=== Με αφορμή τη προκλητική βαρβαρότητα εξύβρισης της ζωής και της υπόστασης του Ιησού Χριστού, με προκάλυμα την δήθεν ελευθεριότητα της θεατρικής τέχνης και ενός κατά φαντασία πολιτισμού, η Ιστορική Ίερά Μονή Εσφιγμένου, εξέδωσε τη παρακάτω ανακοίνωση.

  === Μετά λύπης μας πληροφορηθήκαμε για την ύπαρξη θεατρικής παράστασης που πραγματεύεται μια μυθοπλαστική διεστραμμένη σχέση του σωτήρα μας Χριστού με τους μαθητές του. Οδύνη και λύπη εκφράζουμε για το γεγονός αυτό.

  === Ο πολιτισμός δεν είναι εχθρός της πίστης, ούτε η πίστη εχθρός του πολιτισμού. Όταν το ένα πληγώνει το άλλο, δεν φταίει ούτε η πίστη ούτε ο πολιτισμός, αλλά μόνο αυτοί που τα εκφράζουν.

  === Στα πλαίσια της ελευθερίας του λόγου και της μη λογοκρισίας του πολιτισμού, δεν νομιμοποιείται η ύβρις των Θείων αλλά ούτε η προσβολή της θρησκευτικής συνείδησης των πιστών.

  === Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα η ανεξιθρησκία όποιων, αλλά, και υποχρέωση αυτών των όποιων, ο πραγματικός σεβασμός στην πίστη των Ορθόδοξων Χριστιανών. Ναι, στον πολιτισμό … ας μην όμως γίνεται ο “πολιτισμός” άλλοθι ή δούρειος ίππος ώστε να πληγωθεί ή να προσβληθεί το κοινό θρησκευτικό αίσθημα ή ο Χριστιανισμός εν γένει.

  === Δεν είναι  λογοκρισία η υποχρέωση να σέβεσαι την πίστη του θρησκευόμενου πλήθους σε ένα δημόσιο θέαμα … ίσα ίσα αυτό είναι πραγματικός πολιτισμός.

Μετά τιμής,
Γραφείο Τύπου,
Ιστορικής Ιεράς Μονής Εσφιγμένου

ΣΧΟΛΙΟ “Τ.Ν.”
NΑ επισημανουμε το μετριοπαθες υφος και την συγχρονη γλωσσικη διατυπωση της ανακοινωσης…..περα απο τους γνωστους βυζαντινισμους οι Εσφιγμενιτες απευθυνουν γνησιο ελληνικο λογο στην καρδια του Λαου μας. Ακομη οποιος τους θεωρει φανατισμενους δεν μπορει αυτα να μην τα επισημανει με την παρατηρηση οτι ” πηγε πολυ μακρυα η βαλιτζα” της καταδιωξης τους απο οποιους νομιζουν οτι εχουν λαβει Ανωθεν Την ΕΞΟΥΣΙΑ “λυειν και δεσμειν”………

1 Comment

  • Ο/Η ΜπαρμπαΝίκος Αρβανίτης λέει:

    Ο Μπαρμπανίκος, από Εσφιγμενίτη μοναχό έμαθε για υπάρχουσες αγιογραφίες ΑΡΧΑΙΩΝ ΠΡΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ, για το μεγάλο πλήθος Αγίων με αρχαιοελληνικά ονόματα, αλλά το σημαντικότερο: ότι στις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, μεταξύ των οποίων και της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, ΔΙΑΣΩΘΗΚΑΝ σπάνια ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΑ φιλοσοφικά κείμενα, από αυτά που το επίσημο διεφθαρμένο σιωνιστικό καθεστώς των Αθηνών, ΔΕΝ ΤΟΛΜΑ ΝΑ ΕΙΣΑΓΑΓΕΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ, ΕΝΩ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΞΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ!!!!!

Απάντηση