=== Greece Seeks Taxes From Wealthy With Cash Havens in London.

  === ΛΟΝΔΙΝΟ – Στο Λονδίνο η αγορά ακινήτων είναι γεμάτη (τέτοιων περιπτώσεων). Ένας πλούσιος Έλληνας τραπεζίτης ήθελε να δαπανήσει μέχρι και 60 εκατομμύρια αγγλικές £ (περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια) για να αγοράσει ένα σπίτι, και ήταν πολύ βιαστικός για να κλείσει τη συμφωνία.
  === Οι κτηματομεσίτες βγάζουν από τα αρχεία τους και κοσκινίζουν τις καταχωρήσεις για μερικά από τα πιο διάσημα και ακριβά, ακίνητα στο South Kensington, μια περιοχή, ειδική για ομάδες διεθνών προσωπικοτήτων του Λονδίνου.
  === Αλλά οι μεσίτες λένε, ότι ο τραπεζίτης Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, κυνηγούσε ένα σπίτι και το αγόρασε την άνοιξη του 2011. Μέσα σε λίγους μήνες αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο χρεοκοπίας, γνωστό ως σκάνδαλο Τράπεζας Proton, η οποία ….κρατικοποιήθηκε. Η ελληνική κυβέρνηση, υποψιάζεται ότι ο κ. Λαυρεντιάδης μπορεί να έχει μετακινήσει χρήματα έξω από τη χώρα, και ερευνά τώρα τις δραστηριότητές του, για να διαπιστωθεί αν αυτός συμμετείχε στις απάτες και στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
  === Στην Ελλάδα, το χρέος αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό και προσπαθούν απελπισμένα να εντοπίσουν χρήματα όπως-όπως, σηκώνοντας όποια πέτρα βρουν μπροστά τους.
  === Ο κ. Λαυρεντιάδης έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, και ο δικηγόρος του δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με οποιοδήποτε συμφέρον του πελάτη του, που θα μπορούσε να έχει, με την εγκατάστασή του στο Λονδίνο. Ωστόσο, φημολογείται φλερτ της ελληνικής τράπεζας (Proton Bank) με αγορά προνομιακών ακινήτων σε αυτή τη πόλη (Λονδίνο), που προκάλεσε φρενίτιδα μεταξύ των εκπροσώπων των πωλητών, λένε πολλοί.
  === Κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης των Αθηνών, οι βρετανικές οικονομικές αρχές παρέδωσαν πρόσφατα μια λεπτομερή λίστα, των περίπου 400 Ελλήνων, που έχουν αγοράσει ή και πωλήσει ακίνητα στο Λονδίνο από το 2009.
  === Ο κατάλογος, καλά φυλαγμένος, δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Αλλά οι Έλληνες αξιωματούχοι τον εξετάζουν, για να ξεκαθαρίσουν, αν οι άνθρωποι που περιλαμβάνονται σε αυτόν – και που λέγεται ότι περιλαμβάνονται εξέχοντες επιχειρηματίες, τραπεζίτες, μεγιστάνες της ναυτιλίας και επαγγελματίες αθλητές – οι οποίοι έχουν εξαπατήσει τις φορολογικές αρχές υποτιμώντας τη φορολογητέα αξία του πλούτου τους.
  === «Αυτοί οι άνθρωποι έχουν βγάλλει τα χρήματα και αυτό είναι γνωστό – αλλά δεν είναι σαφές ακόμη εάν έχουν παραβιάσει κάποιον νόμο», δήλωσε ο Χάρης Θεοχάρης, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του Ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών. Φορολογικοί Επιθεωρητές έχουν εξετάσει τη λίστα για να διαπιστώσουν αν υπάρχει οποιαδήποτε σχέση μεταξύ εκείνων που αγόρασαν ακίνητα στο Λονδίνο και εκείνων που έχουν ήδη αναγνωριστεί ως απατεώνες φοροφυγάδες.
