=== Οι Αμερικάνικες προεδρικές εκλογές, είναι πάντα οι πλέον μακρόσυρτες, λόγω της ανάγκης να αναδείξει το αντιπολιτευόμενο κόμμα τον υποψήφιό του, για αντιμετώπιση του εν ενεργεία προέδρου. Η διαδικασία είναι τέτοια, που ο εκάστοτε πρόεδρος, αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να συμμετέχει στο μακράς διάρκειας προεκλογικό αμερικάνικο παιχνίδι.
   === Αυτό το τραινάρισμα της διαδικασίας έχει μεγάλα πολιτικά ρίσκα, γιατί οι πάντες στην Αμερική, κινούνται στους ρυθμούς που επιβάλουν οι χρηματιστηριακές αγορές του καθημερινού χρηματιστηριακού τζόγου. Από τη μεριά τους οι χρηματαγορές, έχουν καταντήσει πλέον, να ανασταίνονται ή να πεθαίνουν, από μια κλανιά της Ελλάδας ή της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας κλπ.
  === Αυτή τη στιγμή, όλοι μιλούν και δείχνουν την Αθήνα, για την οποία τα οβριά  έχουν τζογάρει πολύ χρήμα υπέρ της χρεοκοπίας της. Η Ελλάδα είναι εδώ και μήνες, σε σίγουρη πτώχευση και η μόνη διαφωνία είναι στο πότε θα ανακοινωθεί επίσημα. Στην Ευρώπη πολλοί είναι αυτοί που βιάζονται και το φωνάζουν δυνατά. Μαθαίνει τα καθέκαστα ο Ομπάμα και το επιτελείο του καταλαβαίνει ότι οι πιθανότητες να προκληθεί μικρό ή και μεγάλο ντόμινο καταρρεύσεων είναι μεγάλο, οπότε θα γίνει το σώσε και στις χρηματαγορές, τις οποίες αν δεν μπορέσει να χειραγωγήσει το Αμερικάνικο σύστημα χρηματιστηριακών στοιχημάτων, θα γίνει χαμός και ο Ομπάμα κατά πάσα πιθανότητα θα χάσει ένεκα τούτων τις εκλογές, στις οποίες κρίνεται η δεύτερη τετραετία του.
   === Αυτοί είναι και οι μοναδικοί λόγοι, που έχουν εξαναγκάσει τον Ομπάμα να παρέμβει ΠΕΝΤΕ (5) ΦΟΡΕΣ (από 31 Μαϊου μέχρι 24 Αυγούστου 2012 !!!), για να “συγκρατήσει” την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ. Αυτές οι παρεμβάσεις Ομπάμα, δημιούργησαν με τη σειρά τους, τον …ΠΥΡΓΟ της ΒΑΒΕΛ που διαβάζουμε στο άρθρο της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ:

  === «Σε μερικές εβδομάδες» έτοιμη η έκθεση της τρόικας

  === Στις αρχές του Σεπτεμβρίου θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας προκειμένου να ολοκληρώσουν την αξιολόγησή τους, επανέλαβε εκπρόσωπος της Κομισιόν διευκρινίζοντας ότι οι ελεγκτές θα ολοκληρώσουν την έκθεσή τους περί τα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου.

«Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ολοκληρώσει την έκθεση του δεύτερου προγράμματος αξιολόγησης της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφέρει την ακριβή ημερομηνία επιστροφής της τρόικας.

«Δεν είμαι σε θέση να αναφέρω συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Η αποστολή θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες. Ενδεχομένως η έκθεση αξιολόγησης να είναι έτοιμη περί τα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου. Εξαρτάται από την πρόοδο που θα σημειωθεί», σημείωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Επικαλούμενη διπλωμάτες της Ε.Ε., η γερμανική εφημερίδα Rheinische Post υποστηρίζει την ίδια ώρα σε δημοσίευμά της πως η έκθεση της τρόικα θα είναι έτοιμη στις αρχές Οκτωβρίου και όχι τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η έκθεση της τρόικα θα είναι έτοιμη «το νωρίτερο στις αρχές Οκτωβρίου» αποδίδοντας αυτή την καθυστέρηση στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. «Τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούν να εφαρμοστούν το νωρίτερο εντός του Σεπτεμβρίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Τα γερμανικά ΜΜΕ για τις δηλώσεις Μέρκελ

