=== Ο γνωστός από την τουρκική τηλεόραση και νυν δημοσιογράφος της εφημ. Σαμπάχ Ενγκίν Αρντίτς (γεννήθηκε στην Τραπεζούντα), αναφέρει τους Πομάκους ως πληθυσμό που ΔΕΝ ΕΧΕΙ τουρκική καταγωγή (μαζί με τους Κούρδους, Αρμένιους, Έλληνες, Ασσύριους, Λαζούς και Τσερκέζους) και επικροτεί την απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να καταργήσει το μάθημα Εθνικής Ασφαλείας, το οποίο μέχρι σήμερα δίδασκαν στρατιωτικοί στα σχολεία. Το μάθημα θα αντικατασταθεί από το νέο σχολικό έτος (2012-13) από την Αγωγή του Πολίτη, η οποία θα διδάσκεται πλέον από δασκάλους και όχι από αξιωματικούς του τουρκικού στρατού. Η εξέλιξη αυτή βοηθάει στην ελεύθερη έκφραση της Πομακικής ταυτότητας μέσα στην Τουρκία.

  === Και, όπως ο Ενγκίν Αρντίτς γράφει (27.1.2012), το μάθημα αυτό είναι φασιστικό και δεν βοηθά στην ανάπτυξη ελεύθερων και συνειδητοποιημένων πολιτών.

=== Η κουλτούρα του μαθήματος της Εθνικής Ασφαλείας έχει διαχυθεί και στην Ελληνική Θράκη, από φανατικούς δασκάλους, οι οποίοι δέρνουν όσα παιδιά μιλούν Πομακικά στο σχολείο και επισημαίνουν στους γονείς ότι όποιος δηλώνει Πομάκος είναι εχθρός του τουρκικού έθνους…

=== Μακραίνει λοιπόν ο κατάλογος των Τούρκων πολιτικών, διανοουμένων και ιστορικών επιστημόνων που παίρνουν το μέρος της αλήθειας και αναγνωρίζουν ότι οι Πομάκοι δεν είναι Τούρκοι.

=== Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω και θα δούμε πολλά ακόμα στο μέλλον…Στο τέλος, θα μείνουν μόνοι τους οι γενίτσαροι Πομάκοι της Ελληνικής Θράκης και θα φωνάζουν ότι είναι Τούρκοι…Ο θόρυβός τους είναι ίδιος με αυτόν του άδειου τενεκέ…Η θέση τους είναι στα σκουπίδια της ιστορίας…

ΠΗΓΗ: ΖΑΓΑΛΙΣΑ (τεύχος 59, Φεβρουάριος – Μάρτιος 2012)

Απάντηση