=== Με αφορμή τις πλαστογραφίες της ιστορίας της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ επανάστασής μας κατά των Τούρκων, από τον Σκοπιανό πράκτορα-προπαγανδιστή των Τούρκικων συμφερόντων, όπου μεταξύ άλλων (επικαλούμενος πηγές …αλληλογραφίας τυχοδιωκτών Γαλλοεβραίων, που κάποιος κόπανος τις έκανε βιβλίο), ισχυρίζεται ότι στη Τριπολιτζά οι Έλληνες πήγαν για πλιάτσικο και πως τάχα, όλοι αυτοί που πέθαναν στη ψάθα, απέσπασαν από τους Τούρκους της Τριπολιτσάς …. “αμύθητα πλούτη και εκατομύρια γρόσια”, λέει ο κοπρίτης.
=== Ειδικότερα λέει ο Λιθοξόου:  “…..
Παρθένες μεγαλωμένες στη σκιά του μοναχικού ….χαρεμιού, αντίκριζαν ξαφνικά με τρόμο, φρίκη και παγωμένο αίμα το ματωμένο χέρι ενός άγριου στρατιώτη να τις αρπάζει και να τις γκρεμίζει από ψηλά στο δρόμο…Οι στρατιώτες διεκδικούσαν με λύσσα την είσοδο στα πλουσιόσπιτα…..” (ΝΑΙ, παρθένες ….χαρεμιού και όλες αυτές τις μαλακίες τις χαρακτηρίζει ιστορικές πηγές).
  === Λέει επίσης:
“….Ο Κολοκοτρώνης πουλάει χωριστή συμφωνία – άδεια διαφυγής στους τουρκαλβανούς στρατιώτες του Ελμάζ μπέη, έναντι θησαυρού αξίας τεσσάρων εκατομμυρίων γροσίων…. Η Μπουμπουλίνα μπαίνει στην πόλη και μαζεύει τα κοσμήματα από τις απελπισμένες τουρκάλες αρχόντισσες…. …Τα παζάρια γίνονταν την ημέρα αλλά το τίμημα του αίματος καταβαλλόταν τη νύχτα. Από το σούρουπο ως την αυγή, υποζύγια φορτωμένα με ασήμι και πολύτιμα αντικείμενα έβγαιναν από την πόλη και τραβούσαν για τις τέντες των καπεταναίων(οι συμφωνίες γίνονταν στα φανερά, αλλά το αντίτιμο ερχόταν στα κρυφά????)…. ” ….Στο τέλος οι αρχηγοί κάνουν ταμείο. Ο Κολοκοτρώνης αναγνωρίζεται ικανότερος, έχοντας συγκεντρώσει σαράντα εκατομμύρια γρόσια γι’ αυτό και λαμβάνει το παρατσούκλι “λαφύρας“. Ο Γιατράκος, με μια σκηνή λάφυρα, υπολείπεται του Πετρόμπεη που άρπαξε δύο εκατομμύρια γρόσια, ενώ αποστέλλει στη Μάνη δύο καμήλες και είκοσι μουλάρια φορτίο. Η δε Μπουμπουλίνα, βάζει στο κεμέρι της τέσσερα εκατομμύρια γρόσια….” (ΔΗΛΑΔΗ, μόνο για τους 4 αγωνιστές, ισχυρίζεται ο Λιθοξόου και οι τυχοδιώκτες του Σιμόπουλου και του Βακαλόπουλου, και έσφαξαν τους πάντες, αλλά  για να κολήσουν οι ρετσινιές στις λερές φουστανέλες, κατάφεραν να μαζέψουν πάνω από 60 εκατομμύρια ασημένια γρόσια!!!)….
=== ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ — ΠΩΣ ΕΙΔΑΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ’21 (1979 – 1984, Εκδόσεις ΣΤΑΧΥ):Απομνημονεύματα, χρονικά, ημερολόγια, αλληλογραφία εθελοντών, διπλωματών, ειδικών απεσταλμένων, περιηγητών, πρακτόρων κ.α. Τόμος Α΄ 1821 – 1822, σ. 599,4η έκδοση. Τόμος Β΄ 1822 – 1823, σ. 549, 3η έκδοση. Τόμος Γ΄ 1823 – 1824, σ.540, 3η έκδοση. Τόμος Δ΄ 1824 – 1826, σ. 535. Τόμος Ε΄ 1826 – 1829, σ. 621.— http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/culture/personalities/simopoulosky.htm)  (Σοβαρές οι “πηγές” του Λιθοξόου, που παριστάνει όοτι είναι γιος …Αρβανίτισσας και …Έλληνας, αλλά φανατικός Τουρκόφιλος Σκοπιανός)
==============================
Ας πάρουμε όμως, μερικές γεύσεις της πραγματικά ΠΑΝΑΚΡΙΒΗΣ αξίας των Τούρκικων γροσίων, που ήσαν όπως προείπα, ασημένια:
1.— 
“…….Στον συμβολαιογράφο Γιαννάκη Ανεμογιάννη το 1756, βιβλίο 3, σελ. 69, υπάρχει μια συμφωνία του καπετάνιου και του πληρώματος.”Καραβοκύρης Μηχάλης Δένδιας. Συντρόφοι του Τζώρτζης Δένδιας, Ιωάννης Ανεμογιάννης, Γιαννάκης Μάστορας, Στέλιος Δένδιας, Στέρνος Γιανιώτης και Αναστάσιος Μασκλαβάνης. Υπόσχονται να κάμουν ταξείδι, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Μοριά, ο καθένας με το μερτικό του”.
Συνήθως από Παξούς φόρτωναν λάδι, πλάκες, μάρμαρα, κρασί, κούτσουπα, αμύγδαλα, κριθάρι κ.λπ. Στο συμβολαιογράφο Ν. Κουβά, υπάρχει στο βιβλίο 14, σελ. 14, η εκτίμηση μιας Μπρατσέρας το 1790. Η όλη αξία της Μπρατσέρας είχε 390 γρόσια. Στο κείμενο περιγράφεται κάθε αντικείμενο χωριστά π.χ. το κατάρτι γρόσια 12,3 ντουφέκια γρόσια 8,7 κουπιά γρόσια 4, μπατέλο (βάρκα) γρόσια 8, κ.λπ…….. .. http://www.corfuhistory.eu/1764/

