονομίες της ευρωζώνης, όπως της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και την Ιταλίας.
=== Τώρα, οι δημοσκοπήσεις λένε, ‘οτι είναι η σειρά της Ισπανίας.
=== “Η επιλογή των Ισπανών ψηφοφόρων που θα κάνουν την Κυριακή, είναι βέβαια σημαντική για την Ισπανία. Είναι όμως επίσης σημαντική για τη Γαλλία, για το ευρώ και για την Ευρώπη.” που έγραψε η καθημερινή Γαλλική Le Monde, σε μια έκδοση αφιερωμένη στην Ισπανία που δημοσιεύθηκε το Σάββατο (χθες).
=== Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα για να αποφύγει την οργή των αγορών για άλλη μια φορά.
=== “Εάν οι αγορές δουν, ότι η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να δράσει με την αναγκαία αποφασιστικότητα, θα αυξήσει το ασφάλιστρο κινδύνου περαιτέρω”, δήλωσε ο Ντάνιελ Pingarron, αναλυτής της Markets Trading House IG.
=== Ο Rajoy έχει ορκιστεί να κάνει περικοπές “παντού”, εκτός των συντάξεων, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της Ισπανίας μειώνοντας το δημόσιο έλλειμμα στο 4,4 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2012 από 9,3 τοις εκατό το προηγούμενο έτος.
=== Αλλά ο επόμενος ηγέτης της Ισπανίας θα αντιμετωπίσει επίσης έλεγχο έξω από το πολιτικό γίγνεσθαι. Ένα εθνικό κίνημα διαμαρτυρίας ξέσπασε το Μάιο, το οποίο προσπαθεί να εκτονώσει την οργή του για το υψηλό ποσοστό ανεργίας και για τους διεφθαρμένους πολιτικούς, κατηγορώντας τις κυβερνήσεις ότι ευνοούν τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις τράπεζες σε βάρος των απλών ανθρώπων!!!…

ΠΗΓΗ: al jazeera
Μετάφραση: ΜπαρμπαΝίκος Αρβανίτης

Απάντηση