=== ….Ν΄ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΣ, ΝΑ ΣΥΜΦΙΛΙΩΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΟΥΝΤΑΣ.

  === Χθες, έλαβα ένα ανόητο, πρόχειρο βιντεάκι, γραμμένο στη κυριολεξία στο γόνατο, από αυτά που γράφουν μερικοί, για να προπαγανδίσουν συλλήβδην, κατά πάντων των φοιτητών, που εξεγέρθησαν κατά της χούντας, ταυτίζοντας τους, με μερικούς αλήτες, που αποδείχθηκαν εκ των υστέρω πράκτορες, ρουφιάνοι και απατεώνες. Με το φωτοβίντεο που κυρίως περιελάμβανε την αφήγηση του κατασκευαστή, γίνεται ευθεία αλλά ΑΒΑΣΙΜΗ ΚΑΙ ΨΕΥΔΗΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ της ύπαρξης νεκρών κατά τα τραγικά γεγονότα της 17-11-1973.
=== Στην αρχή σκέφτηκα να αρπαχτώ και να καυγαδίσω. Μετά προτίμησα να μη το πάρω στα σοβαρά και να μοντάρω τις αναμνήσεις μου, με τον προσφιλή μου σατυρικό τρόπο, κι΄όποιος καταλάβει – κατάλαβε. Έτσι, βγήκε η σατυρική ανάρτηση  Άγριαι συμπλοκαί εις το Πολυτεχνείον — Ήδη έχομε τους πρώτους 8 νεκρούς αγωνιστάς στα εκτεταμένα επεισόδια!!!
=== Οσοι τα έζησαν από κοντά μέχρι τέλους και όσοι συνειδητά τα διαστρεβλώνουν, λογικά θα καταλάβαιναν…. Όμως η λογική έχει λιγοστέψει, γι΄ αυτό μας έχει πάρει και μας έχει σηκώσει!!!…
=== Σήμερα κάνοντας blogότσαρκα και βόλτα στο facebook, διαπίστωσα ότι με πολύ ευκολία μια ανοησία από ανάγκη κατασκευής προπαγάνδας, εξαπλώνεται, λες και ο κάθε ιστολόγος θέλει να γεμίσει τις σελίδες του με πάσης φύσεως υλικό και είναι πάρα πολλοί αυτοί, που αδιαφορούν αν με τον τρόπο τους προσβάλουν ακόμα και νεκρούς. Φυσικά σε κάθε σελίδα, ο δαχειριστής της, έχει δικαίωμα να συμπεριλαμβάνει ότι αυτός εγκρίνει και αποδέχεται.
=== Ο Μπαρμπανίκος, έζησε τα γεγονότα από κοντά. Αποφάσισε να φύγει, όταν είδε το πρώτο τανκ, σε απόσταση περίπου 80-100 μέτρων. Μέχρι τότε είχαν συμβεί τη τελευταία ώρα πολλά. Είδε και άκουσε αρκετά, ώστε να νιώσει τον φόβο και να καταλάβει πόσο ξεβράκωτος ήταν. Είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου, ότι ποτέ δεν θα συζητήσω δημόσια για εκείνη την απαίσια νύχτα.
=== Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου βεβαίως και έγιναν πεδίο ΑΓΡΙΑΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ από πολιτικούς της πλάκας αλλά αδίστακτους, και από κόμματα. Η ΟΥΣΙΑ ΟΜΩΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΛΩΒΗΤΗ ΣΤΟΝ ΑΙΩΝΑ ΤΟΝ ΑΠΑΝΤΑ: Κανένας πούστης εξουσιαστής και κανένας κομματάρχης δεν κατώρθωσε να οικειοποιηθεί πραγματική λάμψη και όλοι οι πράκτορες, οι ρουφιάνοι και οι κλέφτες έχουν αποκαλυφθεί, αλλά αποκαλύπτονται και με έναν πούστικο τρόπο, έτσι ώστε η ρετσινιά της απάτης τους να απλωθεί σε χιλιάδες πραγματικούς αγωνιστές, για να σπιλωθεί το γεγονός και να λουφάζει ο λαουτζίκος.
Φτάνοντας στη σελίδα facebook της  Μ. Λ., βλέποντας τα σχόλια, ήταν σαν την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και πάλι κατ΄ οικονομία έγραψα τα δικά μου σχόλια, για την ανοησία προπαγανδιστικής αμφισβήτησης, της ύπαρξης νεκρών στα γεγονότα του Πολυτεχνείου στις 17-11-1973. Μπορεί να έχω υπαινιχθεί και για τη Νομική και για το Πολυτεχνείο και για την επιτροπή αντιμοναρχικού αγώνα, αλλά δεν επεκτείνομαι, δεν οικειοποιούμαι, δεν εξαργυρώνω. Ο καθένας έκανε ότι μπορούσε. Οι περισσότεροι έκαναν πιο πολλά από μένα και προτίμησαν τη διακριτικότητα και την αφάνεια. Το ίδιο κι΄εγώ. Όσοι θέλησαν να συνεχίσουν μέσα από πολιτικούς σχηματισμούς και οι περισσότεροι ήσαν αγνοί, τους έφαγαν με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης, οι Λαλιώτηδες, οι Δαμανάκες, οι Ανδρουλάκηδες. Τους έφαγαν οι νέες κομματικές χούντες, που στελεχώθηκαν με χουνταίους, μέλη της συμβουλευτικής του Παπαδόπουλου.
Τα σχόλια-διάλογοι είναι οι παρακάτω:

 • Η Μ. Λ. κοινοποίησε σύνδεσμο .

  ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ – Μ. L.

  ΣΕ ΕΠΟΧΕΣ ΠΟΥ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ ΤΟ ΨΕΜΑ.Η ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΞΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ…


  •   Μ. Λ. – δημοσίευσε στονM.T.
   Πολιτικοί, στρατιωτικοί, ηθοποιοί, καλλιτέχνες, συνδικαλιστές, δημοσιογράφοι κ.λ.π. τιμούν τους « νεκρούς φοιτητές του πολυτεχνείου». Οι επίσημοι καταθέτουν στεφάνια, ενώ αρκετοί συμπολίτες μας σπεύδουν συν γυναιξί και τέκνοις, γονυκλινείς να αφήσουν ένα λουλούδι στην ασώματη κεφαλή του Σβορώνου, συγχέοντας τους αναφερόμενους στην μαρμάρινη πλάκα (φοιτητές που έπεσαν επί κατοχής) με τους ανύπαρκτους νεκρούς σπουδαστές στο πολυτεχνείο.

 •   Μ. Λ.

 • Πολιτικοί, στρατιωτικοί, ηθοποιοί, καλλιτέχνες, συνδικαλιστές, δημοσιογράφοι κ.λ.π. τιμούν τους « νεκρούς φοιτητές του πολυτεχνείου». Οι επίσημοι καταθέτουν στεφάνια, ενώ αρκετοί συμπολίτες μας σπεύδουν συν γυναιξί και τέκνοις, γονυκλινείς να αφήσουν ένα λουλούδι στην ασώματη κεφαλή του Σβορώνου, συγχέοντας τους αναφερόμενους στην μαρμάρινη πλάκα (φοιτητές που έπεσαν επί κατοχής) με τους ανύπαρκτους νεκρούς σπουδαστές στο πολυτεχνείο.

  •   Gaius Divinus Sinnerius απαπα τι φασιστικα ειναι τουτα που λες.

  •   Τάκης Παπαχρήστου Να μας που ονοματα, αλλα και διευθυνσεις αυτων που …”σκοτωθηκαν” οχι μονο ψευτοονοματα……

  •   Nick Tsanidis-Dedemadis πολυ καλο και ενδιαφερον το αρθρο μαιρη , το αναπαραγω …

  •   Μπαρμπανίκος Αρβανίτης Κι΄ αν πω “ήμουν εκεί και είδα νεκρό????”

  •  —- Ψάξτε τον τύπο της 20-11-1973. Στις 19-11-1973, ο ΖΟΥΡΝΑΤΖΗΣ, υφυπουργός προπαγάνδας της χούντας, μαζί με τον προϊστάμενο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, βγήκαν και ανακοίνωσαν ΕΠΙΣΗΜΑ, ότι στους γύρω από το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ δρόμους, σκοτώθηκαν από πυροβόλα όπλα 11 πολίτες, εκ των οποίων 2 αλλοδαποί. Ξένα ΜΜΕ, εκείνες τις μέρες, δημοσίευσαν και φωτογραφίες μερικών από τους νεκρούς. —
  • ΝΑΙ, ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΕΙΔΑ ΕΝΑΝ ΝΕΑΡΌ 22-23 ΧΡΟΝΏΝ, ΞΕΚΟΙΛΙΑΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΠΟΔΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΟΚΟΜΜΕΝΟ. Ήταν 10 λεπτά πριν φθάσει το πρώτο άρμα μπροστά στη πύλη του Πολυτεχνείου. Καλύτερα να σταματήσουμε να μιλάμε γι΄ αυτά και να ανοίξουμε τα μάτια μας, να συμφιλιωθούμε κι να αντιμετωπίσουμε αυτό το τέρας που έχουμε μπροστά μας. Πρώτη φορά μιλώ γι’ αυτό δημόσια και δεν ξέρω αν καλά κάνω. Από την άλλη, το να ακούω τόσα χρόνια, τόσες βλακείες ένθεν κακείθεν, ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΤΕΧΩ.–
  •   Gaius Divinus Sinnerius γυρω απο το πολιτεχνειο – οχι μεσα