  === Η ελληνική κυβέρνηση, υπό την πίεση των διεθνών δανειστών της να αυξήσει τα 13,5 δισεκατομμύρια € ($ 17400000000) με αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών (μισθών, συντάξεων), λέει ότι είναι αποφασισμένη να κάνει ότι χρειάζεται για δίκαιη κατανομή των βαρών. ΟΜΩΣ, μελέτες έχουν αποδείξει, ότι οι κυβερνήσεις αυτής της χώρας, με ευκολία μπορούν να παραιτούνται, από τη διεκδίκηση, περισσότερων από 30 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως που είναι οι ανείσπρακτοι φόροι (κάθε χρόνο), με το σημαντικότερο μέρος αυτού του ποσού να έχει βγει παράνομα από τη χώρα, καθώς οι εύποροι αναζητούν καταφύγιο, μετά από την οικονομική θύελλα που χτύπησε την Ελλάδα.
  === Αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, «ξεκίνησε» μια έρευνα στους τραπεζικούς λογαριασμούς, σε περισσότερους από 30 Έλληνες πολιτικούς, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν θα πρέπει να κατηγορηθούν για τη φοροδιαφυγή και για την παράνομη συσσώρευση πλούτου.
  === Στον κατάλογο των πολιτικών αυτών. περιλαμβάνεται και ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, και αυτό είναι κάτι, που δημιούργησε μια δυσάρεστη απόσπαση της προσοχής για την κυβέρνηση συνασπισμού του Σαμαρά. Ο Μεϊμαράκης είναι ένας πρώην υπουργός άμυνας, που έχει επίσης εμπλακεί σε καταγγελίες σχετικά με το δίκτυο ξεπλύματος μαύρου χρήματος, στο οποίο λέγεται ότι συμπεριλαμβάνονται και δύο άλλοι πρώην υπουργοί.
  === Το Λονδίνο, που είναι καιρό ένας μαγνήτης για τους ξένους επενδυτές ακίνητης περιουσίας, είναι ο τόπος που προσπαθούν (οι οικονομικοί επιθεωρητές) και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση για εντοπισμό Ελλήνων αξιωματούχων που έβγαλαν χρήματα έξω από τη χώρα.
  === Οι τραπεζίτες λένε ότι οι λογαριασμοί σε Σιγκαπούρη, ακόμη και στη χώρα της Γεωργίας, έχουν γίνει πλέον οι αγαπημένο προορισμοί για τοποθέτηση κεφαλαίων από φοροδιαφυγή, περισσότερο από ότι το παραδοσιακό καταφύγιο της Ελβετίας, επειδή οι πιο χαλαροί κανόνες και οι κανονισμοί των χωρών αυτών, ευνοούν την αποδοχή μεγάλων χρηματικών ποσών από ξένο χρήμα. Όμως, ενώ η Σιγκαπούρη και η Ελβετία δείχνουν απρόθυμοι να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με την ελληνική πελατεία τουςς, η βρετανική κυβέρνηση είναι πιο συνεργάσιμη στην ανταλλαγή πραγματικών στοιχείων (διεθνών συναλλαγών) ακινήτων της.
  === Υπάρχει ένας αέρας της απελπισίας στην Αθήνα, προκειμένου να συγκεντρώσει κεφαλαια κίνησης, και (η κυβέρνηση) φαίνεται διατεθημένη, να εκμισθώσει ακατοίκητα Ελληνικά νησιά, ακόμη και να διαθέσει ακίνητα προς πώληση, όπως την πρώην κατοικία του Έλληνα Γενικού Προξένου στην αριστοκρατική γειτονιά του Λονδίνου, Holland Park. Αλλά η παραμονή της Ελλάδα στο ευρώ διακυβεύεται, διότι σε κάθε πιθανή αύξηση των εσόδων-η ακολουθούμενη στρατηγική (ξεπουλήματος) είναι η ίδια, η οποία ακόμη δεν είναι σαφές, για το κατά πόσο θα είναι επιτυχής.
