ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ  === Κλειστές Τρίτη και Τετάρτη οι τράπεζες
=== Διάταγμα για παράταση της τραπεζικής αργίας μέχρι και την Τετάρτη, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, να εκδώσει σύντομα ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.
=== Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η απόφαση για να παραμείνουν κλειστές Τρίτη και Τετάρτη οι τράπεζες λαμβάνεται λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργείται μέχρι τη ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για επιβολή τέλους σταθερότητας στις καταθέσεις.

  === Συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη το έκτακτο Eurogroup
=== Έκτακτο Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης θα πραγματοποιηθεί απόψε, στις 20:30 ώρα Κύπρου, για να συζητηθεί το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της ευρωζώνης.
=== Οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μαζί με εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) συμφώνησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου σε πακέτο διάσωσης για την Κύπρο ύψους δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει και το “κούρεμα” καταθέσεων σε κυπριακές τράπεζες, με την επιβολή εφάπαξ φόρου, που θα έχει απόδοση 5,8 δισ. ευρώ.

  === Δεν ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το ΔΗ.ΚΟ.
To Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗ.ΚΟ. συνήλθε σήμερα το μεσημέρι και αξιολόγησε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση του Eurogroup της Παρασκευής και ενόψει την αυριανής συνεδρίας της Βουλής.
Ο Πρόεδρος του Κόμματος κ. Μάριος Καρογιάν προέβη σε εκτενή ενημέρωση και ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων στη βάση της κοινής θέσης ότι η Κύπρος τελεί υπό ένα απαράδεκτο εκβιασμό από την τρόικα και διάφορους παράγοντες της Ε.Ε.
Το ΔΗ.ΚΟ. θεωρεί το αποτέλεσμα του Eurogroup καταστροφικό για την Κύπρο και την κυπριακή οικονομία.
Το ΔΗ.ΚΟ. έχει διαβιβάσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συγκεκριμένες εισηγήσεις και έχει θέσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Διαπιστώνεται ότι μέχρις στιγμής δεν ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το ΔΗ.ΚΟ.
Παράλληλα, έγινε αναφορά σε ενέργειες και πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και από πλευράς του ΔΗ.ΚΟ.
Όπως σημειώθηκε, ανά πάσα στιγμή μπορούν να σημειωθούν εξελίξεις που θα δώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα των πραγμάτων προτού το ΔΗ.ΚΟ. διαμορφώσει τη τελική του θέση. Αύριο το μεσημέρι το Εκτελεστικό Γραφείο θα συνεχίσει την αξιολόγηση όλων των δεδομένων για να διαμορφώσει τη τελική θέση του Κόμματος ενόψει της αυριανής συνεδρίας της Βουλής.

  === Δεν κάναμε καμία πρόταση στην κυπριακή κυβέρνηση, τονίζει ο εκπρόσωπος της Gazprom
Διέψευσε ότι η εταιρεία του απηύθυνε οποιαδήποτε πρόταση προς την κυπριακή κυβέρνηση, ο επίσημος εκπρόσωπος της ρωσικής Gazprom, σχολιάζοντας τις περί του αντιθέτου φημολογίες. «Ο ρωσικός γίγαντας της Gazprom δεν απευθύνθηκε προς τις Αρχές της Κύπρου με πρόταση να παράσχει οικονομική υποστήριξη στον τραπεζικό τομέα της χώρας με αντάλλαγμα την άδεια εξόρυξης φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου» μεταδίδει το οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων Πράιμ, επικαλούμενο τον επίσημο εκπρόσωπο της εταιρείας, Σεργκέι Κουπριάνοφ.
«Το διαψεύδω» είπε ο κ. Κουπριάνοφ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις φημολογούμενες και μάλιστα νυκτερινές παρεμβάσεις προς την κυπριακή προεδρία.
«Δεν χρειάζεται να περιπλέκονται περισσότερο τα πράγματα και να δυσκολεύεται μια ήδη δύσκολη κατάσταση με αυταπάτες» σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ρωσική διπλωματική πηγή πολύ κοντά στις κυπρο-ρωσικές σχέσεις, αρνούμενη να αναφερθεί σε οποιαδήποτε μέτρα αντίδρασης υπάρξουν από ρωσικής πλευράς στην απόφαση για “κούρεμα” των καταθέσεων στην Κύπρο.
«Οι προτάσεις αυτής της σημασίας και αυτού του επιπέδου δεν γίνονται κατ` αυτόν τον τρόπο και πολύ περισσότερο από εκπροσώπους μιας εταιρείας» παρατήρησε η ίδια πηγή, η οποία επιβεβαίωσε εμμέσως ότι δεν υπήρξε μέχρι στιγμής οποιαδήποτε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των Προέδρων Νίκου Αναστασιάδη και Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Είδατε κάποια σχετική ανακοίνωση; Ούτε εμείς, ας μην προτρέχουμε» πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ONLYCY.COM

 

Απάντηση