  •   Μπαρμπανίκος Αρβανίτης ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΝΑΙ — ΤΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ???? Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΤΣΙ ΚΙ΄ ΑΛΛΙΩΣ, ΔΕΝ ΧΩΡΟΎΣΕ ΜΕΣΑ. ΕΧΕΙ ΤΟΣΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΝ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ 30 ή 50 ΜΕΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ??? ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΟΗΤΟ ΠΙΝΚ-ΠΟΝΓΚ. ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΠΛΗΓΩΝΟΜΑΣΤΕ. ΦΤΑΝΕΙ .

  •   Gaius Divinus SinneriusΕγω προσωπικα δεν απαξιωνω τους αγωνιστες του πολυτεχνιου αλλα τους ηγετες. δεν μπορει να βαλω στο ιδιο τσουβαλι την δαμανακη που εξαργυρωσε το τι εγινε τοτε και την παρουσια της εκει και αυτη τη στιγμη υπογραφει μνημονια με εκεινον που αγωνιστικε κι εμεινε στην αφανια.

   •   Τάκης Παπαχρήστου Αυτους που “εμειναν” στην Αλβανια, δεν θελουν να τους τιμουμε οι κοπριτες και χαλανε καθε χρονο τη μνημη! Το Πολυτεχνειο γιαι το θελουν? Ολοι εγιναν απο αυτο, υπουργοι, διευθυνται, λαμογια! Το χρησημοποιουν για “παραλλαγη”? Και να μας πουν με διευθυνσεις ομως ποσοι σκοτωθηκαν στο …πολυτεχνειο! ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, σιγουρα θα τους ξερουν! Θα παιρνουν και συνταξη οι δικοι τους! Γιατι δεν μας λενε τις διευθυνσεις? ΦΑΕ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ ΑΚΟΜΑ ΛΑΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΑΤΩΝΕΣ!!!!!
   •   Μπαρμπανίκος Αρβανίτης ΠΡΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Να διαβάσεις την επίσημη ανακοίνωση υπουργού της χούντας, της 19-11-1973 που δημοσιεύθηκε σε όλες τις εφημερίδες που κυκλοφορούσαν, στις 20-11-1973. Μετά τους υπόλοιπους, τους σκορπούσαν σε διάφορα σημεία του λεκανοπεδίου. Να αναζητήσεις επίσης, την επίσημη έκθεση του Εισαγγελέα Τσεβά, του 1975 και τις μετέπειτα. Τα έχουν καταγράψει όλα. με όσα στοιχεία ζητάς. ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ και δεν είναι ένα απλό, τωρινό βιντεάκι γραμμένο στο γόνατο.
   •   Λίνα ΎβριςΝέμεσις EINAI OTI ΠΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ….ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟΠΟΙΩ……
   •   John Zanas σκοτώθηκαν άνθρωποι, Έλληνες, παιδιά μας δεν ήτανε, μέσα ή έξω τι σημασία έχει, η Τυραννία δεν είναι ότι καλύτερο
   •   Τάκης Παπαχρήστου ΜπαρμπαΝικο, ασε τα παραμυθια του δηθεν Τσεβα! (δρυος πεσουσης….) Μπορουν σημερα να μας δωσουν ονοματα και διευθυνσεις? Τα ψεμματα τελειωσαν μπαρμπαικο! Οσοι εφαγα, εφαγαν! Μηπως, λεω εγω, μηπως εισαι κι εσυ απο τους βολεμενους? Θα το μαθω γρηγορα απο την “σελιδα” σου! Ομως αλοιμονο αν……. υπαρχει και φτυσιμο!
   •   Μπαρμπανίκος Αρβανίτης ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥ: Εδώ δεν έχω δικαίωμα να σου απαντήσω όπως πρέπει. Όπως όμως φαίνεται, αυτό που σε τσούζει περισσότερο, είναι η επίσημη ανακοίνωση της χούντας την 19-11-1973 και λιγώτερο η έκθεση Τσεβά. Σε τσούζουν οι εφημερίδες της 20-11-1973.

4 Comments

 • Ο/Η ΜπαρμπαΝίκος Αρβανίτης λέει:

  Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΩΜΑΛΟΥΣ ΜΑΣΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ, ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ή ΟΧΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ 15-17/11/1973, ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ, ΤΗΣ 19-11-1973, ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΕ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΣΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ 20-11-1973.
  ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ κ. ΚΑΨΑΣΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ κ. ΖΟΥΡΝΑΤΖΗ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΤΕΚΑ (11) ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΥΡΟΒΟΛΑ ΟΠΛΑ.
  ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΛΗΤΑΡΑΔΩΝ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ.
  ΟΠΟΙΟς ΘΕΛΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ-ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ.
  ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ 20-11-1973 – ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ. ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.–

 • Ο/Η ΜΑΝΩΛΗΣ λέει:

  Εμεις που ειμαστε μεσα και εξω απο το Πολυτεχνειο δεν μιλαμε δεν το συζηταμε, δεν πηγαινουμε στις πορια για την Αμερικανικη Πρεσβεια αλλα καθε χρονο στην γιορτη του μενουμε στο σπιτι και κλαιμε
  Μονο μια εικονα θα σας μεταφερω που εμεινε χαραγμενη στο μυαλο μου
  Το επομενο πρωι γυρω στις 9 πολλοι μαυροφορεμενοι ( με πληοψηφια τις γυναικες) βουβοι, με σκυμενο το κεφαλι και ματια πρησμενα απο τα δακρυγονα σαν βουβο μελισσι γυριζαν στην απεναντι πλευρα του δρομου (που τους επιτρεπανε) ολο το τετραγωνο και οι περισσοτεροι εκλεγαν
  Οι δρομοι γυρω απο το Πολυτεχνειο πεντακαθαροι και πλυμενοι και τιποτα δεν μαρτυρουσε για το μεγαλο δραμα

 • Ο/Η Αναστασιος Βλάχος λέει:

  Με ολο τόν Σεβασμό Μπαρμπανίκο (να ξέρεις οτι σε εχω σε μεγάλη εκτίμηση αν καί δεν σε γνωρίζω προσωπικά-διαβάζω ολα τα κειμενά σου με μεγάλη προσοχή ) δεν κατάλαβα ,γιατί δεν θέλεις να συζητήσεις δημόσια τι έγινε την περίοδο αυτή?
  Θυμάμαι τόν εαυτό μου εννέα χρονών παιδάκι στό μαγαζάκι τού πατέρα μου να διαβάζει στούς γέρους τήν Βραδυνή (επειδή δεν ηξεραν Γραμματα) καί νά αγωνιούσαν καί μιλάμε για ανθρώπους δεξιούς καί αριστερούς
  Πιστεύω δηλαδή τό εχω εξακριβώσει από ανθρώπους πού ησαν μέσα (σημερινοί επιστήμονες) οτι τό κίνημα τού πολυτεχνείου δέν ειχε χρώμα ,προσπάθησαν νά τό καπελλώσουν τό ΚΚΕ-ΚΝΕ καί ο ΡΗΓΑΣ αλλά δέν τα κατάφεραν.μήν ξεχνάμε οτι τό βράδυ αυτό η γραμμή τών συγκεκριμένων νεολαιών ηταν να φύγουν από τό Πολυτεχνείο καί δια μεσω διαπραγματεύσεων να μεταβούμε σε μια ομαλή αλλάγή -πιάστο αυγό καί κούρευτο δηλαδή- ευτυχώς ομως δέν εισακούστηκαν
  Σχετικά μέ τούς νεκρούς καί βεβαια υπήρχαν οχι ομως μέσα στό πολυτεχνέιο αν καί αυτό εχει μικρή σημασία καί εδώ θέλω να σού καταθεσω τί μού εχει πεί αξιωματικός τότε Λοχαγός πού ηταν δίπλα στό Τανκς (κατ αλλους μέσα αλλά ο ιδιος μού τό διεψευσε) οτι πρόσεχαν πάρα πολύ νά μήν κτυπήσουν κάποιον καί ησαν ικανοποιημένοι πού τα κατάφεραν
  Η γενιά τού Πολυεχνείου δυστυχώς ηταν οτι χειρότερο πέρασε, ολοι αυτοί αργότερα εξαργύρωσαν τόν δήθεν αγώνα τους καί ειδικά μέσα στίς τάξεις τού ΠΑΣΟΚ οτι χειρότερο υπήρχε ,εβγαλαν ολο τόν κομπλεξισμό τους προσπαθώντας να΄πάρουν οποια κρατική θεση μπορούσαν ,να ειναι καί στο κόμμα καί σε διαφορα πόστα τής Τ .Α νά φανε να πιουν καί να εκδικηθούν ολους τούς αλλους
  Η κυρία Δαμανακη ειναι τό τρανταχτό παραδειγμα η εκφωνητρια, η ηρωίδα .οτι πιό…(δεν ξερω καί εγω πως να τό χαρακτηρίσω) τής μεταπολιτευσης κοντα καί οι Λαλιώτηδες οι Παπουτσήδες οι διαφοροι συνδηκαλισταραδες Πρωτόππαπες -Κανελλόπουλοι κλπ καί βεβαια οι διαφοροι Δήμαρχοι καί οι Διευθυντές τών διαφόρων υπηρεσιών ξέχασαν τόσο γρήγορα οσα ελεγαν προσαρμόστηκαν σάν χαμαιλέοντες ,πάτησαν επί πτωμάτων καί ιδού τό αποτέλεσμα
  Να ξέρεις και τό ξερεις οτι αυτοί πού εμειναν αγνοί (και σε αυτούς βάζω καί σένα μέσα) δέν ασχολήθηκαν να καταλάβουν κάποια θεση ουτε μέ ρεβανσισμούς
  Δυστυχώς έχασαν πολλοί τήν ευκαιρία να ειναι Εθνικά σύμβολα οτι καί αν σημαίνει αυτό

  • Ο/Η ΜπαρμπαΝίκος Αρβανίτης λέει:

   ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΣ….
   Η στάση μου είναι στάση αρχής και σεβασμού και αυτή τη στάση την κράτησαν και τη κρατούν χιλιάδες φοιτητές εκείνης της περιόδου. Σαν από ένστικτο, έχουμε δώσει δεκάδες μεταδικτατορικούς αγώνες εναντίον των κομμάτων. Τους γαμούσαμε το κέρατο και τους εξαναγκάζαμε να παραδεχθούν, ότι οι αγώνες των φοιτητών και όλων των ΕΛΛΗΝΩΝ, ανήκαν σε όλους και κανένας δεν είχε το δικαίωμα οικειοποίησης. Αυτές οι κόντρες περνούσαν στα ψιλά γράμματα και δίνονταν αφορμή για διαγραφές ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ από τα κόμματα της συμφοράς.
   ΝΑΙ, στις παρέες μας, (γιατί παρεούλες είμασταν, που κάποτε ξεθαρέψαμε και καταφέραμε να απλωθούμε), ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΛΟΙ!!! Και Δεξιοί (συντηρητικοί που είχαν αηδιάσει με το καθεστώς Δέσποινας, Ασλανίδη, Μπαλόπουλου κ.ά. τότε σκανδαλοποιών), Κεντρώοι (σαν και λόγου μου) Κομμουνιστές και άλλοι. ΟΛΟΙ είχαμε βάλει στη πάντα οτιδήποτε μας χώριζε στη πάντα και υιοθετήσαμε όλα όσα μας ένωναν και ήσαν πολλά. Ακόμα και αναρχικοί, και μη τους φαντάζεσαι σαν τα σημερινά βούρλα που παριστάνουν τους αναρχικούς.
   Στη κορυφή όλων των συναισθημάτων όλων μας, ήταν η αγάπη για τη Πατρίδα, άσχετα αν μεταξύ μας υπήρξε ένα περίπου 1% που υποκρινόταν και αποδείχθηκε βρόμικο. Ακόμα και ο αυτοεξαναγκασμός αυτών των λίγων καθικιών, να υποκρίνονται ότι αποδέχονταν τις ίδιες αρχές, ήταν κέρδος προσωρινό, που πολύ δεν θέλουν να το δούν ή να το καταλάβουν. Αν κυριαρχούσαν οι υποψίες και οι αμφιβολίες του καθενός, τίποτα δεν θα γινόταν. Δες σήμερα τι συμβαίνει. Μας έχουν κάνει χίλια κομμάτια και δεν μπορούμε να συμφωνήσυμε σχοδόν πουθενά και όλοι περιμένουν από άλλους, αυτά που πρέπει να κάνει ο καθένας.
   Πέρα από τις αντιδράσεις των περισσότερων από εμάς, κατά της κομματικοποίησης, άμεσα μπορούσαμε να διαπιστώσουμε, ότι αν δημιουργούνταν ευρύτερες συζητήσεις επί του θέματος, γρήγορα μετατρέπονταν σε οξύτατους καυγάδες από ασήμαντη αφορμή και από “περίεργα” άτομα. Κι΄ εμείς (και είμαστε δεκάδες χιλιάδες) έχουμε αηδιάσει με κάποιους που αποδείχθηκαν γρήγορα τι πραγματικά ήσαν. Και το αντιληφθήκαμε πολύ πριν αυτοί αποκτήσουν εξουσία. Για παράδειγμα, πάνω από 2.000 αγωνιστές έχει διαγράψει το ΚΚΕ από τη ΚΝΕ, από το 1975 έως το 1985. Ακόμα περισσότερους το ΠΑΣΟΚ (για το οποίο έχω αναρτήσει ολόκληρο ημερολόγιο-κατεβατό για τις φασιστικές διαγραφές αντιφρονούντων, κυρίως το διάστημα 1974-1981).
   Έχεις δει ή έχεις ακούσει ποτέ, άνθρωπο συνηθισμένο σαν και μένα, να αποδίδει εύσημα σε Λαλιώτη, σε Δαμανάκη, σε Ανδρουλάκη και σε ομοίους τους??? Εμείς κάναμε ηρωίδα τη Δαμανάκη ή “παράγοντες” τον Λαλιώτη ή τον Ανδρουλάκη??? Θα φορτωθεί μια γενιά δεκάδων χιλιάδων ΕΛΛΗΝΩΝ, τις κομματικές ίντριγκες ανάδειξης καραγκιόζηδων στη στελέχωση διεφθαρμένων κομμάτων??? Αποκτήσαμε ποτέ κάποια δύναμη πραγματικής εξουσίας, ώστε πέρα από τις αντιδράσεις που μπορούσαμε να κάνουμε, να σταματήσουμε τη κάθε κομματική προπαγάνδα??? Ούτε στα ψιλά των εφημερίδων δεν καταγράφονταν οι αντιδράσεις αντιφρονούντων.
   Στο Πολυτεχνείο υπήρξαν οι κατασκευαστές του ραδιοφωνικού σταθμού μικρής εμβέλειας. Ασχλήθηκε ποτέ κανένας με αυτούς τους πραγματικούς ήρωες????
   Στο Πολυτεχνείο υπήρξαν τρεις εκφωνητές: Ο Παπαχρήστος, η Δαμανάκη και ένα άλλο παιδί, που να με συγχωρά, δεν ενθυμούμαι το όνομά του. ΒΑΣΙΚΟΣ ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ, ήταν ο ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ, που κάλυπτε με ιδιαίτερο ΠΑΘΟΣ, το 60% του χρόνο των αναμεταδώσεων και μόνο από περίπου 20% η Δαμανάκη και ο άλλος φοιτητής. Εμείς θάψαμε τον Παπαχρήστο και προβάλαμε την Δαμανάκη??? Είναι τόσο δύσκολο να γίνει αντιληπτό τι μεταδικτατορικό παιχνίδι παίχθηκε για να θαφτεί η γενιά του Πολυτεχνείου και να επιπλεύσουν κάποιοι εγκάθετοι????
   Ένας σταθμός που ακουγόταν μέχρι αχτίνα χιλίων μέτρων το πολύ!!! Όμως ο σταθμός αυτός ακούστηκε σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο Αττικής, γιατί βρέθηκαν άλλοι 40-50 τρελάρες ραδιοερασιτέχνες, οι οποίοι αναμετάδιδαν τον ραδιοφωνικό σταθμό του Πολυτεχνείου!!! Είδες ποτέ κανένα ΜΜΕ ή κάποιον κομματικό μηχανισμό, να προβάλει και να τιμά, αυτούς τους αφανείς ήρωες.
   “ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΤΕ” είναι μια μόνιμη επωδός. Είμασταν παιδια 19 έως 24 χρονών γεμάτα τρέλα και ιδανικά. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΚΥΠΑΤΖΗΔΕΣ για να μπορούσαμε να ξέρουμε ο καθένας τα πάντα για τον καθένα τι κρύβει μέσα του. Εκείνο που μπορούσε να συμβεί, ήταν να συμφωνήσουμε σε κοινά αποδεκτά σημεία. Είναι γελοίο και ισοπεδωτικό, να εξισώνονται χιλιάδες άνθρωποι και να υβρίζονται και να ταυτίζονται με τις μεταχουντικές πολιτικές πουστιές και πουτανιές Λιαλιώτηδων, Δαμανάκηδων, Ανδρουλάκηδων κλπ γυρολόγων.
   Μια άλλη μας, μεγάλη αδυναμία, ήταν το ότι η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, δεν είχαμε τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε τις προπαγάνδες κομματικών μηχανισμών, οι οποίοι πάλι με πρωταγωνιστές τους Λαλιώτη, Δαμανάκη, Ανδρουλάκη και 4-5 ακόμη, είχαν αρχίσει να μοιράζουν πιστοποιητικά “αντιστασιακού” σε άτομα που δεν έχουν καμία συμμετοχή στα φοιτητικά γεγονότα επί χούντας. Για παράδειγμα, οι Παπουτσής, Σηφουνάκης, Κανελλόπουλος, Πρωτόπαπας και δεκάδες άλλοι μεταχουντικοί ΧΟΥΝΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΥΝΑΣΤΕΣ, είναι κατασκευάσματα του ΠΑΣΟΚικού κομματικού μηχανισμού, για τις ανάγκες προβολής του κόμματος αυτού (όπως το ίδιο έκαναν και τα άλλα κόμματα, που ΕΞΟΝΤΩΝΑΝ τους πραγματικούς αγωνιστές). Γιατί οι ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ συμπεριφορές αυτών των κομματόσκυλων με τα ΠΛΑΣΤΑ πιστοποιητικά “αντιστασιακού” να μετατρέπεται τεχνιέντως σαν χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας ολόκληρης γενιές, της ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ????? Είναι μεγάλη αδικία.
   Επί χούντας, ο κρατικός μηχανισμός ήταν 98% χουντικός. Από αυτούς, ένα πολύ μικρό ποσοστό, που αφορούσε κραυγαλέες περιπτώσεις απομακρύνθηκε. Οι υπόλοιποι???? Μιλάμε για ένα περίπου 97% του κρατικού μηχανισμού!!!!
   Τους έδιωξε ο Καραμανλής???? ΟΧΙ !!!!
   Τους έδιωξε ο Παπανδρέου???? ΟΧΙ !!!!
   Μπορούσε να τους αποβάλει η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, η οποία κατά 98% ήταν εκτός κρατικού μηχανισμού???? Βεβαίως όχι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μετ΄΄α τη πτώση της χούντας, οι φοιτητές κατάφεραν να πετύχουν την απομάκρυνση πολύ λίγων μεγαλοχουντικών καθηγητών. Τίποτε άλλο.
   ΤΙ ΕΠΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΧΟΥΝΤΙΚΟΙ του κρατικού μηχανισμού??? Άνοιξε η γη και τους κατάπιε????
   ΟΧΙ, φίλε μου Τάσο!!! Τους κατάπιαν οι κομματικοί μηχανισμοί και υπηρέτησαν τα νέα τους αφεντικά. Ακόμα και πολλ΄΄α μέλη της “Συμβουλευτικής” του Παπαδόπουλου, εξαγνίστηκαν και ….εκλέχθηκαν βουλευτές!!!!
   “ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΣ????” — Εύκολη ερώτηση που δύσκολα απαντιέται από ανθρώπους σαν κι΄ εμάς. ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ανθρώπους συνηθισμένους σαν κι΄ εμένα….
   Πέρα από το να κοντένω κάποιον που σίγουρα ξέρω ότι είναι ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΑΤΗΣ, να κάνω, τι????? Να φορέσω ένα λοφίο και να γυρνώ από δω κι΄ από κεί και να λέω “τραλαλά – τραλαλό είμαι αντιστασιακός????” — Μα όλους αυτούς, που ανταλλάσουν μεταξύ τους κάλπικα πιστοποιητικά, τους θεωρώ γελοίους καραγκιόζηδες και δεν σταμάτησα ποτέ να τους πολεμάω. Ακόμα και με αυτόν το πόλεμο, το αιώνιο σάπιο καθεστώς, άκανε προσπάθειες, να με κατατάξει στην “οικογένεια” των…. ιδιόμορφων και περιθωρειακών!!!!
   Στο κάτω-κάτω, εγώ ποτέ δεν ένιωσα, ούτε θα εποτρέψω ποτέ στον εαυτό μου να νιώσει, ότι έκανε κάτι διαφορετικό και ξέχωρο, απ΄ ότι έκαναν φίλοι μου, σαν τον Ηλία, τον Γιάννη, τον Καγιά, τον Μήτσο, τον Στραβόκωλο, τον Γιάγκο και δεκάδες χιλιάδες ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ που θέλησαμε να παραμείνουμε ανώνυμοι. Ίδια πάστα. Κανένας δεν χρειάστηκε πιστοποιητικό.
   Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ…. Φίλε μου Τάσο, δες εκδήλωση συμπεριφορών απλών ανθρώπων, ηλικίας 59-69 χρονών…. Δες και εκδήλωση συμπεριφορών μικρότερων ηλικιών και πες μου: Καλά δεν τα χώνουμε και στη χούντα που μας τυρανά τώρα, εμείς της γενιάς του Πολυτεχνείου????
   ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΣ…. Να περιγράψω κι΄ εγώ τις εικόνες που έζησα εκείνη τη νύχτα??? Εμείς φίλε μου Τάσο, δεν είμαστε κρεατομηχανές, να ρίξουμε κρέας σε αρένες λεόντων. Υπήρξαν νεκροί. Έναν είδα εγώ, λίγο πριν φύγω, ενώ το πρώτο τανκ είχε πλησιάσει στα 80-100 μέτρα από τη κεντρική είσοδο του Πολυτεχνείου. Νωρίτερα είδα και τραυματίες που τους έφεραν στο ιατρείο. Στις 19-11-1973, η χούντα ανακοίνωσε 11 νεκρούς στους γύρω από το Πολυτεχνείο δρόμους. Για 15 μέρες, ανακοινώνονταν και άλλοι νεκροί, σε πιο απομακρυσμένα σημεία από… αξωστρακισμούς σφαιρών.
   Έχει σημασία αν σκοτώθηκαν 11 ή 24 ή 39?????
   Έχει σημασία αν σκοτώθηκαν μέσα στο Πολυτεχνείο, ή στη Βεραντζέρου ή στη Μάρνης ή στη Πατησίων ή στην Ομόνοια???? Άμεσο αποτέλεσμα ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ δεν ήσαν???? Θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα, που θα ξεκινούσε από το Πολυτεχνείο, για να πάει με τα πόδια στον Άνω Χολαργό και σε όλη τη διαδρομή να ακούει πυροβολισμούς αυτόματων όπλων και μυδραλίων. Μπορείς να φανταστείς πόσα χρώματα έχει αλλάξει??? Λες να μπόρεσε να κλείσει μάτι για αρκετές μέρες???? Ξέρεις πόσος κόσμος κρυβόταν επί μέρες, μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα??? Για “το εντός του Πολυτεχνείου” το μόνο που διαδόθηκε και δεν με ενδιαφέρει να το αποδείξω ή να το απορρίψω, ήταν η έντονη φήμη για καταπλάκωση και σοβαρό τραυματισμό μιας κοπέλας, που ήταν σκαρφαλωμένη στη σιδερένια πόρτα, όταν χτύπησε το τανκ.
   Έχει μεγάλη σημασία, αν το Πολυτεχνείο εκκενώθηκε σχετικά ήρεμα, όταν υπήρχαν ήδη νεκροί στους γύρω δρόμους και μάλιστα 2 έχουν αποδειχθεί ότι πυροβολήθηκαν από κάποιον λοχαγό Λυμπέρη, από τη ταράτσα του ΟΤΕ, όπου είχε πάρει θέση στρατιωτική φρουρά????
   Τι να πω???? Έχει σημασία αν σημειώθηκαν κάποιες μικροπροβοκάτσιες, μέσα ή έξω απ΄ το Πολυτεχνείο, τις οποίες αν τις σκεφτεί κάποιος μετά από πολλά χρόνια, μπορεί να σκεφθεί, ότι θα έπρεπε να τις είχαμε προσέξει περισσότερο και πέρα από μια απλή αποκατάσταση???? Μα τότε δεν υπήρχαν οι ενδείξεις του 1990 ή του 2005 για να αξιολογήσης μια μικρή “παρασπονδία” στις 15-11-1973!!! ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕΤΡΟΥΣΕ εκείνες τις μέρες, ήταν ότι κάποιοι φουρναραίοι, αλλά και απλές γριούλες, έφερναν πανέρια και σακούλες γεμάτες σάντουϊτς και κουλούρια και μας τα μοίραζαν!!!
   Όλες οι μέχρι τώρα συζητήσεις για τους νεκρούς, δεν οφελούν κανέναν απολύτως και κυρίως συνεχώς τους προσβάλουν.

Απάντηση