=== “Βαφτίζουν” ιατρικές πράξεις Θεραπευτικές

  === Την ώρα που η καταιγίδα των δημοσιευμάτων στις αθηναϊκές εφημερίδες δυναμώνει για τις υπερτιμολογήσεις στο χώρο της δημόσιας υγείας, κάποιοι – περίπου αθόρυβα – επιχειρούν να κλείσουν τις υποθέσεις που τους άγγιξαν. Προφανώς τα περί φοροδιαφυγής και λογαριασμών γιατρών εκτός κλίμακας ακουμπούν και την Κρήτη. Διόλου απίθανο οι έλεγχοι που με μυστικότητα πραγματοποιεί το ΣΔΟΕ να αγγίζουν και μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Κρήτης.
=== Άλλωστε, οι φήμες ήδη αναφέρονται σε λογαριασμούς δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, μόνο που πίσω από αυτές τις φήμες είναι περισσότεροι αυτοί που επιχειρούν να κρυφτούν για τα δικά τους παιχνίδια. Η “Ν.Κ.” αισθάνεται τουλάχιστον δικαιωμένη προς το αναγνωστικό της κοινό, που πριν 4 μήνες πρώτο αυτό πληροφορούνταν όλα όσα σήμερα η υπόλοιπη Ελλάδα μαθαίνει με έκπληξη.
=== Αλλά στην Κρήτη, όπου οι αποκαλύψεις έχουν προηγηθεί κατά πολύ, δυστυχώς εκείνο που δε φαίνεται να προχωράει γρήγορα είναι η απόδοση ευθυνών, οι διαδικασίες κάθαρσης και ακόμη χειρότερα η αυτοκάθαρση εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας, που τόσο “φαραωνικά” ο ίδιος ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, η διοίκηση του ΕΛΚΕ αλλά και τμήμα της Συγκλήτου είχαν προαναγγείλει. Σήμερα, 4 μήνες μετά και εκ του αποτελέσματος, η πρωτοφανής κρίση για το ίδρυμα συνολικά φαίνεται πως, όχι μόνο δεν τους άγγιξε, αλλά ίσα-ίσα που με μια σειρά ενεργειών και πράξεων δείχνουν να την αντιπαρέρχονται με μια προσπάθεια συγκάλυψης των πάντων.

  === “Δεοντολογία”
=== Συγκροτήθηκε άραγε ποτέ αυτή η περίφημη Επιτροπή Δεοντολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ή έστω της Ιατρικής Σχολής και με ποιου την πρωτοβουλία για να ερευνήσει τη σωρεία των υποθέσεων που η δημοσιογραφική έρευνα και οι επώνυμες καταγγελίες ανέδειξαν;
=== Ποιος είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ιατρικής; Είναι μήπως από τους αρχαιότερους των καθηγητών της Σχολής; Είναι μήπως ο ίδιος άνθρωπος που κατά την έρευνα του εισαγγελέα για τα απογευματινά ιατρεία είχε μαζί του ένα έντονο φραστικό επεισόδιο και αρνήθηκε να του παράσχει άμεσα πληροφορίες, ζητώντας 10 μέρες περιθώριο για να το κάνει; Μήπως σχετίζεται με την ανεπιβεβαίωτη πληροφορία πως είχε συμβολή στη μη “σύμπραξη” νοσοκομείου και ΙΤΕ στον τομέα της ιατρικής απεικόνισης (μια σύμπραξη που θα ωφελούσε τα μάλα νοσοκομείο και ΙΤΕ με την παραγωγή τεχνογνωσίας δυνητικά εξαγώγιμης) για να αναλάβει τη συνεργασία με το ΠΑΓΝΗ ένας πολυεθνικός κολοσσός που σήμερα έχει να λογοδοτήσει για τις πρακτικές του γενικότερα στη χώρα μας;
=== Τέσσερις μήνες μετά τίποτα δεν έχει γίνει και φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για πορίσματα και διαπιστώσεις μιας τέτοιας επιτροπής.  Προφανώς η έννοια των “λουξ” πανεπιστημιακών γιατρών περιλαμβάνει και ένα ιδιότυπο καθεστώς ατιμωρησίας, υπεράνω νόμων και αυτοκάθαρσης της ίδιας της ακαδημαϊκής κοινότητας. Για να είμαστε ακριβέστεροι, “ο νόμος είναι οι ίδιοι και αλίμονο σε όποιον τολμήσει να τους αγγίξει”. Θεωρήματα που σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να συγχέονται με την αυτοτέλεια και την ακαδημαϊκή ελευθερία, που είναι καθήκον για ένα πανεπιστήμιο να προασπίζεται.
