Ανάποδες πολιτικές

13 Μαρτίου 2012
by ΜπαρμπαΝίκος Αρβανίτης

  === Σε μια περίοδο κατά την οποία πρωταρχική επιδίωξη της κυβέρνησης πρέπει να είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και γενικότερα των παραβατικών συμπεριφορών είτε αφορούν απόκρυψη εισοδήματος είτε «ξέπλυμα» είτε «εξαγωγή» τραπεζικών καταθέσεων κ.λπ., είναι λογικό να εντείνονται και ο έλεγχοι των διωκτικών αρχών.

 === Στην Ελλάδα, όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, σε όλα τελικά λειτουργούμε ανάποδα. Λίγα χρόνια πριν που «ανθούσε» η φοροδιαφυγή και κανείς δεν έδινε λόγο σε κανέναν, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών και ειδικότερα το ΣΔΟΕ είχαν όλα τα μέσα στη διάθεσή τους, αλλά και υπεράριθμο προσωπικό να συμβάλει στο έργο της καταπολέμησης του παράνομου πλουτισμού. Τα αποτελέσματα φυσικά είναι γνωστά, δεν χρήζουν σχολιασμού.

 === Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει ή ελπίζουμε ότι αλλάζουν προς το καλύτερο και οι συνεπείς φορολογούμενοι θα σταματήσουν να είναι η μόνιμη πηγή εσόδων, ενώ έκλεβαν το δημόσιο χρήμα θα κληθούν να περάσουν από το δημόσιο ταμείο.

 === Για να επιτευχθεί όμως ο συγκεκριμένος στόχος χρειάζονται μέσα, χρειάζονται άνθρωποι, χρειάζονται όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την ομαλή λειτουργία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Σίγουρα η περίοδος λιτότητας την οποία ζούμε δεν επιτρέπει σπατάλες.

 === Αλλο όμως να περικόπτονται άχρηστες δαπάνες και άλλο να μπαίνει μαχαίρι σε υπηρεσίες που πλέον και έργο πράττουν και αποτελέσματα έχουν στη σύλληψη της φοροδιαφυγής.

 === Και ο λόγος φυσικά για το «μαχαίρι» που μπαίνει στον προϋπολογισμό του ΣΔΟΕ κατά περίπου 3,25 εκατ. ευρώ, αφού μειώνονται κατά 1,55 εκατ. ευρώ οι υπερωρίες, οδοιπορικά κ.λπ. και κατά 1,7 εκατ. ευρώ οι καταναλωτικές δαπάνες. Αποτέλεσμα;

 === Για φέτος μειώνεται κατά 30% ο στόχος του ΣΔΟΕ για επιβολή προστίμων από τα 4 δισ. ευρώ πέρυσι στα 3,2 δισ. ευρώ, ενώ περιορίζεται και ο αριθμός των ελέγχων σε 28.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Τα σχόλια και πάλι περιττά. Τι κι αν οι δανειστές μας το πρώτο θέμα που θέτουν είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

 === Αλλωστε η κυβέρνηση έχει μόνιμη μεθοδολογία. Οι περικοπές είναι οριζόντιες και προς κάθε κατεύθυνση. Πού καιρός για σχέδια, προγραμματισμό και εκπόνηση μελετών που θα οδηγούσαν με ακρίβεια σε άντληση εσόδων από τις πηγές όπου πράγματι υπάρχουν και δεν έχουν στερέψει.

 === Αλλωστε αν υπήρχε πράγματι ικανότητα και πρόθεση να γίνουν οι σωστές ενέργειας, θα είχαμε αποφύγει την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ [email protected]

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Απάντηση