=============================

2.—  Οι Ποριώτες καπεταναίοι του 1821, αλλά και άλλοι  αγωνιστές, σύμφωνα με απογραφή της 16-12-1823, των προκρίτων της εποχής εκείνης διέθεσαν:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠ. ΚΡΙΕΖΗΣ  25.900 γρόσια
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ  21.425 γρόσια
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ  10.000 γρόσια
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ 26.000 γρόσια
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ.ΔΟΥΖΙΝΑΣ 10.000 γρόσια
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΔΟΥΖΙΝΑΣ  16.800 γρόσια
ΜΙΧΑΗΛ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 10.000 γρόσια
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ 12.120 γρόσια
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΡΑΜΑΝΤΖΗΣ  15.900 γρόσια
ΠΑΝΟΣ Σ. ΚΑΛΗΣ  11.400 γρόσια
ΚΥΡΙΑΚΟΣ Δ. ΔΟΥΖΙΝΑΣ 10.600 γρόσια
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ 7.800 γρόσια
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ 18.450 γρόσια και τη σκούνα του
ΧΑΤΖΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΜΑΝΕΣΗΣ 6.000 γρόσια
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ- ΔΟΥΖΙΝΑΣ 16.100 γρόσια
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΝΕΣΗΣ  6.000 γρόσια
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ 11.300 γρόσια
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΡΟΥΣΙΤΗΣ  10.800 γρόσια
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ 2.225 γρόσια και τη σκούνα του. === http://www.koutouzis.gr/agonistes.htm
==============================

3.— “Αλέξανδρου Σούτσος: Έκτακτε Διοικητή μου, πόσα γρόσια θησαυρίζεις;
“Ο επιστάτης των εθνικών οικοδομών” του Αλέξανδρου Σούτσου ..…ο εθνικός ύμνος των “νταβατζήδων” από την εποχή του Καποδίστρια, ο οποίος έπαιρνε -δεν έπαιρνε 12.000 γρόσια τον χρόνο.