=== Είναι άραγε αλήθεια ότι η Ιατρική της Κρήτης από λειτουργίας της δημιουργεί “εθιμικό δίκαιο” διαμορφώνοντας έτσι το δικό της δικαιικό σύστημα κάποιες φορές στις παρυφές του ισχύοντος δικαίου; Ή μήπως πρόκειται για φημολογούμενη υπερβολή για να τονίσει το πνεύμα των “ημίθεων”, για τους παλιότερους, που θυμούνται το χαρακτηρισμό της σύνθεσης του σώματος των πρώτων βαθμίδων το 1986.

  === Κράτος εν κράτει…
=== Μήπως σταμάτησαν μετά τις διαδοχικές αποκαλύψεις να εκτελούνται παράνομα οι δεκάδες ιατρικές πράξεις, εκτός του ΠΑΓΝΗ, στα διάφορα πανεπιστημιακά εργαστήρια ή κέντρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των πολιτών αλλά και την οικονομική αιμορραγία του νοσοκομείου και των ασφαλιστικών ταμείων, χωρίς την παράλληλη ανάπτυξη του ίδιου του ΠΑΓΝΗ;
=== H περίφημη Επιτροπή Ερευνών του ΕΛΚΕ (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας), όπου προΐσταται πολιτικά ο αντιπρύτανης και δεξί χέρι του πρύτανη Μανόλης Πετράκης, για όλες αυτές τις παράνομες λειτουργίες και παροχές υπηρεσιών προς τρίτους είχε δώσει δίμηνη προθεσμία εναρμόνισης και εξηγήσεων, με το αυστηρό πλαίσιο που έχει θέσει εδώ και δύο χρόνια τώρα ο ΕΛΚΕ. Η προθεσμία παρήλθε, αλλά καμία κίνηση δεν είδαμε και όχι μόνο αυτό… Ο ΕΛΚΕ υποτίθεται πως σε αυτή τη δίμηνη προθεσμία κατέφυγε, μετά την αποκάλυψη του εγγράφου του υπουργείου Παιδείας, που επί 2 χρόνια ο πρύτανης του Πανεπιστημίου απέκρυπτε από τα μέλη του ΕΛΚΕ και με το οποίο μια σειρά ιατρικών πράξεων και εργαστηρίων εκτός ΠΑΓΝΗ, από καθηγητές της Ιατρικής Σχολής, χαρακτηρίζονταν ως «μη σύννομες».
Αποκάλυψη που οδήγησε μέχρι στην εισαγγελική παρέμβαση με την οποία ζητούνται εξηγήσεις εκατομμυρίων ευρώ, από την ολομέλεια του ΕΛΚΕ και αναδρομικά σχετικά με το τι έχουν πράξει για το μη σύννομο αυτών των ιατρικών πράξεων, όπου ασθενείς και ταμεία πλήρωναν εκτός ΠΑΓΝΗ.
=== Άλλωστε, υπενθυμίζουμε ότι η ολομέλεια του ΕΛΚΕ, με την παρούσα σύνθεσή της, ήδη έχει δεσμεύσει σε λογαριασμό τα ποσά που αναλογούν ως ποσοστό από αυτά τα εργαστήρια ώστε, αν δικαστικά πολίτες εγείρουν αξιώσεις επιστροφής και δικαιωθούν, το κομμάτι του ΕΛΚΕ να τους επιστραφεί.

