=== Ο ΛΟΦΟΣ ΟΥΡΔΗ ΣΤΑ ΒΡΥΣΑΚΙΑ
  ===  ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΙΕΡΟ ΧΩΡΟ , ΣΤΙΣ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 1822 ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ (ΚΑΣΤΕΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ ΨΑΧΝΑ) ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΛΛΙΚΑΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΩΤΣΟΥ, ΕΝΤΑΦΙΑΣΑΝ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ, ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΗ ΓΟΒΙΟ, ΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΩΤΣΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ Η ΕΥΒΟΙΑ.
 === ΕΔΩ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΒΡΥΣΑΚΙΩΝ 15-7-1821. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΟΜΕΡ ΒΡΫΩΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. Η ΣΘΕΝΑΡΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΜΕΝΟΥΣ ΕΥΒΟΕΙΣ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΡΟΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΓΙΑΤΙ Ο ΟΜΕΡ ΒΡΥΩΝΗΣ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΡΑΦΗΚΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ.

  === ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ ΘΑΦΤΗΚΑΝ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ …ΝΙΚΗΣ.

 === ΣΗΜΕΡΑ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΑΠΕΡΙΤΗ ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ ΠΛΑΚΑ ΘΥΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΗΡΩΕΣ ΕΧΥΣΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ. ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΤΟ 1970 ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΝΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ.

  === ΕΔΩ ΚΑΠΟΤΕ, ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΑΜΝΟΥΣ ΥΠΗΡΧΕ Ο ΠΕΡΙΦΗΜΟΣ “ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΤΑΜΟΣ” ΠΟΥ ΛΟΥΖΟΝΤΑΝ ΟΙ ΝΕΡΑΙΔΕΣ. ΠΙΣΩ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΒΟΥΝΟ

( ΤΡΟΥΠΙΟ ΛΙΘΑΡΙ) ΟΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ, ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΒΡΥΣΑΚΙΩΝ.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΑΛΙΩΝ ΨΑΧΝΙΩΤΩΝ, ΚΑΠΟΥ ΕΔΩ ΥΠΗΡΧΕ ΠΗΓΗ- ΒΡΥΣΑΚΙ ( ΤΟ ΚΟΥΒΕΛΙ) ΜΕ ΑΦΘΟΝΟ ΝΕΡΟ. ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΝΥΞΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ΄60. ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ Η ΒΡΥΣΕΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΗΡΕ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ Η ΠΕΡΙΟΧΗ: ΒΡΥΣΑΚΙΑ.

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ΄80 ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΩΝ ΒΡΥΣΑΚΙΩΝ ΗΤΑΝ ΓΕΜΑΤΗ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥΣ. ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΕΡΗΜΩΣΕΙ.

ΦΩΤΟ: ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΠΑΚΙΔΗΣ
Αναρτήθηκε από ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΠΙΣΜΠΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

Απάντηση