=== Στην ιστοσελίδα μου http://arvanitis.eu/  “Αρβανίτες – Arvanites – Hellines” ξεκίνησα δημοσιεύσεις και σαν αρχή, επέλεξα το προεπαναστατικό βιβλίο “Ελληνική Νομαρχία, ήτοι, Λόγος Περί Ελευθερίας” του 1806, το οποίο ο συγγραφεύς υπογράφει με το ευρηματικό όνομα “Ανωνύμου του Έλληνος” και θα εξηγήσω γιατί.

 === Το βιβλίο το κατέβασα από τα αρχεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι ΟΛΟΚΛΗΡΟ και περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:

 === ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ — «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ — ΗΤΟΙ, ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» — ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ — ἤτοι Λόγος περὶ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ — Βιβλίον Πρώτον — ΔΟΥΛΟΙ ΚΑΙ ΑΔΟΥΛΩΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ — ἤτοι Λόγος περὶ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ — Βιβλίον Δεύτερον — ΤΥΡΑΝΝΟΙ ΚΑΙ ΔΟΥΛΟΙ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ — ἤτοι Λόγος περὶ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ — Βιβλίον Τρίτον – Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ — ἤτοι Λόγος περὶ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ — Βιβλίον Τέταρτον – ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΟΙ ΤΗΣ ΤΥΡΑΝΝΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ — ἤτοι Λόγος περὶ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ — Βιβλίον Πέμπτον — Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ — ἤτοι Λόγος περὶ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ — ΕΠΙΛΟΓΟΣ — Διάλογος του Συγγραφέα (Ανωνύμου του Έλληνος) με δύο Φίλους του

Ο συγγραφέας πρέπει να ήταν προσωπικός φίλος του Εθνομάρτυρα Ρήγα Φερραίου, προς τιμή του οποίου αφιερώνει το καταπληκτικό για την εποχή μανιφέστο του και όπως θα διαπιστώσετε, ήταν άριστος γνώστης των περιοχών Ηπείρου και Θεσσαλίας.

Ιδιαίτερη τιμή αποδίδει ο “Ανώνυμος Έλληνας” και ευπατρίδης συγγραφέας, στο Σούλι και στους Σουλιώτες, τους κατεξοχήν γνωστούς Αρβανίτες, τους οποίους χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό αποκαλεί κατ’ επανάληψη ήρωες και Έλληνες, και τους επιλέγει σαν παράδειγμα και βάση, για τη διάδοση του Επαναστατικού αγώνα κατά των Οθωμανών Τουρκαλβανών, ενώ όταν μιλά για τον τύραννο Αλή Πασά και τους Αλβανούς, τους αποκαλεί Αλβανίτες Οθωμανούς ή Τουρκαλβανούς και όχι Αρβανίτες, ενώ τους διακοσμεί ιδιαιτέρως, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο “Βιβλίον Πρώτον”.

Το βιβλίο που ευτυχώς γράφτηκε τη κατάλληλη στιγμή, καταρρίπτει τις εκ των υστέρων πλαστογραφίες της ιστορίας μας, που συνεχίζονται ξεδιάντροπα ακόμα και στις μέρες μας.

— Επιβεβαιώνει την απόλυτη διάκριση των Σουλιωτών από τους Αλβανούς και Τούρκους, με τους οποίους είναι αντιμέτοποι σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο, αναγνωρίζοντας ότι μέχρι τότε, το Σούλι ήταν αδούλωτο στους Οθωμανούς.

— Καταρρίπτει την ιστορική πλαστογραφία, πως δήθεν ήσαν άγνωστες οι λέξεις “Έλλην” και “Ελλάς” κατά τον χρόνο έναρξης της Επανάστασης του 1821, παρότι γνωρίζουν, ότι υπάρχουν κείμενα, σύμφωνα με τα οποία, ακόμα και ο Αλή Πασάς, αποκαλούσε τους Σουλιώτες, Αρβανίτες Έλληνες.

Εγώ από νεαρή ηλικία, εκτός από την αγωγή που πήρα από τους γονείς και άλλους συγγενείς, είχα διαβάσει την “Ελληνική Νομαρχία” και δεν είχα καμιά αμφιβολία. Αυτό όμως που με ανησυχεί, είναι ότι πολλά άτομα Αρβανίτικης καταγωγής, δεν έχουν καλή ενημέρωση και πελαγοδρομούν ή ταλαντεύονται.

Η ιστοσελίδα http://arvanitis.eu/  “Αρβανίτες – Arvanites – Hellines”, φιλοδοξώ να μ’ αξιώσει ο Θεός, να τη κάνω ένα πολυσυλλεκτικό σημείο πληροφοριών για τους Αρβανίτες.

Όσοι δεν έχετε διαβάσει την “Ελληνική Νομαρχία, ήτοι Λόγος Περί Ελευθερίας”, σας προτρέπω να το κάνετε. Αξίζει τον κόπο.

 

Απάντηση