  === ΒΕΜΜΟ
Στην πρόσφατη όμως συνεδρίαση του ΕΛΚΕ, που έγινε πριν από 10 μέρες, μήπως κατέληξαν σε κάποιο νεότερο πόρισμα και δεν το μάθαμε; Την ίδια ώρα, το ΒΕΜΜΟ, για παράδειγμα, εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικότατα, όχι για έρευνα, αλλά για ιατρικές πράξεις επί πληρωμή εκτός ΠΑΓΝΗ, “βαφτίζοντας” τις πράξεις του από ιατρικές σε… θεραπευτικές (!) και παρά τα όσα το Δ.Σ. της Ιατρικής Σχολής υποτίθεται ότι είχε αποφασίσει για επαναλειτουργία του εντός του ΠΑΓΝΗ.
=== Μια ερευνητική πράξη σαφώς και έχει κόστος. Όμως το κόστος αυτό δεν μπορεί να καλύπτεται από τον ενδιαφερόμενο ή το ασφαλιστικό του ταμείο. Μια θεραπευτική πράξη μπορεί να είναι ερευνητική. Όμως κι εδώ ισχύει ό,τι και προηγουμένως για την κάλυψη των εξόδων. Ο συλλογισμός είναι απλός. Μια θεραπευτική πράξη υπό δοκιμή περικλείει κινδύνους και δεν μπορεί να θεωρείται ως τεκμηριωμένη πριν κριθεί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της. Ο ασθενής πρέπει να ενημερώνεται ότι συμμετέχει στην έρευνα, έχει δικαιώματα, μπορεί να χρειάζεται ασφαλιστική κάλυψη κ.ά. Αν η θεραπευτική μέθοδος είναι πλέον “ελεύθερη για το κοινό” , τότε ως πράξη κοστολογείται και γίνεται ακολούθως στο πεδίο των εφαρμογών, δηλαδή στο νοσοκομείο. Μια διαγνωστική εξέταση ομοίως.
Όμως τι διαπιστώνουμε! Αυτό που κάποιοι ενθουσιώδεις καθηγητές της πρώτης δεκαετίας διακαώς επιθυμούσαν, να κάνουν δηλαδή μια πολυκλινική ημερήσιας νοσηλείας που θα τους έδινε κύρος, φήμη και πελατολόγιο ευρέως γεωγραφικού φάσματος, τελικά “χτίστηκε” μέσα στην Ιατρική. Καταλαβαίνουμε ότι η έρευνα θέλει πόρους, αλλά αυτούς ας τους αναζητήσουν αλλού. Μέσα από προγράμματα, μέσα από συνεργασίες, μέσα από νόμιμες διαδικασίες. Ο Ειδικός Λογαριασμός μεταμορφώνεται τελικά από την Ιατρική σε… ταμείο ιδιωτικής ιατρικής;
Ακόμη χειρότερα, το τελευταίο σενάριο αναφέρει ότι η Ιατρική Σχολή ετοιμάζεται να συνεδριάσει σε σώμα για να βγάλει και απόφαση κάλυψης της συνέχειας λειτουργίας του ΒΕΜΜΟ, με παροχή υπηρεσιών προς τρίτους δια ιατρικών πράξεων εκτός ΠΑΓΝΗ στο ΒΕΜΜΟ, σε αντίθεση με την απόφαση του Δ.Σ. της Ιατρικής, έστω και για «τα μάτια του κόσμου και των ΜΜΕ», όπως ειπώθηκε σε μία κλειστή συνάντηση μεταξύ των κορυφών της σχολής.

