“Γεώργιος Νέγρος — Ο Τίγρης του Αιγαίου”

8 Σεπτεμβρίου 2012
by ΜπαρμπαΝίκος Αρβανίτης

  === «Όταν ο ήλιος υπάγει δώδεκα χτύπα το φίδι στο κεφάλι, και τότε θα ιδείς το θησαυρό του Γιώργου Νέγρου»

  === Ο Τέο Ρόμβος είναι αυτό που γράφει. Είναι αυτό που διδάσκει, χωρίς διδακτισμό. Είναι απόγονος των πειρατών και των γάτων. Ένας μάγος συγγραφέας που φτιάχνει και εξαίσιες μακαρονάδες.

  === Ο Τέος Ρόμβος αρχίζει το Γεώργιο Νέγρο του έτσι: Το παλιό πέτρινο σπίτι που κατοικούμε το σαρώνουν χίλιοι άνεμοι. Κάθε χειμώνα αλλά και στα καλοκαιριάτικα μελτέμια το κτίσμα ζωντανεύει, αντιδρά, βογκάει, δονείται λες και τρέφεται από τους ισχυρούς ανέμους που κατεβαίνουν ανεμπόδιστα στο Αρχιπέλαγος κι έρχονται από χώρες βορινές και παγωμένες. Κι όταν ο αέρας ξεπερνάει τα εννέα και δέκα μποφόρ και αρχίζει ένας μόνιμος γδούπος πάνω στα βορινά ντουβάρια, τότε μπλέκεται και σφυρίζει στις κορυφές των δέντρων, τρεμουλιάζει και πάλλεται στα πατζούρια της μπαλκονόπορτας, στριμώχνεται κάτω από χαραμάδες και μαζί τρυπώνουν καμπανοκρουσίες, ερωτικά τραγούδια χωρισμού, καλπασμοί αλόγων, μυρωδιές από γυναικεία χείλη……

  === Γράφει, κάπου αλλού, ο Τέο Ρόμβος, δια στόματος Γεωργίου Νέγρου του πειρατού: “ξαλαφρώνει η ψυχή μες τη βροχή και την αντάρα, εις τα αστροπελέκια και τα μπουμπουνητά, εις τον άγριο άνεμο και εις τη λύσσα του καιρού. Ομπρός εις το θεριό θάλασσα, κανένας μας δεν ωφελεί, γινόμαστε μικροί και πάει καπνός η αποκοτιά μας.
   === …..ΚΑΙ ΣΑΝ ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Κάποιοι διατείνονται ότι ο θησαυρός του Νέγρου βρίσκεται ακόμη θαμμένος στην ερημόνησο Ντιπ ενώ άλλοι λένε ότι είναι στο Γυαλί ή στα Λέβηθα. Κάποιοι πάλι υποστηρίζουν ότι ο Γεώργιος Νέγρος το θησαυρό του τον έχει ποντίσει στα αβαθή μεταξύ Μεγάλου Φούρνου και Θύμαινας. Άλλες αφηγήσεις θέλουν το Γεώργιο Νέγρο να έχει θάψει το θησαυρό του στις Βάτσες της Αστυπάλαιας, βαθειά στο “σπήλαιο του Νέγρου”.
Όποιος θελήσει να τόνε βρει πρέπει πρώτα να λύσει το γρίφο που έβαλε ο πειρατής και λέει: «Όταν ο ήλιος υπάγει δώδεκα χτύπα το φίδι στο κεφάλι, και τότε θα ιδείς το θησαυρό του Νέγρου»

=== Ο πειρατής Γεώργιος Νέγρος ήταν πρόσωπο υπαρκτό. Γεννήθηκε το 1807 στο Βαθύ Σάμου και έδρασε στο Αιγαίο από το 1840 μέχρι το 1851 οπότε τον ξεκάνανε. Για το γράψιμο του βιβλίου χρειάστηκαν έρευνες πολλές και άπειρα διαβάσματα και στοχασμοί, ώσπου να κατανοήσω και να συμπεράνω κάτι που ίσως όλοι εσείς το ξέρατε από την αρχή. Ότι η προσωπική και η κοινωνική απελευθέρωση μπορεί να είναι τα ζητούμενα αλλά και γω σαν έλλογο ον δεν δύναμαι να εξωραΐζω και να εγκωμιάζω τη βία και το έγκλημα.
Σίγουρα, όλο αυτό το ταξίδι του γραψίματος υπήρξε μια διαδρομή προσωπικής συνειδητοποίησης, έκλαμψης, επιφοίτησης κι ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, και εάν κάπου, κάποτε βρεθούμε από κοντά, μπορούμε να το κουβεντιάσουμε…
Παρακάτω μπορείτε να ανασκαλέψετε σ’ ένα σημαντικό κομμάτι των πηγών (εφημερίδες της εποχής, συμβόλαια και δικόγραφα, διαταγές της Οθωμανικής Ηγεμονίας Σάμου και του Ελληνικού Βασιλείου, έγγραφα της Δημαρχίας της Ερμούπολης και της Νομαρχίας Κυκλάδων, αλληλογραφία από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους), που χρησιμοποίησα για να αναστήσω την εποχή  και για να πάρει σάρκα και ψυχή ο πειρατής.
Αυτά λέει περιληπτικά ο συγγραφέας του βιβλίου, ο Τέο Ρόμβος, για το πως οδηγήθηκε στη συγγραφή και αυτού του βιβλίου για τη πειρατεία.
Τα υπόλοιπα στο http://romvos.wordpress.com/

Απάντηση