=== Ένα εξαιρετικό διήμερο με θέμα «Ταυτότητες της Θράκης» απόλαυσαν οι κάτοικοι του Σουφλίου, αλλά και ξένοι επισκέπτες. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από το Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου Γνάφαλα», της γνωστής οικογενείας μεταξουργών Μπουρουλίτη. Το βάρος των εκδηλώσεων σήκωσαν με μεγάλη επιτυχία τα ευγενέστατα αδέλφια Δήμητρα και Νίκος Μπουρουλίτης.

 === Την πρώτη βραδυά (Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011) προβλήθηκε το ντοκυμαντέρ του Δημ. Κιτσικούδη «Πολύ μιλάς, πολύ κλαις…», ενώ τη δεύτερη βραδυά (Σάββατο 6 Αυγούστου 2011) προβλήθηκε το ντοκυμαντέρ της Έλενας Χόρτη «Πομάκοι».
  === Μετά τις προβολές ακολούθησαν συζητήσεις και τοποθετήσεις για το πομακικό ζήτημα σήμερα, τα προβλήματα και τις προοπτικές του. Ακούστηκαν πολύ χρήσιμες προτάσεις, αν και φαίνεται ότι ακόμη υπάρχει στο μυαλό μας η αποκαρδιωτική ψευδαίσθηση ότι το κράτος πρέπει να κάνει κάτι. Η ιδέα που τέθηκε με έμφαση είναι το κράτος ούτε έκανε ούτε πρόκειται να κάνει κάτι. Μόνο οι πολίτες μπορούν να ορθώσουν φράγμα στην επέλαση του τουρκικού ρατσισμού και της αφομοιωτικής και τρομοκρατικής πολιτικής που ασκεί σε βάρος των Πομάκων εκείνων που επιμένουν να διατηρούν την ταυτότητά τους.
 === Στο ντοκυμαντέρ της Έλενας Χόρτη οι περιγραφές του Ομέρ Χαμδή, πρώτου προέδρου του Κέντρου Πομακικών Ερευνών, δημιούργησαν αισθήματα αγανάκτησης για όσα συνέβαιναν και συμβαίνουν στη γη του…Ορφέα!
  === Το Ελληνικό κράτος δια των εγχωρίων υπαλλήλων του, υπό την υψηλή καθοδήγηση επαρχιωτών πολιτικάντηδων χαμηλού επιπέδου αυτοσυνειδησίας, συμμάχησε για κομματικούς (και όχι μόνο) λόγους, με τους Τούρκους εθνικιστές.
 === Δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς ακούγοντας βουλευτές, δημαρχίσκους και άλλους …παράγοντες να αυτοεξευτελίζονται με τα όσα φαιδρά υποστηρίζουν και πράττουν στη Θράκη. Εάν το ελληνικό κράτος θέλει να βλάψει τον εαυτό του, πρόβλημά του… Εμείς οι Πομάκοι θα του απαγορεύσουμε να βλάψει και εμάς…
Αναρτήθηκε από ΖΑΓΑΛΙΣΑ
(τεύχος 56, Αύγουσος – Σεπτέμβριος 2011)

Απάντηση