  === “Κύκλωμα”
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η “Ν.Κ.”, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Ερευνών του ΕΛΚΕ πριν από δέκα μέρες, τα όσα παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν είναι εξόχως αποκαλυπτικά, για το πώς οι πανεπιστημιακοί εκμεταλλεύονται είτε κενά της νομοθεσίας είτε το ότι λειτουργούν σε ένα «κλειστό κύκλωμα». Ακόμη και τις καθαρές επισημάνσεις όπως αυτές από το υπουργείο Παιδείας, τις παρακάμπτουν με γνωμοδοτήσεις που υπογράφει ο ίδιος ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, υποκαθιστώντας όλοι μαζί κάθε ελεγκτικό μηχανισμό και μετατρέποντας τη σχολή και το Πανεπιστήμιο σε “μπανανία”. Σοφίσματα, νομικές φόρμουλες, γνωμοδοτήσεις και ομπρέλα προστασίας σε διαδικασίες με προσωπικό όφελος, που “βαφτίζονται” κατά το δοκούν έρευνα ή και πειραματική ιατρική. Αλλά όσο κι αν σαν τον “καλόγερο του Μεσαίωνα βαφτίζουν το κρέας ψάρι μέσα στη Σαρακοστή για να το καταβροχθίσουν” η αλήθεια είναι απλή και εξαιρετικά επώδυνη. Ερευνητικό πρόγραμμα με παροχή υπηρεσιών δε νοείται. Ή μιλάμε για κάτι δοκιμασμένο, οπότε μπαίνει σε χρήση δια της γνωστής οδού το νοσοκομείο – που στην περίπτωσή μας είναι το ΠΑΓΝΗ – ή είναι υπό διερεύνηση, οπότε οι πόροι δεν μπορούν μέχρι και στα αναλώσιμα, τις εξετάσεις και τις επεμβάσεις να αφορούν τον ασθενή και τα ταμεία του. Πολύ περισσότερο τέτοιες πράξεις να γίνονται εκτός ΠΑΓΝΗ, μετατρέποντας την Ιατρική Σχολή και τους χώρους της περίπου σε ιδιωτικά ιατρεία ή ιδιωτικές κλινικές. Τα όσα εγγράφως κατέθεσαν οι επικεφαλής ερευνητικών προγραμμάτων και τέτοιων εργαστηρίων στον ΕΛΚΕ πριν από δέκα μέρες και οι αντίστοιχες γνωμοδοτήσεις των νομικών συμβούλων του Πανεπιστημίου είναι εξόχως αποκαλυπτικά για το τι συμβαίνει στην πράξη.
Τα έγγραφα εστάλησαν από τους πανεπιστημιακούς Αντωνίου, Τσατσάκη, Μελισσά, Γεωργούλια, Μακρυγιαννάκη, Κυμιωνή, Αθανασάκη, Καστανά, Μπούμπα, Πλαϊτάκη, Σπαντίδο, Παλλήκαρη, Σιαφάκα, Σταθόπουλο, Παπαδάκη και Σουρβίνο, σε απάντηση του αιτήματος του ΕΛΚΕ για πειστικές εξηγήσεις περί λειτουργίας των προγραμμάτων τους και εναρμόνισής τους όπου υπήρχε θέμα με το νέο αυστηρό πλαίσιο που κανονικά έθετε ο ΕΛΚΕ μετά τη σειρά αποκαλύψεων.

