FT: Εκτός ευρώ κατά 90% η Ελλάδα λένε οι επενδυτικοί οίκο

9 Μαΐου 2012
by ΜπαρμπαΝίκος Αρβανίτης

  === ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΝΕ, ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΞΕΧΕΖΩ ΤΟΝ ΦΟΝ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗ ΚΑΖΑΚΗ ===

  === ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΩΝ

  === Η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει αυξηθεί στο 90% για ορισμένους διεθνείς επενδυτικούς οίκους, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας
  Το δημοσίευμα επικαλείται αναλυτές, οι οποίοι δηλώνουν ότι οι αγορές ετοιμάζονται για μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, επικαλούμενοι την υποχώρηση πάνω από 10% των τιμών των ελληνικών μετοχών το τελευταίο διήμερο και την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου πάνω από 200 μονάδες βάσης (2 ποσοστιαίες μονάδες).
  === Ο αναλυτής της βρετανικής τράπεζας RBS Χάρβιντερ Σάιαν δήλωσε: «Θεωρώ ότι το ενδεχόμενο να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ είναι περίπου 90% και πολύ πιθανό για τους προσεχείς λίγους μήνες, αν οι πολιτικοί δεν συμφωνήσουν στα μέτρα λιτότητας». Ο επικεφαλής αναλυτής για τίτλους σταθερού εισοδήματος της Investec Asset Management Τζον Στόπφορντ δήλωσε: «Ο επόμενος μήνας είναι απόλυτα κρίσιμος για την Ελλάδα. Αν γίνουν ξανά εκλογές στα μέσα Ιουνίου και οι ψηφοφόροι απορρίψουν και πάλι τη λιτότητα, η έξοδος από το ευρώ μπορεί να έρθει σύντομα».
  === ‘Αλλοι παράγοντες της αγοράς, ωστόσο, δεν έχουν την πεποίθηση ότι η Ελλάδα κατευθύνεται στην έξοδο από το ευρώ. Ο αναλυτής της JP Morgan Μάλκολμ Μπαρ δηλώνει ότι το ενδεχόμενο εξόδου είναι μικρότερο από 50%. Ο ίδιος σημειώνει ότι υπάρχουν ακόμη δύο στάδια πριν την έξοδο από την Ευρωζώνη. Το πρώτο στάδιο είναι ο σχηματισμός μίας ελληνικής κυβέρνησης με αίτημα την επαναδιαπραγμάτευση του δεύτερου πακέτου στήριξης, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό, καθώς όλα τα πολιτικά κόμματα επιθυμούν κάποια μορφή επαναδιαπραγμάτευσης. Το δεύτερο στάδιο είναι να φθάσει αυτή η διαδικασία της επαναδιαπραγμάτευσης σε ένα σημείο, όπου η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει ότι είναι στο συμφέρον της να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Η σκληρή διαπραγμάτευση για το θέμα αυτό είναι απίθανο να ξεκινήσει πριν τουλάχιστον από το τέλος του Ιουνίου, πρόσθεσε ο κ. Μπαρ.
  === Για άλλους αναλυτές, δεν έχει σημασία πώς διαμορφώνονται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς η Ελλάδα δεν στηρίζεται σε αυτές για τη χρηματοδότησή της. Ο επικεφαλής αναλυτής της ING Financial Markets Παντράικ Γκάρβεϊ, δήλωσε: «Οι αγορές έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό. Δεν έχει σημασία, αν οι αποδόσεις αυξάνονται, καθώς τα πάντα εξαρτώνται τώρα από την πολιτική. Αν οι πολιτικοί δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν περικοπές (σ.σ.: δημόσιων δαπανών), τότε δεν έχουν πολλά περιθώρια, από να φύγουν από την Ευρωζώνη».
  === Η βασική ανησυχία πολλών επενδυτών και αναλυτών είναι ο πολιτικός κίνδυνος, αναφέρει το δημοσίευμα, καθώς οι Έλληνες ψηφοφόροι έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα ότι είναι κουρασμένοι από τα μέτρα σκληρής λιτότητας. Χωρίς τα δάνεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις συντάξεις, τους μισθούς και τις υποχρεώσεις εξυπηρέτησης του χρέους τον επόμενο μήνα και με ένα τέτοιο σενάριο οι αναλυτές λένε ότι μπορεί να πυροδοτηθεί η έξοδος από το ευρώ. «Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, τότε αυτό μπορεί να επιταχύνει την έξοδο» δήλωσε ο κ. Σάιαν. Ο ίδιος, φοβάται ότι η πρώτη έξοδος μίας χώρας θα προκαλούσε έντονη αβεβαιότητα και μεγάλες δυσκολίες για όλη την Ευρωζώνη. Θα μπορούσε να προκαλέσει πιέσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων άλλων περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης και ακόμη να οδηγήσει άλλες χώρες να εγκαταλείψουν το κοινό νόμισμα.
Πηγή: ΑΠΕ

Αναρτήθηκε από το KAPISTRI
ΜΠΑΡΜΠΑΝΙΚΟΣ:
ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ: Πρωτοστατεί η αμαρτωλή ING Financial Markets που δημιούργησε τα προβλήματα σε Ευρώπη και Αμερική και συνεχίζει να τρώει τον αγλέωρα. Έλα Δημητράκη, μη ντρέπεσαι, παίξε μπάλα και ο πεντόβολος θα σε κάνει …..υπουργό, για να έχω να καρπαζώνω.

Απάντηση