=== ΕΝΤΟΝΕΣ είναι οι αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου για την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά τις διαδικασίες είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. 

  ===  Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης σε σχετική ανακοίνωσή του μιλάει για «οικονομική βία» σημειώνοντας ότι ο οδηγός των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών του υπουργείου Οικονομικών για μια ακόμη φορά «ξεχνά» τον συμψηφισμό απαιτήσεων και βεβαιωμένων οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις και αγνοεί τις τραγικές επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα και την ανεργία από τα χιλιάδες «λουκέτα» των ΜμΕ.

  === Όπως αναφέρει ο κ. Κορκίδης, η ΕΣΕΕ επανειλημμένως έχει ταχθεί υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής, η οποία έχει ονοματεπώνυμο και προσθέτει: «Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών έχουμε καταθέσει σειρά προτάσεων για την ηλεκτρονική καταπολέμησή της. Κατανοητή η υποχρέωση του κράτους να εισπράξει αυτά που του οφείλονται και δικαιούται, ακατανόητη, όμως, η μεθοδολογία που επιλέγει. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η μέχρι σήμερα φοροελεγκτική αδράνεια αδικεί τους συνεπείς φορολογουμένους, ωστόσο ο τρόπος πίεσης στους μη έχοντες και οι συλλήψεις μικροφειλετών, μας παραπέμπουν σε οικονομική βία».

  === Η ΕΣΕΕ υποστηρίζει ακόμη ότι το κυνήγι εσόδων του Δημοσίου επικεντρώνεται σωστά σε καταθέσεις, τόκους, ακίνητα, αυτοκίνητα, εισοδήματα, μισθωτήρια, ενοίκια, διασταύρωση τιμολογίων, συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών- προμηθευτών, απαιτήσεις τρίτων, μεταφορές εμβασμάτων στο εξωτερικό και φορολογικές δηλώσεις. Σχολιάζει, όμως, ότι αυτό γίνεται κάπως αργά, καθώς ο στόχος να εισπραχθεί μέσα στο 2012, από 900.000 Έλληνες φορολογουμένους με οφειλές άνω των 3.000 ευρώ, το ποσό των 2 δισ. ευρώ από τη δεξαμενή των 45 δισ. ληξιπρόθεσμων οφειλών, «είναι απογοητευτικός και μάταιος, εάν κρίνουμε από τον εκτροχιασμό των εσόδων από τις τρέχουσες υποχρεώσεις».

  === Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) Παναγιώτης Παπαδόπουλος μιλάει για άθλια πυροτεχνήματα, προκειμένου να εξοικονομήσουν τα δημόσια ταμεία έσοδα για πολλοστή φορά από τους  «συνήθεις υπόπτους» και παράλληλη προσπάθεια εκφοβισμού της κοινωνίας.
  === «Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι απειλούνται πλέον με κατασχέσεις καταθέσεων, ακινήτων, αυτοκινήτων, μισθών, συντάξεων,  ενοικίων και λοιπών εισοδημάτων, αλλά και με ποινικές διώξεις εξαιτίας ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Αντί η πολιτεία να κυνηγήσει “μεγαλοκαρχαρίες” που χρωστούν εκατομμύρια στην εφορία, βάζει στο στόχαστρο όσους οφείλουν πάνω από 3.000 ευρώ», τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, επισημαίνοντας ότι είναι κατανοητό πως υπάρχει ανάγκη συμμόρφωσης όλων των φυσικών και νομικών προσώπων με τη φορολογική νομοθεσία.
  ===  «Είναι κατανοητό το σοβαρό πρόβλημα των εσόδων του προϋπολογισμού. Ωστόσο τέτοιες μεθοδεύσεις δείχνουν, για μια ακόμη φορά, το ανάλγητο πρόσωπο του κράτους. Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι θα πρέπει να υπάρξει η άμεση αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις και να γίνει συμψηφισμός των απαιτήσεων», σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.

πηγη: http://www.express.gr/news/finance/612556oz_20120609612556.php3

Απάντηση