ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΕΒΡΑΙΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΗΚΕ ΓΙΑ ΚΛΕΨΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΤΕΣ

22 Ιανουαρίου 2011
by ΜπαρμπαΝίκος Αρβανίτης

Warner Music Group Corporation Chief Executive Officer Edgar Bronfman Jr arrives at a Paris courthouse on June 2, 2010 in Paris, - Warner Music Group Corporation Chief Executive Officer Edgar Bronfman Jr arrives at a Paris courthouse on June 2, 2010 in Paris, | BERTRAND LANGLOIS/AFP/Getty Images

Ο Edgar Bronfman ο νεώτερος καταδικάσθηκε στη Γαλλία

Της INGRID  ROUSSEAU — Παρίσι — Το Associated Press

Ένα γαλλικό δικαστήριο, σε μια απόφαση έκπληξη, την Παρασκευή καταδίκασε τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο (της Warner Music Group) Edgar Bronfman Τζούνιορ για την εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών και τον πρώην high-flying Vivendi CEO Jean-Marie Messier για κατάχρηση κεφαλαίων της εταιρείας και για την παραπλάνηση των επενδυτών και επέβαλε πρόστιμο στη Warner Music Group (WMG-Ν),.
Ο κ. Bronfman, πρώην εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρείας Vivendi Universal, καταδικάσθηκε με πρόστιμο 5-εκατ. ευρώ (6.7 εκατομμυρίων $ στις ΗΠΑ) και με 15-μήνες φυλάκιση με αναστολή, για την εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών γύρω από τον όμιλο Vivendi, με χρήση των ελεγχόμενων μέσων μαζικής ενημέρωσης, όταν ήταν κορυφαίο στέλεχος εκεί. Ο κ. Μεσιέ καταδικάσθηκε τριετή ποινή φυλάκισης με αναστολή και ένα πρόστιμο 150.000 $.

Η απρόσμενη καταδίκη ήρθε, παρά τις προτάσεις του εισαγγελέα, για να απαλλαγούν οι δύο άνδρες και άλλα πρώην στελεχών της Vivendi από όλα τα έξοδα και τις κατηγορίες λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, ότι εξαπάτησαν τους επενδυτές.

Και οι δύο δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης, η οποία αφορά ένα χτύπημα με τους δύο άνδρες που κάποτε θεωρείτο ιθύνοντες των μαζικών συγκεντρώσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και των τηλεπικοινωνιών.
Ο κ. Messier αθωώθηκε από τις κατηγορίες για χειραγώγηση της τιμής της μετοχής της Vivendi κατά τη διάρκεια που διοικούσε την εταιρεία, ενώ πεποίθηση ήταν, ότι ευθύνεται για κατάχρηση κεφαλαίων της εταιρείας, που αφορούν ένα “πακέτο” 20-εκατομμυρίων δολαρίων, που τον ανάγκασε σε αποχώρηση και που τελικά παραιτήθηκε.
Δύο άλλα πρώην στελέχη της Vivendi, ο Eric Licoys και ο Guillaume Hannezo,  καταδικάστηκαν με αναστολή των ποινών φυλάκισής τους, με τον κ. Hanzo να τρώει επίσης ένα πρόστιμο 850.000 δολαρίων. Τρεις άλλοι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.
Η καταδίκη ήρθε, έστω και αν ο εισαγγελέας είχε προτείνει αθώωση μετά την υψηλού προφίλ (ακροαματικότητας) δίκη Vivendi πέρυσι. (Ο Εισαγγελέας) Είπε ότι τα στελέχη δεν είχαν αρκετές πληροφορίες και οι ίδιοι δεν γνώριζαν σε τι κατάσταση ήταν η εταιρεία.
Ο δικηγόρος κ. Bronfman του Thierry Marembert είπε ότι είναι “απογοητευμένος” που το δικαστήριο δεν ακολούθησε τις προτάσεις του εισαγγελέα και είπε ότι θα προσφύγει για την υπόθεση (στο Εφετείο) και ότι «θα συνεχίσει να υπερασπίζεται σθεναρά εναντίον αυτής της απόφασης μέχρι τέλους”. Ο δικηγόρος κ. Bronfman αναφέρθηκε σε αδικίες.
Ο επικεφαλής της ομάδας μικρομετόχων που ήταν διάδικος στην υπόθεση, ο Didier Cornardeau της Ε.Ψ.Ψ.Ε.Π., αποκάλεσε την ετυμηγορία ως μια “τεράστια νίκη”.
Ο κ. Messier ήταν ένα αστέρι του γαλλικού επιχειρηματικού κόσμου κατά τη διάρκεια 1996-2002, που κυριαρχούσε στη Vivendi, όταν η εταιρεία επεκτάθηκε από το νερό χρησιμότητα Generale des Eaux σε μια μεγάλη ομάδα μέσων μαζικής ενημέρωσης.

ΒΙΝΤΕΟ: http://www.theglobeandmail.com/report-on-business/video/edgar-bronfman-jr-convicted-fined/article1878511/
Ωστόσο, οι μετοχές της Vivendi έχασαν περισσότερο από το 80 τοις εκατό της αξίας τους, καθώς η εταιρεία φορτώθηκε χρέος δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τη πραγματοποίηση αγορών, όπως τα κινηματογραφικά στούντιο της Universal και ετικέτα μουσικής στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μέχρι τη στιγμή που ο κ. Μεσιέ αριστερά, επιβάρυνε τη Vivendi Universal με χρέος περίπου 35-δισ. ευρώ- και οδήγησε την εταιρεία να εκποιήσει πολλές από τις επιχειρήσεις της, όπως τα στούντιο Universal, προς τα δεξιά του ίδιου.
Ο κ. Messier απολύθηκε από το διοικητικό συμβούλιο των διευθυντών της Vivendi το 2002 και η εταιρεία εξαναγκάσθηκε σε δραστική αναδιάρθρωση.
Σε μια παρόμοια δίκη στη Νέα Υόρκη, το Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στο Μανχάταν αποφάνθηκε πριν από ένα χρόνο κατά της Vivendi SA και προς όφελος των μετόχων σε ΗΠΑ και Ευρώπης, όταν δέχθηκε, ότι η (ελεγχόμενη από αυτόν) ομάδα των μέσων ενημέρωσης είπε ψέματα στο κοινό σχετικά με τη διακίμανση των οικονομικών της εταιρείας. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο ίδιος ο κ. Messier δεν ήταν υπεύθυνος.
ΠΗΓΗ: The Globe and Mail .com

Απάντηση