=== Με πορεία και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, η φοιτητική και μαθητική νεολαία καταδίκασε σήμερα την επέτειο της αποσχιστικής και παράνομης ενέργειας ανακήρυξης του ψευδοκράτους.
   === Εκατοντάδες φοιτητές και μαθητές συγκεντρώθηκαν το πρωί στην τάφρο της Πύλης Αμμοχώστου, και απ’ εκεί πορεύτηκαν, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της τουρκικής εισβολής και κατοχής και υπέρ της επανένωσης της Κύπρου, στο οδόφραγμα του Αγίου Κασσιανού, όπου η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) και η  Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ) διοργάνωσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας και καταδίκης του ψευδοκράτους.
=== Η πορεία πραγματοποιήθηκε σε δύο μέρη. Στις 10 και 45 περίπου ομάδα φοιτητών και μαθητών ξεκίνησε προς το οδόφραγμα κρατώντας κυρίως κυπριακές σημαίες, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Η Κύπρος ανήκει στο λαό της», «Έξω ο Αττίλας από την Κύπρο», «Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος» και «Τιμή και δόξα στους ήρωες μας». Δέκα περίπου λεπτά αργότερα, δεύτερη ομάδα φοιτητών και μαθητών, κρατώντας κυρίως ελληνικές σημαίες, ξεκίνησε από τη δική τους πορεία προς το οδόφραγμα, φωνάζοντας μεταξύ άλλων συνθήματα όπως «Η Κύπρος είναι ελληνική», «Ισαάκ, Σολωμέ, δεν θα σας ξεχνώ ποτέ», και τραγουδώντας το «Χώμα που περπάτησα».
   === Φθάνοντας στο χώρο του οδοφράγματος του Αγίου Κασσιανού, οι δύο ομάδες ενώθηκαν και πραγματοποίησαν την εκδήλωση καταδίκης του ψευδοκράτους.
=== Η εκδήλωση ξεκίνησε με τραγούδια από συγκρότημα φοιτητών, και στο ενδιάμεσο, οι μαθητές και φοιτητές φώναζαν συνθήματα. Οι διαμαρτυρόμενοι νέοι κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί», «Ελληνοκύπριοι-Τουρκοκύπριοι-Κοινός Αγώνας-Κοινή πατρίδα», και «Ισαάκ και Σολωμέ-Δεν ξεχνώ».
   === Ο Πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ Μάριος Σιαμμάς και η Πρόεδρος της ΠΣΕΜ Γιώτα Κυπριανού σε ομιλίες τους καταδίκασαν την αποσχιστική ενέργεια της Τουρκίας και του ψευδοκράτους και έστειλαν τα δικά τους μηνύματα για αγώνα κατά της εισβολής και κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας.
=== Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ ανέφερε πως το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής, κατοχής, ξένων επεμβάσεων, εποικισμού και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου του κυπριακού λαού, είναι θέμα παραβίασης της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι θέμα εθνικού ξεκαθαρίσματος που επιβλήθηκε με τη βία των όπλων.
   === Ο Μάριος Σιαμμάς είπε πως το φοιτητικό κίνημα υπογραμμίζει ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι στη βάση της Διζωνικής – Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως αυτή ορίζεται στις Συμφωνίες υψηλού επιπέδου ’77- ’79, στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 και στις κοινές δηλώσεις Χριστόφια Ταλάτ. 21 Μαρτίου, 23 Μαΐου και 1η Ιουλίου 2008, που ξεκαθάρισαν τη βάση για την έναρξη των απευθείας συνομιλιών.
=== Πρόσθεσε πως «κάποιοι, δυστυχώς, έχουν επιδοθεί σε εκστρατεία για να πείσουν τον κυπριακό λαό ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί αυτή η βάση και να αναζητήσουμε άλλη καλύτερη.  Επαναφέρουν το σενάριο που είχε, δυστυχώς, ξετυλιχτεί τα μαύρα χρόνια πριν το 1974 και πριν το πραξικόπημα της ντροπής που με την εισβολή του Αττίλα μοίρασαν το νησί μας. Καθορίζουν», συνέχισε, «στόχους ανέφικτους και με εύηχα πατριωτικά συνθήματα προσπαθούν να πείσουν τον κυπριακό λαό γι’ αυτούς».
Ανέφερε ακόμη πως η επιμονή κάποιων σε ανέφικτους στόχους και η καταφυγή τους σε παράνομες και αντιδημοκρατικές μεθόδους, μας οδήγησε στο πραξικόπημα και την εισβολή, και τυχόν επιμονή σε παρόμοιους στόχους σήμερα θα ολοκλήρωνε την τραγωδία.
   === Ο Πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ απηύθυνε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, έκκληση στην πολιτική ηγεσία να υποστηρίξει την τιτάνια προσπάθεια του Προέδρου Χριστόφια, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς. «Η οικοδόμηση της ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο, στη βάση των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να επιτύχουμε το στόχο μας για ειρήνη και επανένωση», είπε και κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να συνεργαστούν και να αγωνιστούν με τους Ελληνοκύπριους για την κοινή μας πατρίδα.
