=== Γιόαχιμ Γκάουκ: ο υπερκομματικός υποψήφιος

  === Πρόκειται για τον Γιόαχιμ Γκάουκ, έναν από τους πιο επιφανείς αντιφρονούντες στο κομμουνιστικό καθεστώς της ανατολικής Γερμανίας, ο οποίος μετά την επανένωση της Γερμανίας απέκτησε το προσωνύμιο του «κυνηγού της Στάζι» ως διαχειριστής των αρχείων που είχε συντάξει η μυστική αστυνομία του καθεστώτος.
=== Τώρα ο πρώην ακτιβιστής και κατατρεγμένος του κομμουνιστικού καθεστώτος θα ανέλθει στο ανώτατο αξίωμα της ενιαίας Γερμανίας. Εμφανώς συγκινημένος, δηλώνει: «Ήταν φυσικά μία ιδιαίτερη μέρα για μένα.   Άλλωστε υπήρχαν πολλές ιδιαίτερες μέρες στη ζωή μου. Αυτό που με συγκινεί ιδιαίτερα είναι ότι ένας άνθρωπος που γεννήθηκε στον πόλεμο, πέρασε 40 χρόνια της ζωής του σε μία δικτατορία, έκανε την αποστολή που του ανέθεσαν μετά την επανένωση της Γερμανίας, αυτός ο άνθρωπος καλείται τώρα στο κορυφαίο αξίωμα της πολιτείας».
=== Υποψήφιος με …προϊστορία
=== Ο Γ. Γκάουκ και η Α. Μέρκελ κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπουΉδη το 2010 ο Γιόαχιμ Γκάουκ, που δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα, ήταν η κοινή επιλογή σοσιαλδημοκρατών και πρασίνων για την προεδρία, αλλά τελικά είχε επικρατήσει τότε ο ανθυποψήφιός του Κρίστιαν Βουλφ, ο οποίος διέθετε την υποστήριξη των χριστιανοδημοκρατών και των φιλελευθέρων. Μετά την παραίτηση Βουλφ το όνομα του Γιόαχιμ Γκάουκ επανέρχεται και τελικά κερδίζει την υποστήριξη της καγκελαρίου Μέρκελ μετά από κάποιους αρχικούς δισταγμούς:
«Κεντρικός άξονας της δράσης του Γιόαχιμ Γκάουκ ήταν η ιδέα της ελευθερίας με υπεθυνότητα. Αυτό ακριβώς με συνδέει κι εμένα με τον Γιόαχιμ Γκάουκ, παρά τις όποιες διαφορές μας», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.
=== Ίσως αυτές οι μικρές διαφορές να ήταν ο λόγος που η Άνγκελα Μέρκελ αρχικά προτιμούσε μία υποψηφιότητα πιο πολιτική έως κομματική από εκείνη του ακτιβιστή Γιόαχιμ Γκάουκ. Όμως οι ισορροπίες στη συνέλευση των εκλεκτόρων που θα εκλέξει τον νέο πρόεδρο έχουν αλλάξει από το 2010 και ο διάδοχος του Κρίστιαν Βουλφ δεν θα μπορούσε να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία αντίστοιχη του κύρους που περιβάλλει το αξίωμά του χωρίς να εξασφαλίσει τη σύμπραξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
===  Για δικαίωση των σοσιαλδημοκρατών μιλά ο επικεφαλής των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Οι σοσιαλδημοκράτες επέμεναν από την αρχή στον Γιόαχιμ Γκάουκ, όπως έκαναν το 2010 και τελικά δικαιώθηκαν. Έκφραση ικανοποίησης από τον επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε χθεσινή διακομματική συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο που παρουσίασε την υποψηφιότητα Γκάουκ:

«Τέλος καλό, όλα καλά θα μπορούσαμε να πούμε. Και την τελευταία φορά είχαμε επιλέξει τον Γιόαχιμ Γκάουκ μαζί με τους Πράσινους, το θυμάστε όλοι. Νομίζω ότι σήμερα έχουμε μετανιώσει που δεν εξελέγη από τότε, είναι λοιπόν πολύ θετικό ότι σήμερα είναι ο κοινός υποψήφιος όλων των κομμάτων που παρευρίσκονται εδώ», ανέφερε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Απούσα ήταν μόνο η Αριστερά, η οποία πιθανότατα θα κατεβάσει δικό της υποψήφιο. Καθοριστικός ήταν πάντως ο ρόλος των φιλελευθέρων, οι οποίοι ενώ την τελευταία φορά πείστηκαν από την καγκελάριο Μέρκελ να στηρίξουν την υποψηφιότητα Βουλφ, αυτή τη φορά επέμεναν μέχρι τέλους στον Γιόαχιμ Γκάουκ. Και αυτό γιατί όπως λέει ο πρόεδρος του κόμματος Φίλιπ Ρέσλερ: «Μετά από όσα έχουν γίνει, ο στόχος μας ήταν να βρούμε κοινό υποψήφιο, που θα είναι σε θέση να αποκαταστήσει το κύρος και την εμπιστοσύνη στο ανώτατο αξίωμα της πολιτείας».
Anja Köhler/Γιάννης Παπαδημητρίου
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

Αναρτήθηκε από το KAPISTRI

1 Comment

Απάντηση