Αφιέρωμα: ΛΙΜΝΕΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

5 Ιανουαρίου 2013
by ΜπαρμπαΝίκος Αρβανίτης
ΛΙΜΝΕΣ  ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ   === ΛΙΜΝΕΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
=== Στα 500 μέτρα υψόμετρο, στο βορειοανατολικό άκρο του δήμου Μυκηναίων βρίσκεται το δημοτικό διαμέρισμα Λιμνών. Έχει 920 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται ως επί το πλείστον με την κτηνοτροφία, μετά την εγκατάλειψη της καπνοκαλλιέργειαςΤο χωριό είναι ορεινό, γεμάτο πέτρα και ελάχιστο χώμα, το οποίο για να συγκρατηθεί και να μπορέσει να καλλιεργηθεί, οι κάτοικοι κατασκεύασαν αναβαθμίδες (πεζούλια).

Αλλη αποψη τού Χωριού Από Ανατολικά

Οι Λίμνες στά ασπρα
Φωτογραφία τραβηγμένη απο τήν Παναγία

Φωτό Τραβηγμένη από τό Κουμουντούρο

Από τόν Πύργο


αποψη τού Χωριού τήν Δεκαετία τού 70Υπαρχουν πηγες για την υπαρξη του χωριου απο τά αρχαια χρόνια οπου η περιοχη μνημονευόταν ως Λιμναία

ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟΝ ΣΧΕΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ
Το χωριό απέχει 124 χλμ. από την Αθήνα και συνδέεται οδικά με το Άργος (18 χλμ.) και με την Κόρινθο (35 χλμ.).
Κατά την διάρκεια της Α’ Τουρκοκρατίας(1463 -1686), η περιοχή των Λιμνών ανήκε στο βιλαέτι (επαρχία) Κορίνθου . Οι Ενετοί που διαδέχθηκαν τους Τούρκους διατήρησαν την Τουρκική διαίρεση και απλά μετονόμασαν τα βιλαέτια σε “territorii”. Το 1700, έχουμε απογραφή από τους Ενετούς (απογραφή Νένι), όπου κοντά στην περιοχή των Λιμνών αναφέρεται και η περιοχή Maculus golemi που πιθανόν να ήταν ένας μαχαλάς του σημερινού χωριού (δυτικά)
Κατά την Β’ Τουρκοκρατία (1715- 1821), οι Τούρκοι διατήρησαν την παλαιά διοικητική διαίρεση και οι Λίμνες παρέμειναν στο βιλαέτι της Κορίνθου .
Το 1816, κατά τον Πουκεβίλ, οι Λίμνες έχουν 120 οικογένειες και όπως προαναφέραμε ανήκαν στο βιλαέτι της Κορίνθου (Πουκεβίλ: Voyage en Grece Τομ.V σελ.211-213 και Μ. Σακελαρίου : Η Πελοπόννησος κατά την δευτέραν Τουρκοκρατία σελ. 101-102).
Ο πληθυσμός του χωριού μετά την Ελληνική επανάσταση είχε ως εξής: Το 1833, 738 κατ. και το 1879, 895 κατ. Μετά το 1912, όταν ιδρύθηκε η κοινότητα Λιμνών, ο πληθυσμός έχει ως εξής: Το 1920, 944 κατ., το 1928, 1354 κατ., το 1940, 1555 κατ., το 1951, 1408 κατ., το 1961, 1429 κατ., το 1971,1305 κατ., το 1981,1281 κατ., το 1991,1086 κατ. και το 2001, 920 κάτοικοι.

Οι Λιμνες αποτελούν κλασικό Αρβανιτοχώρι μέ ολα τα καλα καί κακά πού συνεπάγεται αυτό

Σήμερα τα αρβανίτικα μιλιούνται σέ καθημερινή βάση από ανθρώπους ανω τών 50 ετών ενω τήν καταλαβαίνουν κάι οι μικρότεροι