=== Τέλος, ο Μάριος Σιαμμάς, αφού ευχήθηκε η αντικατοχική αυτή εκδήλωση να είναι η τελευταία, έστειλε το μήνυμα της επανένωσης και της ειρήνης σε ολόκληρη την κυπριακή νεολαία και στον Κυπριακό λαό.
   === Η μαθήτρια Γιώτα Κυπριανού, Πρόεδρος της ΠΣΕΜ, στη δική της ομιλία είπε ότι η Κύπρος επέζησε, παρά τις καταστροφές από ποικιλώνυμους εισβολείς και κατακτητές δια μέσου των αιώνων, με τον πολιτισμό της και τον ανεξάντλητο ψυχικό και πνευματικό δυναμισμό του λαού της. «Οφείλει να επιζήσει και στο μέλλον, ολόκληρη και όχι μοιρασμένη. Αυτό είναι το δικό μας καθήκον, η υποχρέωση των δικών μας γενιών γιατί ο δικός μας τόπος δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει η μόνη μοιρασμένη χώρα στην Ευρώπη, την ώρα μάλιστα που η ίδια η Ευρώπη προχωρεί προς την ενοποίηση της», σημείωσε.
=== Η Γιώτα Κυπριανού είπε στη συνέχεια πως «δεν μπορεί εμείς οι ίδιοι να δίνουμε καμιά φορά την εντύπωση ότι είμαστε βολεμένοι με την προοπτική να χαθεί η μισή μας πατρίδα. Κάτι που συμβαίνει δυστυχώς», πρόσθεσε, «όταν ακόμη και οι έρευνες καταγράφουν λογικές όπως εκείνη που λέει ότι είναι καλύτερα να μείνουν οι Τουρκοκύπριοι απ’ εκεί κι εμείς από εδώ. Λογικές πρόσκαιρης πλάνης, που νομοτελειακά και σε σύντομο διάστημα θα μας οδηγήσουν στο εμείς από εδώ και εκείνοι παντού».
   === Η Πρόεδρος της ΠΣΕΜ τόνισε πως οι νέοι έχουν υποχρέωση να αντισταθούν σε αυτά τα κελεύσματα, και παράλληλα έχει καθήκον η πολιτική ηγεσία του τόπου να εξηγήσει τις επιπτώσεις τους στο λαό. «Όχι μόνο επειδή το επιτάσσει η ιστορία και οι θυσίες των ηρώων μας, αλλά και γιατί το επιβάλλει η προοπτική μας να επιβιώσουμε ως πλειοψηφία στον τόπο μας -κάτι που φοβάμαι δεν θα είμαστε, αν αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν μακροχρόνια, όπως σήμερα εξελίσσονται».
=== Στην ομιλία της ανέφερε επίσης πως ο Ελληνισμός ιστορικά ουδέποτε έκανε πίσω μπροστά στην εθνική πρόκληση. «Ουδέποτε μετέθεσε τις δικές του ευθύνες αλλού, ο Έλληνας διαχρονικά όταν χρειάστηκε, υπέστη ακόμη και τον θάνατο προκειμένου να είναι συνεπής απέναντι στην Εθνική ευθύνη που πρέπει να διακρίνει τον καθένα μας», είπε.
Τέλος, η Γιώτα Κυπριανού σημείωσε πως είναι χρέος ζωής και εθνικής επιβίωσης όλων απέναντι στις επόμενες γενιές να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και ενωμένοι να αγωνιστούμε για την ελευθερία της Κύπρου.
   === Στο κοινό τους ψήφισμα, το οποίο αναγνώστηκε στους παρευρισκόμενους και επιδόθηκε στα ΗΕ, ΠΟΦΕΝ και ΠΣΕΜ καταδικάζουν τη μονομερή, παράνομη και αποσχιστική ενέργεια στην οποία προχώρησαν η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων και η Άγκυρα, με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και σημειώνουν ότι το κυπριακό πρόβλημα παραμένει θέμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής κατά παράβαση βασικών αρχών διεθνούς δικαίου.
=== Τονίζεται, επίσης, ότι επιδίωξη είναι η επίτευξη μιας μόνιμης και διαρκούς λύσης στο Κυπριακό στη βάση της Διζωνικής – Δικοινοτικής Ομοσπονδίας καθώς και της  πολιτικής ισότητας όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, με μια και μόνιμη ιθαγένεια, με μια και αδιαίρετη κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα, που να στηρίζεται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στις αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο, στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο. Μία λύση, η οποία να είναι απόλυτα συμβατή με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και να αποκαθιστά πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων υπό τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Αναρτήθηκε από onlycy.com

Απάντηση