=== Δείτε ένα από τα πολλά παραδείγματα που περιέχονται σε αυτά τα έγγραφα και ίσως καταλάβετε πώς τελικά λειτουργεί το σύστημα: Το Πρόγραμμα ΚΑ 2387 αφορά σε “παροχές ιατρικών υπηρεσιών με τη μορφή ιατρικών εξετάσεων ανίχνευσης απαλείψεων στο χρωμόσωμα Υ με PCR”. Πρόκειται στην ουσία για μέθοδο διερεύνησης της ανδρικής υπογονιμότητας. «Οι εξετάσεις διεξάγονται στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας… και κάθε εξέταση κοστολογείται με 350 ευρώ…». Τώρα, το αν η κοστολόγηση είναι ακριβής και πώς αυτή προσδιορίστηκε είναι ένα θέμα. Αυτό όμως που θεωρείται μείζον είναι ότι ο ενδιαφερόμενος θα πληρώσει για μια εξέταση είτε ως ιδιώτης είτε ως ασφαλισμένος, η οποία, αν είναι για καθαρά ερευνητικούς λόγους, θα έπρεπε να είναι δωρεάν, ενώ, αν ήταν για τεκμηριωμένα διαγνωστικούς λόγους, θα έπρεπε να του παρέχεται από το νοσοκομείο, στο ΠΑΓΝΗ δηλαδή.
Το αξιοπερίεργο σε κάθε τέτοια αίτηση για έγκριση από τον ΕΛΚΕ είναι ότι ο πρόεδρος της Ιατρικής κ. Ζώρας γνωμοδοτεί για το ότι «δε χρειάζεται ειδική αδειοδότηση»! Αυτό βέβαια δεν απορρέει από κάποια ειδική διάταξη, νομοθεσία κ.λπ., αλλά αποτελεί απλά την πεποίθηση του προέδρου ότι δε χρειάζεται άλλου είδους αδειοδότηση. Αυθαίρετο; Αδύνατον να απαντηθεί. Σίγουρα όμως μη επαρκώς αιτιολογημένο.
Στα έγγραφα πάντως που έχει η “Ν.Κ.” στα χέρια της (βλ. ένα ενδεικτικό στη σελίδα 29 προς τον κ. Γεωργούλια), όπως και στην αιτιολογημένη έκθεση των νομικών συμβούλων του Ειδικού Λογαριασμού, όπου το πεδίο είναι αόριστο ή δεν καλύπτεται από τίποτα άλλο, αρκεί η διατύπωση και μόνο της φράσης «δε χρήζει ειδικής αδειοδότησης» του προέδρου της Ιατρικής Σχολής για να κλείσουν το θέμα όπως-όπως.

  === Το υπουργείο παιδείας
Μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς ήταν το περίφημο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας με υπογράφοντα τον Ιανουάριο του 2008 τον τότε υφυπουργό Σπ. Ταλιαδούρο, που “έκρυβε” με διάφορα προσχήματα (εκ των υστέρων) ο πρύτανης του Πανεπιστημίου από τον ΕΛΚΕ για δύο χρόνια, αναφορικά με τη λειτουργία εργαστηρίων και ιατρικών πράξεων εκτός ΠΑΓΝΗ.
Στη πρόσφατη όμως συνεδρίαση του ΕΛΚΕ, στα έγγραφα της συνεδρίασης υπήρχε και ένα νεότερο έγγραφο που αποκαλύπτουμε σήμερα (βλ. σελ. 20). Είναι το έγγραφο που υπογράφει ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, καθηγητής Βασίλειος Παπάζογλου, με ημερομηνία 25/2/2010 και κοινοποίηση στον ΕΛΚΕ στις 9/3/2010 και στο οποίο ο ειδικός γραμματέας επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ πλέον αναφέρει: «…να μας αποστείλετε τον Οδηγό Χρηματοδότησης του Ειδικού Λογαριασμού, καθώς επίσης να μας γνωρίσετε το λόγο για τον οποίο οι παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες προς τρίτους διενεργούνται εκτός των νομίμως ιδρυμένων και εγκατεστημένων κλινικών και εργαστηρίων του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου σας».
Αλλά ενώ το υπουργείο Παιδείας εμμένει στο μη νόμιμο εκτός ΠΑΓΝΗ, τα όσα κατατέθηκαν στην ίδια συνεδρίαση του ΕΛΚΕ από πλευράς πανεπιστημιακών γιατρών με τέτοια εργαστήρια και ιατρικές πράξεις, η επιχειρηματολογία τους και τα έγγραφα που χρησιμοποίησαν για αυτήν προκαλούν διπλά την κοινωνία, ιδίως σε μια περίοδο άγριας λιτότητας και οικονομικής ύφεσης, όταν όλοι μιλούν για περικοπές δαπανών, μισθών, συντάξεων και υστερήματος και την ίδια στιγμή ο χώρος της δημόσιας υγείας αποτελεί μία από τις “καταβόθρες” κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος.

