ΚΩΤΣΟΣ -Του Πανού η Στέρνα 11  === Όταν το σύμπαν συνωμοτεί, δεν υπάρχει ανθρώπινη δύναμη να το σταματήσει. Κάνει τον κόσμο τόσο μικρό, ίσα που να χωρά στη χούφτα μικρού παιδιού και προστάζει να αποκαλυφθούν τα πάντα.

  === Γνώριζα αρκετά πράγματα για τον πρόγονό μου τον καπετάν Γιαννάκη Δημητρίου και τον αδελφό του, οπλαρχηγό – ήρωα της Ευβοϊκής Επανάστασης, Κώτσο Δημητρίου και φυσικά για τον αρχηγό της Ευβοϊκής Επανάστασης, Αγγελή Γοβιό. Είχα όμως και πολλά κενά, τα οποία όμως δεν μπορούν να καλυφθούν, άντε έτσι, με τη φαντασία.

  === Σαν ευλογία Θεού, μέσα από το διαδίκτυο, μου προέκυψε μια εκλεκτή φίλη από τα Ψαχνά Ευβοίας, η ΚΥΡΙΑ Βασιλική Μπισμπικοπούλου. Η φίλη μου κάνει ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ πολιτιστική και ιστορική έρευνα, κυρίως της περιοχής Μεσσαπίας Ευβοίας, την οποία θα ζήλευαν πολλοί επαγγελματίες. Κάθε τόσο διαπιστώνω ότι διαθέτει και αξιοσέβαστο αρχειακό υλικό, το οποίο έχει ανάγκη από το μεράκι της για να διασωθεί. Οι λεπτομέρειες που έμαθα από τη Κυρία Βασιλική Μπισμπικοπούλου, με συντάραξαν. Σημαντικά στοιχεία από το ιστορικό υλικό που διαθέτει, τα αναρτά στην ιστοσελίδα της >>>> ΨΑΧΝΑ ΕΥΒΟΙΑΣ.

  === Πρόσφατα, επικοινώνησε μαζί μου και άλλο πρόσωπο. Ο πεμπτοεγγονός (?) του Πανού, του ιδιοκτήτη της ιστορικής στέρνας, όπου άφησε τη τελευταία του πνοή ο καπετάν Κώτσος Δημητρίου Αρβανίτης!!!! Με ανταλλαγή μηνυμάτων μου είπε το “μυστικό” του και κόντεψα να πάθω. Τώρα, ξαναβλέπω τον διάλογο και βρίσκω ότι έχει πλάκα. Αν μου το επιτρέψει ο φίλος ο Σπύρος, κάποια άλλη φορά θα αναρτήσω τον διάλογο.

  === Ένα τρίτο στοιχείο, είναι ότι το μεράκι και η επιμονή πετυχαίνουν θαύματα. Του Πανού η Στέρνα, ένα ιδιαίτερα σπάνιο ιστορικό σημείο της Εύβοιας, ήταν στον ορίζοντα της κρατικής αδιαφορίας, πνιγμένο στα αγριόχορτα και χαμένο στην απεραντοσύνη των χωραφιών της Μεσσαπίας. Όμως χάρις στις προσπάθειες της κυρίας Βασιλικής Μπισμπικοπούλου, της Κυρίας Νίκης Ν. Καλπακίδου, της Κυρίας Γιάννας Γ. Δούδαλη και φίλων τους στους πολιτιστικούς συλλόγους, έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα. Στου Πανού τη Στέρνα, τοποθετήθηκε μια πλάκα για να θυμίζει τη θυσία των ηρώων της Ευβοϊκής Επανάστασης, που στις 28-3-1822 πέρασαν στο πάνθεον των αθανάτων.