Στο μεταξύ, στο επίκεντρο των γερμανικών μέσων ενημέρωσης βρίσκεται σήμερα η χθεσινή παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου με στόχο την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί στη Γερμανία εις βάρος της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Μέρκελ κάλεσε την Κυριακή τα στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού να προσέχουν τις δηλώσεις τους και να αποφεύγουν να μιλούν περί ελληνικής εξόδου από το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα .

«Καυγάς στο συνασπισμό λόγω Αθήνας – η Μέρκελ προειδοποιεί την CSU», είναι ο τίτλος άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση του τηλεοπτικού δικτύου N-TV. «Η Μέρκελ βάζει τους επικριτές της Ελλάδας στη θέση τους», αναφέρει η Zeit Online, ενώ άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung τιτλοφορείται «Η Μέρκελ επικρίνει τους επικριτές της Ελλάδας». Το περιοδικό Spiegel επισημαίνει ότι «Η Μέρκελ επαναφέρει στην τάξη τους θερμόαιμους της CSU» ενώ η Welt Online σημειώνει: «Το μέλλον της Ελλάδας προκαλεί αναταραχή στην CSU».

«Η CSU γελοιοποιεί τη Μέρκελ», είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία εκτιμά ότι «η καγκελάριος Μέρκελ δεν μπορεί να ελέγξει τη συζήτηση εντός του κυβερνητικού της συνασπισμού για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη».

«Η σαφής απαίτηση εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα ήρθε το Σαββατοκύριακο κυρίως από την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU). Με τον τρόπο αυτό γελοιοποιήθηκε μέσα σε μόλις λίγες ώρες η δήλωση που έκανε η Μέρκελ στο πλαίσιο της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στο Βερολίνο ότι τα κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό επιθυμούν ομόφωνα την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ», συνεχίζει η εφημερίδα.

Θετικά αντιμετωπίζει η εφημερίδα Stuttgarter Zeitung την προσπάθεια της Ελλάδας για εξυγίανση. Στο δημοσίευμά της, η εφημερίδα διερωτάται «πώς θα πιστέψουν οι επενδυτές ότι οι Έλληνες θα καταφέρουν να κάνουν τη στροφή προς το καλύτερο, όταν ο υπουργός Οικονομίας της κορυφαίας βιομηχανικής χώρας της Ευρώπης ποντάρει, τη μια περισσότερο, την άλλη λιγότερο, στην αποτυχία;».

«Μπορεί οι Ρέσλερ και Ντόμπριντ να θέλουν να κερδίσουν τους ψηφοφόρους, ωστόσο φέρονται ανεύθυνα. […] Οι Έλληνες θα πρέπει να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα. Την ίδια ώρα όμως θα πρέπει να τους αναγνωριστεί η προθυμία να κάνουν θυσίες, προκειμένου να τους δοθούν με αυτό τον τρόπο κίνητρα να συνεχίσουν. Ορισμένοι πολιτικοί φαίνεται πως χάνουν την αίσθηση για τα αναγκαία», σημειώνει η SZ.

Στις αντικρουόμενες δηλώσεις της γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού αναφέρεται και το σχόλιο της Märkische Oderzeitung: «Την ώρα που η καγκελάριος Μέρκελ τονίζει ότι θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, ο γενικός γραμματέας της CSU, Ντόμπριντ, εξηγεί ότι δεν υπάρχει πλέον άλλη λύση από την έξοδο. Πρόσφατα είχε πει μάλιστα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τιμωρηθεί για παραδειγματισμό». Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος, «τέτοιες δηλώσεις δεν συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων. Αυτό όμως δεν είναι το ζητούμενο για την CSU. Στην πραγματικότητα έχει μόνο έναν στόχο: την ερχόμενη χρονιά θέλει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βαυαρία. Και σε αυτό δεν ενδιαφέρει η Ελλάδα».

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ   με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle

Απάντηση