(Tο σατιρικό ποίημα του Αλέξανδρου Σούτσου τοποθετείται χρονικά, όπως σημειώνεται στον τίτλο της πρώτης έκδοσης, το Μάιο του 1831 και φανερώνει τον τρόπο με τον οποίο η ρομαντική ποίηση παρεμβαίνει στην πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα της εποχής της.)

Φοίνικες* και ταλαράκια το πουγκί μου κουδουνίζει,
και το στόμα μου σαμπάνιες και ρυζόγαλο μυρίζει·
χαιρετάτε με με σέβας, με βαθύν προσκυνισμόν·
επιστάτης, κύριοί μου, έγινα οικοδομών.
Τερερέμ, λαλά, λαλά·
η δουλειά πάγει* καλά.

Έκτακτε Διοικητή μου, πόσα γρόσια* θησαυρίζεις;
Όσα παίρνω σ’ ένα μήνα σ’ ένα χρόνο τα κερδίζεις;
Έκτακτα τον μήνα παίρνεις εσύ χίλια… κι ας να μη!
Εγώ παίρνω τρεις χιλιάδες εις την κάθε πιθαμή.
Τερερέμ, λαλά, λαλά·
η δουλειά πάγει καλά.

Η αυτού Πανεξοχότης* μ’ αγκαλιάζει κάθε μέρα.
Μα ρημάζω* το Ταμείον; Αλλού βλέπει, βρέχει πέρα,
φθάνει μόνον, πουρνό* βράδυ, να τον λέγω εις τ’ αυτί
τι φρονεί ο ένας κι άλλος και τι δρόμο περπατεί.
Τερερέμ, λαλά, λαλά·
η δουλειά πάγει καλά.

Σήμερον το Ναύπλιόν μας η πρωτεύουσά μας είναι·
αύριο θα είναι, λέγουν, αι περίφημαι Αθήναι.
Τότε, γρόσια μιλιούνια* τότε δα θα ξοδευθούν,
και πατόκορφ’ απ’ εμένα αι Αθήναι θα κτισθούν.
Τερερέμ, λαλά, λαλά·
η δουλειά πάγει καλά.

Κριματίζει* όποιος λέγει πως εγώ μισώ τα φώτα·*
τα σχολεία, στην τιμή μου, τ’ αγαπώ απ’ όλα πρώτα·
και πολλές φορές λαχαίνει στ’ όνειρό μου να ιδώ
πως οικοδομώ Μουσεία, κι απ’ το στρώμα τραγουδώ:
Τερερέμ, λαλά, λαλά·
η δουλειά πάγει καλά.

Με κολνούνε* οι γυναίκες και γλυκές ματιές με ρίχνουν·
μ’ όλες μου τες άσπρες τρίχες
πως μ’ ορέγουνται* με δείχνουν·
γαμβρός είμαι όπου πάγω, κι εις το κάθε σπιτικό
ταπεινότατες προτάσεις υπανδρείας αγρικώ.
*Τερερέμ, λαλά, λαλά·
η δουλειά πάγει καλά.

Δέσποινα

Λ. Πολίτη, Ποιητική Ανθολογία, τόμ. 4, Δωδώνη.
**** πουρνό= πρωί,… **** μιλιούνια= εκατομμύρια,… **** κριματίζει= αμαρτάνει,… **** τα φώτα= γνώσεις, παιδεία,… ****με κολνούνε= μου κολλούν, με φλερτάρουν,… **** μ’ ορέγουνται= με θέλουν,… **** αγρικώ= ακούω,… **** φοίνικες= νομίσματα του Kαποδίστρια,…  **** πάγει= πηγαίνει, πάει,… **** γρόσια= τουρκικά νομίσματα,… **** H αυτού Πανεξοχότης= ο Kαποδίστριας,… **** ρημάζω= ληστεύω ===== http://kopanakinews.wordpress.com/2011/12/06/%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%BF%CF%8D%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%82-%CE%AD%CE%BA%CF%84%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B5-%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%84%CE%AE/

=============================

4.— Εξέγερση κατά της τρόϊκα-Αντιβασιλείας του Όθωνα – Μασσηνία:

