Η Γαλλογερμανική συμφωνία έχει ολοκληρωθεί

6 Δεκεμβρίου 2011
by ΜπαρμπαΝίκος Αρβανίτης

=== Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ συναντήθηκαν τη Δευτέρα στο Παρίσι σε μια προσπάθεια διάσωσης της ζώνης του ευρώ.
 === Μετά τη συνάντησή τους, παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, διατυπώνοντας «προτάσεις» με στόχο τη «διασφάλιση του μέλλοντος της Ευρώπης», η οποία απειλείται με κατάρρευση.
 === Η Γαλλογερμανική συμφωνία είναι έτοιμη και θα σταλεί στον Χέρμαν Βαν Ρομπάι την Τετάρτη δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί, μετά την συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ.
 === Η νέα συμφωνία θα συνεπάγεται αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών, τόνισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία θα μπορούσε να αφορά τα 17 κράτη της ευρωζώνης, αλλά είναι ανοικτή και στις υπόλοιπες χώρες.
 === Οπως ανέφερε, Γαλλία και Γερμανία επιθυμούν την επιβολή αυτόματων κυρώσεων σε όσα κράτη καταγράφουν έλλειμμα που υπερβαίνει το 3% του προϋπολογισμού τους, ενώ με βάση τη νέα συνθήκη οι αποφάσεις θα λαμβάνονται στην αρχή της πλειοψηφίας και όχι της ομοφωνίας.
 === Υπογράμμισε ότι το Παρίσι και το Βερολίνο θέλουν να εξασφαλίσουν ότι δεν θα επαναληφθεί η κρίση στην ευρωζώνη και ότι η γαλλογερμανική συμφωνία είναι πλήρης.
 === Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι ανισορροπίες που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση της ευρωζώνης δεν μπορούν να επαναληφθούν, ανέφερε ο κ. Σαρκοζί.
=== Από την πλευρά της, η Αγκελα Μέρκελ τόνισε ότι είναι αναγκαίο να συνεδριάζει κάθε μήνα το Eurogroup όπως επίσης και η ενεργοποίηση του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης (ESM) να γίνει νωρίτερα.
===Για την Ελλάδα ανέφερε ότι αποτελεί μια ειδική περίπτωση και πως δεν μπορεί να συγκριθεί αυτή η κατάσταση με ότι συμβαίνει στην Ιταλία ή την Ισπανία. Το κούρεμα του χρέους αποτέλεσε μια ειδική λύση για την ξεχωριστή περίπτωση της Ελλάδας, σημείωσε η κ. Μέρκελ, διευκρινίζοντας ότι σε ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον, η Ευρώπη θα λειτουργεί όπως το ΔΝΤ.
Όσον αφορά την ΕΚΤ και έκδοση ευρωομολόγου, η κ. Μέρκελ επανέλαβε τη θέση της ότι δεν αποτελεί λύση για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, κάτι που τόνισε και ο Γάλλος πρόεδρος.
=== «Δεν έχει αλλάξει κάτι σχετικά με τα όσα είπαμε για την ΕΚΤ. Απορρίπτουμε την ιδέα έκδοσης ευρωομολόγου», δήλωσε η κ. Μέρκελ.
Οι δύο ηγέτες θα ξανασυναντηθούν στο τέλος της εβδομάδας στις Βρυξέλλες με τους άλλους ευρωπαίους εταίρους τους. Επίσης θα έχουν άλλη μια ευκαιρία την Πέμπτη στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μασσαλία. «Δεν υπάρχει πλέον επιλογή για την Ευρώπη, υπάρχει αναγκαιότητα. Η κρίση έφερε στην επιφάνεια αδυναμίες και αντιπαραθέσεις», τόνισε ο Σαρκοζί την Πέμπτη.
Την επόμενη ημέρα, η Μέρκελ υπογράμμισε στην Μπούντεσταγκ την πρόθεσή της να μεταρρυθμίσει τις ευρωπαϊκές συνθήκες με στόχο την αλλαγή της ευρωζώνης και την μετατροπή της σε μια πραγματική οικονομική ένωση. Αν και οι δύο ηγέτες έχουν τον ίδιο στόχο, την «επανίδρυση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω τις αναθεώρησης των συνθηκών και μιας μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας, δεν συμφωνούν απολύτως στα μέσα για την επίτευξη του στόχου αυτού.
Ο Σαρκοζί ήταν αρχικά επιφυλακτικός για την αναθεώρηση των συνθηκών, αλλά τελικά υποχώρησε στην γερμανική απαίτηση. Το Παρίσι δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ μιας συνθήκης που θα διευκολύνει την επιβολή κυρώσεων προς τα κράτη που δεν συμμορφώνονται και θα δίνει περισσότερα μέσα ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών από τις ευρωπαϊκές αρχές.
Σε αντάλλαγμα ο Σαρκοζί περιμένει από το Βερολίνο μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, που θα εκφράζεται με τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εξαγοράζει το χρέος των πιο εύθραυστων χωρών μελών της Ένωσης ή με την δημιουργία ευρωομολόγων. Η κ. Μέρκελ έχει απαντήσει ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Η έλλειψη ευελιξίας από την πλευρά της επικρίνεται πλέον και στη Γερμανία. Ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ την κατηγόρησε ότι απομονώνει τη χώρα.
Την ίδια ώρα στην Ιταλία η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι προχωρά με ταχείς ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις και ανακοίνωσε δέσμη μέτρων 30 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία. Τα μέτρα είναι πολύ σκληρά και η υπουργός Έλσα Φορνέρο, ξέσπασε σε λυγμούς όταν αναφέρθηκε στις θυσίες των πολιτών. Οι Ιταλοί υποχρεώνονται πλέον να συνταξιοδοτούνται μετά από 42 χρόνια εργασίας και σίγουρα μετά τα 66 έτη για τους άνδρες και τα 63 για τις γυναίκες. Ταυτόχρονα θα παρέχονται κίνητρα για την παραμονή στην εργασία μέχρι και την ηλικία των 70 ετών.
Στην Ιρλανδία, ο πρωθυπουργός Έντα Κένι προχώρησε σε ένα ιστορικό διάγγελμα θέλοντας να προειδοποιήσει τους πολίτες ότι τα δυσκολότερα έρχονται. «Θα ήθελα να μπορούσα να σας πω ότι ο προϋπολογισμός δεν θα έχει επίπτωση στον πολίτη που έχει ανάγκη όμως δεν μπορώ», είπε χαρακτηριστικά.
Αναρτήθηκε από onlycy.com

Απάντηση