=== Λένε, πως αν αρχίσεις και γίνεσαι εύκολα ευσυγκίνητος, πάει …γέρασες!!! Δακρύζω. Μπορεί πολλές φορές να μη σηκώνω μύγα στο σπαθί μου, αλλά άλλες τόσες συγκινούμαι σαν μικρό παιδί.
  === Αλλιώς σχεδιάζουμε, ή νομίζουμε ότι σχεδιάζουμε τη ζωή μας και αλλιώς η ζωή τα φέρνει.
  === Η πλάκα είναι, ότι πράγματα που θέλεις αλλά δεν μπορείς να κάνεις για διάφορους λόγους, αυτά εκτελούνται, λες και γίνεται με σιωπηρή ιεροτελεστία, κατ΄ εντολή της υπέρτατης και αόρατης δύναμης του πραγματικά Θεϊκού. Δεν έχω ζητήσει από κανέναν κάτι και όμως βλέπω να πραγματοποιούνται πράγματα, που έχω ευχηθεί, να αξιωθώ να μπορέσω να κάνω.
   === Δεν είναι η πρώτη φορά. Αυτά τα μικρά και ωραία, αλλά για μένα και θαυμαστά, είναι που με κάνουν να πιστεύω στον Θεό. Ξέρετε, πολλές φορές, έχω πει στα παιδιά μου, πως αν πάνε σε ένα απομακρυσμένο μέρος, ακόμα και έρημο και σηκώσουν μια πέτρα, από κάτω θα ανακαλύψουν έναν ολόκληρο κόσμο, που ποτέ δεν θα φαντάζονταν ότι υπάρχει και θα τον δουν.
   === Αυτό που με συγκίνησε χθες και κρατάει ακόμα, είναι η έκπληξη που ένιωσα από μια πραγματική φίλη, τη ΚΥΡΙΑ Βασιλική Μπισμπικοπούλου, από τα ηρωικά Ψαχνά Ευβοίας. Μου έστειλε νέες φωτογραφίες από “Του Πανού τη Στέρνα” το ακριβές σημείο, όπου άφησε τη τελευταία του πνοή, ο αδελφός του προ-προπάππου μου. Ο καπετάν Κώτσος Δημητρίου (Αρβανίτης), το πρωτοπαλίκαρο του καπετάν Αγγελή Γοβιού, στις 28-3-1822, άφησε τη τελευταία του πνοή έξω από τα Ψαχνά Ευβοίας, “στου Πανού τη Στέρνα” αποκεφαλίστηκε νεκρός και οι τουρκαλβανοί περιέφεραν το κεφάλι του και το κεφάλι του Αγγελή Γοβιού στα τριγύρω χωριά και εκτέθηκαν σε δημόσια θέα στη Χαλκίδα.
   === Εφέτος, 190 χρόνια μετά, η Ομοσπονδία πολιτιστικών Συλλόγων Ευβοίας, τίμησε στις 29 Μαρτίου 2012 τους ήρωες της Ευβοϊκής επανάστασης και σε ανάμνηση του φρικτού θανάτου τους, τοποθέτησε μαρμάρινη πλάκα “στου Πανού τη Στέρνα” σαν ελάχιστο φόρο τιμής.
  === Θέλω ακόμα μια φορά, να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στη ΚΥΡΙΑ Βασιλική Μπισμπικοπούλου, αλλά και τον θαυμασμό μου, γιατί κάνει μεγάλο πολιτιστικό αγώνα για να σώσει θέματα που πάνε να εξαφανιστούν από τη πλούσια ιστορία της περιοχής Ψαχνών.
=== Επίσης ευχαριστώ και ευγνωμονώ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ευβοίας, για την ευγενική πρωτοβουλία τους, να συμμετάσχουν στην ανάδειξη του ιστορικού σημείου, που εκτελέστηκε ο καπετάν Κώτσος και τα παλικάρια του.

Ο Μεγαλοδύναμος Θεός να είναι γενναιόδωρος σε όλους σας και στις οικογένειές σας.
Για όσους δεν κατάλαβαν, αυτό το τιμητικό αφιέρωμα στον καπετάν Κώτσο και τα παλικάρια του, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ, ΠΟΥ ΛΕΩ ΟΤΙ ΕΥΧΟΜΟΥΝ ΝΑ ΑΞΙΩΘΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΖΗΤΗΣΩ.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ — ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ — ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ
Κι΄ ένα ρημάδι σαβουράκι που δε λέει να φύγει από το μάτι μου….

ΠΗΓΗ: http://psahnablog.blogspot.gr/2012/07/3.html
ΠΗΓΗ: http://psahnaevia.blogspot.gr/2012/07/blog-post_14.html

 === ΣΧΕΤΙΚΑ:
15 Ιουλίου 1821: Η μεγάλη νίκη των Ελλήνων επαναστατών της Εύβοιας στα Βρυσάκια, εναντίον των Τουρκαλβανών του Ομέρ Βρυώνη.
Στη μνήμη Αγγελή Γοβιού και Κώτσου Δημητρίου, 190 χρόνια από τον τραγικό θάνατό τους.
Σήμερα συμπληρώθηκαν 190 χρόνια, από την ημέρα της δολοφονίας των οπλαρχηγών της Ευβοϊκής Επανάστασης, Αγγελή Γοβιού και Κώτσου Δημητρίου (Αρβανίτη)
ΙΣΤΟΡΙΑ ΨΑΧΝΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ 3: Το Βυζαντινό Καστρί -Μεσσαπία- ένα από τα λιμέρια των καπεταναίων Αγγελή Γοβιού και Κώτσου Δημητρίου στην επανάσταση του 1821.
Αγγελής Γοβιός και Κώτσος Δημητρίου, πρώτοι σηκώθηκαν και χόρεψαν προς τιμή του Οδυσσέα Ανδρούτσου, πριν απ” τη μάχη στο Χάνι της Γραβιάς
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΗ ΓΟΒΓΙΟΥ (ΓΟΒΓΙΝΑ) ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΩΤΣΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (ΑΡΒΑΝΙΤΗ) ΣΕ 15 ΣΤΙΧΟΥΣ ΚΛΕΦΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

 

Ένας γεροπλάτανος, πιθανός τελευταίος μάρτυρας των γεγονότων της περιοχής

 

Σαν σε προσκύνημα….

Απάντηση