=== Τουρκικά θέματα: Πρώτη επίσημη απολογία από Τούρκο πρωθυπουργό, για τη στρατιωτική εκστρατεία στο Tunceli ότι σκοτώθηκαν 14.000 Κούρδοι στη δεκαετία του 1930.
=== Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρωθυπουργός της Τουρκίας, εξέδωσε την πρώτη επίσημη απολογία για μια αιματηρή στρατιωτική εκστρατεία, κατά την οποία σκοτώθηκαν χιλιάδες Κούρδοι στη νοτιοανατολική Τουρκία κατά το τέλος της δεκαετίας του 1930.
=== “Αν είναι απαραίτητο να ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους του κράτους … θα ζητήσω συγγνώμη, ζητώ συγγνώμη,” δήλωσε ο Ερντογάν, αρχηγός του κόμματος “Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης” (ΑΚΡ) ενώπιον των μελών του, την Τετάρτη σε απ’ ευθείας τηλεοπτική μετάδωση.
=== Ο Ερντογάν είπε ότι οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον οποιασδήποτε δραστηριότητας επί του εδάφους, στην πόλη της Ντέρσιμ – που ονομάζεται τώρα Tunceli – σκοτώθηκαν 13.800 άτομα μεταξύ 1936 και 1939, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της εποχής, ανάφερε στην ομιλία του.
=== “Η Ντέρσιμ είναι ένα από τα πιο τραγικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας κοντά μας. Πρόκειται για μια καταστροφή που περιμένει να φωτιστεί και θαρραλέα να αναγνωριστεί,” δήλωσε ο Ερντογάν.
=== Η επίθεση έλαβε χώρα υπό την κυριαρχία της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), το οποίο ιδρύθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τον ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους.
Περίπου άλλοι11.600 άνθρωποι εξορίστηκαν σε άλλες περιοχές σε όλη την Τουρκία, δήλωσε ο Ερντογάν, αναφέροντας άλλο επίσημο έγγραφο που υπογράφεται από τον Ισμέτ Ινονού, τότε ηγέτη του CHP και δεύτερου προέδρου της Τουρκίας μετά τον θάνατο του Ατατούρκ το 1938.
=== Η Τουρκία ήταν κατά κανόνα ένα μονοκομματικό κράτος μέχρι το 1946.
Ο Ερντογάν είπε, ότι τα αρχεία του γραφείου του είναι ανοιχτά για οποιαδήποτε έρευνα των επίσημων εγγράφων σχετικά με τα γεγονότα.
=== Κατηγορεί την αντιπολίτευση
Ερντογάν χτύπησε το (αντίπαλο) CHP για τις δολοφονίες και το κάλεσε να αποκαλύψει στοιχεία για την αιματηρή εκστρατεία. Ο σημερινός ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, είναι από Ντέρσιμ.
“Η Ντέρσιμ είναι η πιο οδυνηρή και αιματηρή [εκδήλωσης] ανάμεσα σε δεκάδες, εκατοντάδες, από τις καταστροφές που προκάλεσε το CHP”, δήλωσε ο Ερντογάν.
«Δεν είναι το κόμμα της Δικαιοσύνης και η κυβέρνηση του ΑΚΡ που θα έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτό το γεγονός και να ζητήσει συγγνώμη, αλλά αυτό είναι το CHP.”
Πρόσφατα, ο Μεχμέτ Metiner, ένας εκπρόσωπος του ΑΚΡ, πρότείνε την αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου Sabiha Gokcen της Κωνσταντινούπολης, το οποίο ονομάστηκε έτσι για την υιοθετημένη κόρη του Ατατούρκ.
Η Gokcen ήταν η πρώτη γυναίκα πιλότος της Τουρκίας και συμμετείχε ενεργά στις αεροπορικές εκστρατείες εναντίον της Ντέρσιμ.
Ενώ η Τουρκία έσπασε ένα ταμπού της επίσημης ρητορικής της σχετικά με τις δολοφονίες στη Ντέρσιμ, η χώρα απορρίπτει τους ισχυρισμούς των Αρμενίων για γενοκτονία την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου περίοδο.
Αρμένιοι λένε ότι έως και 1,5 εκατομμύριο άτομα έπεσαν θύματα της γενοκτονίας το 1915, όταν η αρμενική κοινότητα σε ολόκληρη τη χώρα εκδιώχθηκε από τα σπίτια τους.
Η Τουρκία αρνείται τις κατηγορίες για δολοφονίες το 1915 και δεν αποδέχεται ύπαρξη θέματος γενοκτονίας Αρμενίων, και υπολογίζει ότι 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι σκοτώθηκαν, όπως και τουλάχιστον πολλοί Τούρκοι, έχασαν τη ζωή τους σε έναν “εμφύλιο πόλεμο”, όταν οι Αρμένιοι εξεγέρθηκαν ενάντια της Οθωμανικής άρχουσας τάξης και συντάχθηκαν με τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής.
Η Άγκυρα εξακολουθεί να δίνει μάχες εναντίον των Κούρδων μαχητών, των οποίων το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) πήρε τα όπλα στη νοτιοανατολική Τουρκία το 1984, προκαλώντας μια σύγκρουση που έχει στοιχίσει περίπου  τη ζωή σε 45.000 άτομα.
Το PKK αγωνίζεται για ένα αυτόνομο Κουρδιστάν και περισσότερα πολιτιστικά και πολιτικά δικαιώματα για τους Κούρδους της Τουρκίας.
ΠΗΓΗ:  al jazeera
Μετάφραση: Μπαρμπανίκος Αρβανίτης

Απάντηση