ΠΑΠΑΣ ή ΜΑΓΟΣ   === Συνηθίζεται σε πανηγύρια ναών και με σκοπό την προσέλευση περισσότερων πιστών -και την αύξηση των εσόδων του μητροπολίτη… 
=== Συνηθίζεται λοιπόν, να αναζητούν οι τοπικοί εκκλησιαστικοί παράγοντες κάποια θαυματουργή εικόνα της Παναγίας (ή τη φωτοτυπία της, το ίδιο κάνει και η μαϊμού εικόνα) ή ακόμα καλύτερα και κάποιο λείψανο αγίου… 

   === Αυτά αναζητούν, σε ένα εμπορικό αλισβερίσι, για να τα φέρουν στο ναό, κι έτσι αυτά να φέρουν περισσότερο  κόσμο – περισσότερο χρήμα…

   === Να έχουμε άραγε, “μια από τα ίδια” και τώρα, στην περίπτωση της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, εκεί όπου το Σάββατο πανηγυρίζει ο ναός του Αγίου Ελευθερίου, στον οποίο ναό θα έχει την τιμητή του και ο τοπικός μητροπολίτης, ο κ. Άνθιμος;

   === Όπως λοιπόν μαθαίνουμε από την ιστοσελίδα της Μητρόπολης, έγινε χθες στο ναό η υποδοχή σχετικών λειψάνων. 
=== Λειψάνων λέει, του αγίου Ελευθερίου, πακέτο, με τα λείψανα της μητέρας του, της αγίας Ανθίας. 
=== Αγία Ανθία, μητροπολίτης Άνθιμος, καταλαβαίνετε τον συνειρμό…

  === Και πού τα βρήκε όλα αυτά ο Σεβασμιότατος για να τα φέρει στο πανηγύρι;
=== Τα βρήκε… στο Βατικανό!!!!! 
=== Οι παπικοί λέει τα είχαν, και ο μητροπολίτης έκανε αίτημα -στους αιρετικούς αυτούς του κερατά, για να του δώσουν κάτι κι αυτού για το πανηγύρι του, κάποιο κοκαλάκι για να προσκυνήσουν οι πιστοί… «Προς ευλογία και ενίσχυση τους», όπως λέει και το Δελτίο Τύπου του Μητροπολίτη.

Το αίτημα έγινε δεκτό λέει, και κάτι έβαλαν σε ένα πακέτο οι παμπόνηροι παπικοί (κάποιο κόκαλο σκύλου σε χρυσή λειψανοθήκη; κάποια σκατούλα σε σακούλα πολυτελείας; ποιος ξέρει;) και το έστειλαν αυτό το αμπαλάζ, πεσκέσι στο ναό, σαν δώρο στον ζητιάνο (αμάρτησε για τα παιδιά του; για τα λεφτά του;) μητροπολίτη κ.κ. Άνθιμο!

Εκτός όμως από αυτές τις “αλλαξοκωλιές” με τους παπικούς (αίτημα από εδώ, δωράκι από εκεί), εκτός από το διαφαινόμενο εμπόριο το θρησκευτικό και την καραμπινάτη λειψανολατρεία, έχουμε (πακέτο, κι αυτό) και την δεισιδαιμονία!!!..

Δηλαδή, όπως ο άγιος Φανούριος «φανερώνει» (πράγματα που έχασες) αν κάνεις το σχετικό τάμα, έτσι και ο άγιος Ελευθέριος… «ελευθερώνει» ρε γαμώτο!

Αυτά μαθαίνουμε από το ίδιο δημοσίευμα της ιστοσελίδας του Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου!
Μετά το Δελτίο Τύπου, ακολουθεί (καπάκι – πακέτο πάντα) και ο βίος του αγίου Ελευθερίου, και ειδικά η αναφορά στην θαυματουργή του ικανότητα (μετά από σχετικό τάμα) να… ελευθερώνει τις γκαστρωμένες γυναίκες, να διευκολύνει αυτές που έχουν κάποιο σχετικό πρόβλημα.
Διαβάζω:
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΝΘΙΜΟΣ 1ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΝΘΙΜΟΣ 2Ο Άγιος Ελευθέριος θεωρείται βοηθός των εγκύων γυναικών. Τους δίνει «καλή λευτεριά». Πολλές γυναίκες επικαλούνται τη βοήθεια του και ακουμπούν το εικονισματάκι του αγίου πάνω τους. Η αντίληψη αυτή αναφέρεται και σ’ ένα προσόμοιο στιχηρό της εορτής. «Τῶν ἐπιτόκων γυναίων Πάτερ κηδόμενος, ἐλευθερίαν δίδως, τῷ Ναῷ σου φοιτώσαις….», δηλαδή, “Φροντίζεις Πάτερ τις έγκυες γυναίκες που καταφεύγουν στο ναό σου δίνοντας του ελευθερία”.

Πηγή:  http://www.imalex.gr/1D3D46AA.el.aspx

Αναρτήθηκε από Παναγιώτη Μιχαλόπουλο

Απάντηση