Πρός το παρόν ανεβάζω φωτο τής Πελλοπονήσου οπου μέ κόκκινο χρώμα φαίνονται οι περιοχές που μιλούσαν αρβανίτικα μετα τήν επάνασταση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Μετά την επανάσταση του 1821 και την απελευθέρωση από τους Τούρκους σχηματίσθηκαν οι πρώτοι ΔήμοιΤο χωριό μας αποτέλεσε μαζί με το ΜπερμπάτιΤον Δήμο Λιμναίας, [Λίμναις(738 κατ.), Μπερμπάτι (230 κατ.)] ο οποίος σχηματίσθηκε με το Β.Δ. της 28ης Απριλίου / 10 Μαΐου 1834 και με το Β.Δ. της 30ης Αυγούστου /11 Σεπτεμβρίου 1840, «Περί συγχωνεύσεως των δήμων της επαρχίας Αργους», κατατάχθηκε ως δήμος της επαρχίας Αργους στη Γ’ Τάξη με πληθυσμό 968 κατοίκους και έδρα το χωριό Λίμνες. Πρώτος Δήμαρχος εξελέγη ο Μιγγολιός ( Λιμνιάτης )δήμος Λιμναίας συγχωνεύθηκε στο δήμο Ιναχίας, ο οποίος με τη νέα σύσταση του κατατάχθηκε στη Γ’ τάξη με πληθυσμό 1531 κατοίκους και έδρα το χωριό Χώνικα. Με την ονομασία Δήμος ΙναχίαςΤο Β.Δ. της 23ης Δεκεμβρίου 1867 μετέφερε την έδρα του δήμου από το χωριό Χώνικα στο χωριό Μπερμπάτι.Με το Β.Δ. της 20ης Μαΐου 1871 ο δήμος Ιναχίας μετονομάσθηκε σε δήμο Προσυμναίων. Το όνομα του δήμου προήλθε από την αρχαία πόλη Πρόσυμνα, η οποία όφειλε το όνομα της στην τροφό της Ήρας και θυγατέρα του Αστερίωνα, Προσύμνη.ΕΜΒΛΗΜΑΤο έμβλημα (παγώνι με ανοιχτή την ουρά) του δήμου επέλεξε ο αρχαιολόγος Π. Ευστρατιάδης και καθορίστηκε με το Β.Δ. της 20ης Μαΐου 1871: [«… (ίνα) η σφραγίς του δήμου φέρη έμβλημα εν τω μέσω μεν «ταών έχοντα ανοικτή την ουρά του », γύρωθεν δετά λέξεις «δήμος Προσυμναίων»].Με το Β.Δ. της 17ης Μαρτίου 1875 η έδρα του δήμου Προσυμναίων, μεταφέρθηκε από το χωριό Μπερμπάτι στο χωριό Πασιά.Το Β.Δ. της 22ας Φεβρουαρίου 1877 μετέφερε την έδρα του δήμου από το χωριό Πασιά στο χωριό Μπερμπάτι.Ο δήμος Προσυμναίων κατατάχθηκε στη Β’ τάξη, με πληθυσμό 2271 κατοίκους, με το Β.Δ. της 6ης Σεπτεμβρίου 1879.Στο συνολό τους (πλήν μιάς η δύο περιπτώσεων) οι Δήμαρχοι ησαν από τις Λίμνες παρόλο πού πολλές φορές το χωριό «κατέβαζε και δύο συνδυασμούς»Εκτός του Μιγγολιού ο οποίος ηταν ο Πρώτος Δήμαρχος κατόπιν εκλέγονταν Δήμαρχοι ,Παπαγεωργόπουλος ,Νώτης Παπαψωμάς (σε προσεχή αναρτηση θα αναφερθούμε αναλυτικότερα )
1912-1997
Το 1912 με το νόμο ΔΝΖ’, η κυβέρνηση Βενιζέλου προχώρησε στη διοικητική διαίρεση της χώρας σε Δήμους και Κοινότητες. Ο δήμος Προσυμναίων και ο δήμος Μυκηνών καταργήθηκαν και τα χωριά που τους αποτελούσαν μέχρι τότε έγιναν ανεξάρτητες κοινότητες, που διατήρησαν τη φυσιογνωμία τους με μικρές αλλαγές μέχρι το 1997, οπότε και ψηφίσθηκε ο νόμος 2539 με τον οποίο αναδιαρθρώθηκε η δομή των πρωτοβάθμιων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (σχέδιο «Ιωάννης Καποδίστριας»).
Σύμφωνα με τον νόμο 2539 μέρος των κοινοτήτων που ανήκαν στον παλιό Δήμο Προσυμναίων μαζί με μέρος των κοινοτήτων που ανήκαν στον παλιό Δήμο Μυκηνών συγκρότησαν το Δήμο Μυκηναίων, ο οποίος σήμερα αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα:Λιμνών, Προσύμνης, Νέου Ηραίου (Χώνικας), Μοναστηρακίου Μυκηνών, Φιχτίων και Μπόρσα με πρώτο Δήμαρχο τον Παναγιώτη Γκορίτσα Από την Προσύμνη(Μπερμπάτι)ο οποίος εμεινε Δήμαρχος για 2 χρόνια καί κατόπιν παραιτηθηκε,στην συνέχεια για τα επόμενα 2 χρόνια εκλέχθηκε από τό Δημοτικό Συμβούλιο Ο Πετσέλης Χρήστος ,στίς εκλογές πού ακολούθησαν εκλέχθηκε ο Τσούμπας Γεώργιος Από τίς Λίμνες καί σήμερα ειναι ο Μαυρόγιαννης Επαμεινώνδας Από τό Νέο Ηραίο
Αναρτήθηκε από tasosvlahos

Αναρτήθηκε από tasosvlahos

ΣΧΟΛΙΟ ΜΠΑΡΜΠΑΝΙΚΟΥ:
Οι Έλληνες Αρβανίτες της περιοχής Αρβάνου Βορείου Ηπείρου, όταν εξαναγκάζονταν να εγκαταλείπουν τις εστίες τους, συνήθιζαν να χρησιμοποιούν στην κυρίως Ελλάδα τοπωνύμια, που να τους θυμίζουν τη πατρίδα, τα Άρβανα.
Τόσο οι Λίμνες Αργολίδας, όσο και η Λίμνη Ευβοίας, κατοικήθηκαν μετά το 1700 από Αρβανίτες Έλληνες (ίσως και νωρίτερα), αλλά δεν έχουν εξηγηθεί οι περίεργες ονομασίες τους, ως προς το ποια είναι η προέλευσή τους. Και λέω περίεργες ονομασίες, διότι και οι δύο δεν έχουν κοντά τους λίμνη που να δικαιολογεί την ονομασία. Οι ερμηνείες που έχω διαβάσει και για τα δύο χωριά είναι αβάσιμες και κατ΄ εμέ τραβηγμένες.
Όμως Λίμνη (Οχρίδα) ή λίμνες (Οχρίδα, Μεγάλη Πρέσπα) ήταν το ανατολικό όριο της ευρύτερης περιοχής που ήλεγχαν οι Αρβανίτες, όσο κατοικούσαν σε εκείνη τη μαρτυρική περιοχή των Αρβάνων. Δεν έχω απτά στοιχεία. ΜΙΑ ΥΠΟΨΙΑ ΕΚΦΡΑΖΩ ΚΑΙ ΟΙ ΛΙΜΝΙΑΤΕΣ Αργολίδας και Εύβοιας, θα έπρεπε να το ψάξουν.

Απάντηση