  === Για το μεγαλύτερο μέρος του αιώνα, ηκατοχή ενός μεγάλου σπιτιού στο Λονδίνο (Belgravia ή Mayfair) έχει γίνει μια αποδεκτή πρακτική για τους πλουσιότερους των Ελλήνων – ιδίως εφοπλιστών – που ψάχνουν να αντισταθμίσουν τους κινδύνους εναντίον πτωτικών τάσεων της οικονομίας της χώρας τους. Από το 2008, όταν τα προβλήματα της Ελλάδας άρχισαν να φαίνονται, ένα πολύ ευρύτερο φάσμα των Ελλήνων επενδυτών έχει στραφεί στα ακίνητα του Λονδίνου.
  === «Οι Έλληνες πανικοβάλλονται», δήλωσε ο Σάντι Τριαντοπούλου – von Croy του EPPC, μιας εταιρείας real estate στο Λονδίνο που κάνει πολλή δουλειά με Έλληνες πελάτες. «Απλά δεν ξέρουν τι να κάνουν με τα χρήματά τους.»
  === Ο κ. Λαυρεντιάδης δεν ήταν ο μόνος ιδιοκτήτης τράπεζας που αναμείχθηκε σε αγορά ακινήτου στο Λονδίνο. Ο Θεόδωρος Πανταλάκης, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας, μιας άλλης προβληματικής τράπεζας, προκάλεσε σάλο στην Αθήνα φέτος, όταν αποκαλύφθηκε, ότι το 2011 μετέφερε  8 εκατομμύρια € στο εξωτερικό, με την πρόθεση να αγοράσει ένα ακίνητο στο Λονδίνο. Ο κ. Πανταλάκης είπε ότι οι αρχές ενημερώθηκαν για τη συναλλαγή και ότι οι «κατάλληλοι» φόροι πληρώθηκαν.
=== Τα χρήματα Ελλήνων, μαζί με τον εισαγόμενο πλούτο από την Κίνα, τη Ρωσία και διάφορες άλλες χώρες, έχει διατηρήσει στα ύψη τις αξίες στην αγορά ακινήτων του Λονδίνου με έντονες συναλλαγές, παρά – ή ίσως εξαιτίας της – την παγκόσμια χρηματοπιστωτική αναταραχή. Σύμφωνα με έρευνα του Savills, εταιρεία ακινήτων με έδρα το Λονδίνο, επένδυσε στο Λονδίνο 20 δισεκατομμύρια αγγλικές £ σε προνομιακές κατοικημένες περιοχές από το 2006, προκειμένου να πρεοσελκύσει ξένους αγοραστές.
Η καλύτερη χρονιά που έχει καταγραφεί ήταν το 2011, όταν έγιναν «αρπαχτές» με ξένους, ύψους 5,2 δισεκατομμύρια αγγλικών  £ για νέες κατοικίες. Με την οικονομική αβεβαιότητα στη ζώνη του ευρώ να αυξάνεται το τρέχον έτος, η ζήτηση για αυτές τις συναλλαγές ακινήτων το 2012, δεν δείχνει σημάδια ύφεσης, λένε οι κτηματομεσίτες.
  === Οι επενδυτές από την Ιταλία και τη Γαλλία ήταν αρκετά σημαντικοί στο Λονδίνο, που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν (την αγορά ακινήτων)  ως αντιστάθμισμα τυχόν απωλειών έναντι του ευρώ. Αλλά η ελληνική εισροή ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή.
Αξιωματούχοι στην Ελλάδα εξετάζουν τις συναλλαγές αυτές και εκτιμούν, ότι περίπου 250 Έλληνες, έχουν επενδύσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια αγγλικές £ σε προνομιακές κατοικίες του Λονδίνου το 2009 και το 2010, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγονται με τη βοήθεια της Βρετανικής κυβέρνησης. Καθώς η κρίση χειροτέρευσε φέτος από πέρυσι, κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι είναι πιθανό, οι εκροές (χρημάτων από την Ελλάδα) να αυξήθηκαν.
  === Δεν έχει ο καθένας, βέβαια, για μια 60 εκατομμύρια £ για μια manse που έψαχνε ο τραπεζίτης Λαυρεντιάδης, ειπώθηκε, για να μπορεί να πραγματοποιήσει (τις ακριβές επιθυμίες του). Ακόμη και στο Λονδίνο, με θύλακες της ολιγαρχίας  των δισεκατομμυριούχων και των σεΐχηδων, τέτοιες επιθυμίες και εκεί, δεν συμβαίνουν συχνά.