  === Οι σύμβουλοι
Μπορεί οι νομικοί σύμβουλοι του ΕΛΚΕ, που είναι και νομικοί σύμβουλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης, εκ της επαγγελματικής τους σχέσης αυτής ουσιαστικά να καλούνται να διατυπώνουν παρατηρήσεις και γνωμοδοτήσεις που θα εναρμονίσουν έστω και στα όρια της νομιμότητας τέτοιες ενέργειες, αυτό όμως δεν εμπόδισε τους δύο νομικούς συμβούλους στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΕΛΚΕ, πριν 10 μέρες, να διατυπώσουν εγγράφως, έστω και με σικ ύφος, μερικές πτυχές που και σε απλή ανάγνωση “έβγαζαν μάτι”.
Στην εισαγωγή τους σημειώνουν με νόημα που καταδεικνύει και τις ευθύνες διαχρονικά του υπουργείου Παιδείας, που, αφήνοντας θολό το τοπίο, έχει δώσει λαβή για κάθε είδους ερμηνεία και “παράθυρα”: «… δε θεωρούμε ότι αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση της Επιτροπής Ερευνών να ελέγχει ως προς την ουσία τη νομιμότητα λειτουργίας κάθε ερευνητικής πρωτοβουλίας, με βάση την κείμενη νομοθεσία, και ειδικώς να διερευνά σε ποια ειδική νομοθεσία υπάγεται το κάθε έργο. Αυτό είναι υποχρέωση του ίδιου του επιστημονικού υπευθύνου και εναπόκειται στην αρμοδιότητα των θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου. Ωστόσο η Επιτροπή Ερευνών πρέπει να εξασφαλίζει ότι πληρούνται κάποιες ελάχιστες προϋποθέσεις νομιμότητας στα έργα, τα οποία αναλαμβάνει να διαχειρίζεται. Εξαιτίας δε της ιδιαιτέρως εξεζητημένης φύσεως των προγραμμάτων παροχής ιατρικών υπηρεσιών και της δυσχέρειας διερεύνησης του ειδικού νομοθετικού καθεστώτος τους, είναι εύλογο να ζητείται μια ελάχιστη διασφάλιση από τα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου ότι το εκάστοτε πρόγραμμα/εργαστήριο καλώς λειτουργεί, με τον τρόπο και στις εγκαταστάσεις που λειτουργεί, και ότι δε χρειάζεται κάποια ειδική αδειοδότηση.
Με βάση τις ανωτέρω σκέψεις και απέχοντας συνειδητά να ερευνήσουμε επισταμένως πώς κάθε ερευνητικό πρόγραμμα εντάσσεται ή/και συμμορφώνεται στην κείμενη νομοθεσία (Νόμους 1268/82, 1514/85, 1397/83, 2083/92 και 3653/08 και Π.Δ. 159/84), ελέγξαμε τα έγγραφα που κατατέθηκαν από τους επιστημονικούς υπευθύνους των προγραμμάτων παροχής ιατρικών υπηρεσιών με βάση τα κριτήρια που τέθηκαν με την απόφαση της συνεδρίασης υπ’ αρ. 299/18.9.09 της Ολομέλειας της Επιτροπής Ερευνών και τις σχετικές παρατηρήσεις μας παραθέτουμε κατωτέρω…».
Για το τι διαπιστώθηκε ανά εργαστήριο θα σας κρατήσουμε σε αγωνία μέχρι αύριο.

ΠΗΓΗ: Νέα Κρήτη

Απάντηση