«……..και ζήτησαν όχι μόνο να απαλυνθούν οι φόροι αλλά να δοθεί Σύνταγμα!!!
Ηδη απ’ το 1834!!!!
Ζήτησαν οι απίθανοι Σύνταγμα και σεισάχθεια! πλημμύρισαν την Καλαμάτα και τραγουδούσαν
‘Ξήντα παράδες το σφαχτό — δυο γρόσια το μοσχάρι — και τρία γρόσια τ’ άλογο — ποιος θέλει να υποφέρει;…..»  http://notios-evoikos.blogspot.com/2011/10/blog-post_2510.html
=============================

5.— Ο θυσαυρός του Αλί Πασά σε γρόσια
….Σύμφωνα με τον W. Palmer, η αξία των θησαυρών του Αλή άγγιζε τα 40 εκατομμύρια γρόσια82. Είναι αμφίβολο εντούτοις αν η πραγματική αξία των θησαυρών του Αλή έφτανε αυτό το ποσό διότι όπως φαίνεται η τρέχουσα αξία χρυσού που βρέθηκε στο κάστρο των Ιωαννίνων μετά το θάνατό του υπολογίζεται στα 23.275.288 γρόσια. Εκτός από το χρυσό υπολογίζεται ότι ο Αλή είχε στην κατοχή του 181.675 χρυσά νομίσματα «μπεσλί», 155.625 διαφόρων ειδών  νομίσματα και ακόμη χρήματα που αντιστοιχούσαν σε 2.630.500 γρόσια83. Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, μπορούμε να πούμε ότι ο θησαυρός του Αλή Πασά στο κάστρο των Ιωαννίνων έφτανε περίπου τα 27 εκατομμύρια γρόσια……. http://www.eie.gr/nhrf/institutes/inr/instr-studiorumbalk/tepelenlis.pdf  υπό AHMET UZUN, σε μετάφραση Γιώργου Σύρμα, σελίδες 30-31

===============================
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:
Επομένως συκοφάντη Λιθοξόου, με τα 60 εκατομμύρια ασημένια γρόσια, 4 μόνον αγωνιστών, κι’ ας πούμε άλλα 100 εκατομμύρια ασημένια γρόσια τουλάχιστον, που θα είχαν μαζέψει άλλες 5.000 αγωνιστών ΕΛΛΗΝΩΝ επαναστατών, (ΣΥΝΟΛΟ 160.000.000 ασημένια γρόσια), έτσι όπως εσύ τους περιγράφεις απαξιωτικά και προσβλητικά, κάλλιστα μπορούσαν να εξαγοράσουν αυθορί και παραχρήμα, ολόκληρη την Οθωμανία ή τη Γαλλία,
ή στη χειρότερη περίπτωση, δεν θα χρειαζόμασταν να προσφεύγαμε για τοκογλυφικό δανεισμό στους Εβραίους Αγγλογάλλους.
Επομένως, αν δεχθούμε ότι υπήρχαν τόσα μιλιούνια ασημένια γρόσια (γιατί μόνο σε ασήμι εκδίδονταν), θα πρέπει να παραδεχθείς, ότι η “αρχοντική” σου τουρκιά που κρύφτηκε στα κάστρα της Τριπολιτσάς, θα πρέπει να ρουφούσε το αίμα από τους ξεβράκωτους “Έλληνες αγρότες”, με το μπουρί της σόμπας και να μη χόρταινε ποτέ…. ΕΠΟΜΕΝΩΣ…., Γκέκε μακάκα γιε κάλπικης αρβανίτισσας????
Αν πάλι δεν μπορείς να συγκρίνεις τις αρρωΣΤΗΜΕΝΕΣ μαλακίες σου, με τον κατά πολύ λιγότερο θυσαυρό του Αλί Πασά, έχω να σου δώσω μακάκα, κατάστιχα με τα έξοδα υπερτρίχρονου πολέμου τις Τουρκίας εναντίον του Αλί Πασά, που είναι περίπου 59.000.000 γρόσια, (για τρία χρόνια λέω) σύμφωνα με τα αρχεία των φίλων σου των Τούρκων, αρχιμακάκα.—

Απάντηση