Η κ. Σάντι Τριαντοπούλου von Croy λέει ότι η μέση ζητούμενη τιμή από Έλληνες πελάτες της είναι περίπου 1,5 εκατ.
£, το οποίο εξακολουθεί να είναι ένα αρκετά σημαντικό βαρόμετρο του πλούτου, για να προσελκύσουν την προσοχή των ελληνικών φορολογικών αρχών.
  === Οι ειδικοί λένε ότι δεν είναι μόνο τα πολύ υψηλά εισοδήματα που θέλουν να εντυπωσιασουν. Πολλοί από τους πρόσφατους αγοραστές από όλες τις επαγγελματικές τάξεις της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των δικηγόρων, γιατρών, λογιστών και μέτριων τραπεζιτών, είναι αυτοί που πληρώνουν £ 300.000 και £ 500.000 για μέτρια διαμερίσματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από τους οικονομολόγους του Πανεπιστημίου του Σικάγο, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι οι περισσότεροι (φοροφυγάδες) προέρχονται από εκείνο το τμήμα της κοινωνίας, εκ του οποίου οι περισσότεροι υποφέρουν από τις στερήσεις που επιβάλλουν τα φοροεισπρακτικά μέτρα στην Ελλάδα.
  === Με το ψάξιμο μέσω τραπεζικών εγγραφών, οι Οικονομικοί Επιθεωρητές διαπίστωσαν, ότι Έλληνες επαγγελματίες – όχι οι πραγματικά πλούσιοι, αλλά όσοι έχουν την άνεση να ζουν εύπορα – φοροδιέφυγαν κατά 28 δισεκατομμύρια € το 2009. Αυτό το ποσό, θα ήταν αρκετό, για να καλύψει το ένα τρίτο του ελλείμματος του προϋπολογισμού της χώρας εκείνο το έτος.
Ο κ. Θεοχάρης, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του Ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών είπε, ότι οι ιδιοκτησίες Ελλήνων στο Λονδίνο, εκπροσωπούν μόνο ένα μικρό μέρος των δισεκατομμυρίων Ελλήνων που είχαν φύγει παράνομα από την Ελλάδα, από το 2009. Το 2011, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, οι Έλληνες έστειλαν 6 δισεκατομμύρια € σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό. Τα στοιχεία για το 2012 είναι ακόμη πιο έντονα: για το πρώτο εξάμηνο του έτους, περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει φύγει από τη χώρα, δήλωσε ο κ. Θεοχάρης.
  === Μεγάλο μέρος αυτής της εκροής έγινε, σε κατάσταση πανικού, πριν από τους δύο γύρους των Ελληνικών εκλογών, τους μήνες τον Μάιο και τον Ιούνιο 2012.
Πιο πρόσφατα, η προσπάθεια από την κυβέρνηση του Σαμαρά να διορθώσει την εικόνα της οικονομίας μέσω περικοπών των δαπανών, δείχνει προσωρινά να ηρεμεί κάπως τους φόβους για άμεση έξοδο της Ελλάδας από ευρώ. Στην πραγματικότητα υπήρξε πραγματικά μια σπάνια μικρή αύξηση, κατά 2%, σε Ελληνικές τραπεζικές καταθέσεις τον Ιούλιο του 2012.
Το πιο δύσκολο είναι, να πεισθούν όσοι Έλληνες έβγαλαν τα χρήματά τους έξω για να τα επενδύσουν σε ακίνητα του Λονδίνου, να τα ξαναφέρουν στην Ελλάδα, ειδικά τώρα, που οι φορολογούμενοι ασφυκτιούν κάτο από ΄΄ενα σκληρό φορολογικό σύστημα.
ΠΗΓΗ:  The New YorkTimes
Απόδοση στα Ελληνικά: Μπαρμπανίκος Αρβανίτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *