Λιγότερο στρες χωρίς τσιγάρο (και μεγαλύτερη διάρκκεια ζωής)

3 Ιανουαρίου 2013
by ΜπαρμπαΝίκος Αρβανίτης

ΚΑΠΝΙΣΜΑ -ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ  === Η διακοπή του καπνίσματος φέρνει μείωση και όχι αύξηση του άγχους

  === Λονδίνο: Οι καπνιστές που καταφέρνουν να κόψουν το τσιγάρο νιώθουν στη συνέχεια λιγότερο άγχος στη ζωή τους, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να καταρρίψει την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση πως το κάπνισμα γενικά ανακουφίζει από το στρες και ότι αν το κόψει κανείς μετά θα είναι πιο αγχωμένος.
=== Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Κέμπριτζ, της Οξφόρδης, του King’s College του Λονδίνου και άλλων, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής The British Journal of Psychiatry, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν περίπου 500 καπνιστές που παρακολουθούσαν προγράμματα διακοπής του καπνίσματος σε κλινικές της Βρετανίας.
=== Οι επιστήμονες διαπίστωσαν σημαντικά μειωμένα επίπεδα άγχους στους 68 ανθρώπους που είχαν καταφέρει να κόψουν το τσιγάρο μετά από έξι μήνες προσπαθειών. Μάλιστα η μείωση του άγχους μετά τη διακοπή του καπνίσματος ήταν ακόμα μεγαλύτερη μεταξύ όσων είχαν εξαρχής αγχώδεις και άλλες ψυχολογικές διαταραχές, σε σχέση με όσους κάπνιζαν απλώς από ευχαρίστηση.
=== Οι Βρετανοί ερευνητές τόνισαν ότι η μελέτη τους πρέπει να καθησυχάσει όσους καπνιστές φοβούνται πως αν το κόψουν, θα αισθάνονται μεγαλύτερο άγχος στη ζωή τους.
=== Αντίθετα, οι επιστήμονες επισήμαναν πως μια τυχόν αποτυχημένη απόπειρα κοψίματος του τσιγάρου φαίνεται να αυξάνει σε μέτριο βαθμό το επίπεδο του άγχους του καπνιστή. Αυτό ισχύει κυρίως για όσους εκ των προτέρων είχαν αυξημένο άγχος.
=== Η μελέτη έδειξε ότι όσοι καπνίζουν κατά κύριο λόγο για να βρουν ένα ψυχολογικό στήριγμα στο άγχος που τους κατακλύζει, είναι αυτοί που συνήθως αναζητούν να ανάψουν ένα τσιγάρο μόλις ξυπνούν το πρωί. Όταν όμως το κόβουν, τελικά νιώθουν λιγότερο αγχωμένοι, σύμφωνα με την έρευνα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αναρτήθηκε από το KAPISTRI

  === ΣΧΟΛΙΟ ΜΠΑΡΜΠΑΝΙΚΟΥ
Υπήρξα καπνιστής, από ηλικία 19 ετών (1970) μέχρι και 53 έτος της ηλικίας μου (2004) που έπαθα το έμφραγμα. Κάπνιζα κατά μέσο όρο 23-25 τσιγάρα την ημέρα και μπορώ να διαβεβαιώσω, ότι εκείνη τη μεγάλη περίοδο, το κάπνισμα μου αύξανε το άγχος και αντίστροφα.
Πέντε ή έξη φορές προσπάθησα να το κόψω χωρίς επιτυχία. Με το έμφραγμα το έκοψα “μαχαίρι” διαφορετικά δεν θα ζούσα τώρα.
Τους δύο πρώτους μήνες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, σαν πρώην μακροχρόνιος καπνιστής ένιωθα στερητικά σύνδρομα που μου έφερναν νευρικότητα. Αυτή η κατάσταση, μέρα με τη μέρα υποχωρούσε και σε 4-5 μήνες ούτε που το σκέφτεσαι να το ξαναβάλεις στο στόμα σου. Το κακό που είχα κάνει στον οργανισμό μου, τον καταλάβαινα (και τον καταλαβαίνω) αν βρεθώ κοντά σε άνθρωπο που καπνίζει. Με πιάνει εντονότατη δυσφορία.
Θέλω να προσθέσω ιδιαίτερα, ότι το οικογενειακό περιβάλλον, πρέπει να βοηθά και να έχει υπομονή με ένα μέλος της οικογένειας που προσπαθεί να κόψει το κάπνισμα. Μόνο όσοι προσπάθησαν να το κόψουν κατευθείαν πέτυχαν. Τα διάφορα μπαλώματα, δήθεν μέθοδοι κοψίματος, είναι σαν τα μαγικά μαντζούνια, που στην ουσία ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ. Το μυστικό της επιτυχίας είναι να χτυπήσεις αποτελεσματικά την επιθυμία, να προτάξεις την επιβίωσή σου και το οικογενειακό περιβάλλον να δείξει υπομονή και κατανόηση στα νευράκια.

Απάντηση