   === Τα αποκαλυπτήρια μνημείου στου “Πανού τη στέρνα”  έγιναν το Σαββάτο 7 Απριλίου 2012, και διαβάζουμε στη σχετική δημοσίευση: στις 18:30 στην περιοχή “του Πανού τη στέρνα”, όπου άφησε σύμφωνα με τους ιστορικούς ο Αγγελής Γοβιός την τελευταία του πνοή, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που φτιάχτηκε για να τιμήσουμε τους αγωνιστές του 1821 που έπεσαν για την απελευθέρωση της Εύβοιας από τον τουρκικό ζυγό. Στη Μεσσαπία και ειδικότερα στην πόλη των Ψαχνών “έπεσαν” για τη Λευτεριά τρία παλικάρια, ο Αγγελής Γοβιός, ο αδερφός του Αναγνώστης Γοβιός και ο Κώτσος Δημητρίου (Αρβανίτης).

  === Τόσο η δημιουργία του συγκεκριμένου μνημείου όσο και ο εορτασμός της απελευθέρωσης της Εύβοιας από τους Τούρκους ήταν μια πολύχρονη προσπάθεια της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ευβοίας, όπου τελικά μετά και από έγκριση του πρώην Νομάρχη και νυν Αντιπεριφερειάρχη κου Θανάση Μπουραντά πήρε σάρκα και οστά.

ΚΩΤΣΟΣ -Του Πανού η Στέρνα 10  === Πριν από τα αποκαλυπτήρια, εψάλλει από τους πατέρες Νικόλαο Δανέλλη, εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ψαχνών, και Εμμανουήλ, εφημέριο του Ιερού Ναού Μεταμόρφωση του Σωτήρος, δοξολογία. Ακολούθησε μικρή ομιλία από τον κο Αγαπητό και κατόπιν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου. Κατόπιν κατέθεσε στεφάνι ο κος Αγαπητός για την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ευβοίας και λουλούδια από εκπροσώπους συλλόγων.

  === Κλείνοντας θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τη μεριά του Δήμου το συγκεκριμένο σημείο θα πρέπει να φτιαχτεί και να αποτελέσει μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς για την τώρα αλλά και για τις μετέπειτα γενιές.

  === Ένας σημαντικός κεντρικός δρόμος της Χαλκίδας φέρει το όνομα του καπετάν Κώτσου και ένας άλλος του καπετάν Αγγελή Γοβιού. Αυτά όμως που συμβαίνουν στη Μεσσαπία από το ενδιαφέρον απλών ανθρώπων, είναι πρωτόγνωρα και συγκινητικά, τα οποία ειλικρινά, δεν μπορούσα να φανταστώ μέχρι πριν 2-3 χρόνια. ΕΚΕΙ, σε αυτό που όλοι λέμε “ΣΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ” συναντάς τα πάντα, το παρόν, αγγαλιά με το παρελθόν και το μέλλον, με αγάπη, τρέλα και ελπίδα.  ΕΚΕΙ, συνωμότησε το σύμπαν, για να μη χαθεί ένα σημαντικότατο ιστορικό σημείο της νεώτερης Ελληνικής ιστορίας, ποτισμένο από το αίμα ΕΛΛΗΝΩΝ. Αυτών που ρεζίλεψαν τον τούρκικο στρατό, έναν χρόνο νωρίτερα, στη θρυλική μάχη των Βρυσακίων. Αυτών που πρωτοχόρεψαν με τον Ανδρούτσο, στο Χάνι της Γραβιάς.

  === Για να καταλάβουμε το τι κουπί τράβηξαν αυτοί οι πατριώτες, πρέπει να αναλογιστούμε, ότι στο πασαλίκι του Εγρίπου (Ευβοίας) οι Τούρκοι διατηρούσαν το 1/3 των στρατιωτικών τους δυνάμεων. Τριπολιτσά, Χαλκίδα και Κάρυστος, ήσαν τα τρία κυριότερα στρατιωτικά προπύργια των Τούρκων στη σκλαβωμένη Ελλάδα. Η Χαλκίδα ήταν έδρα πασά και το τι σημασία έχει αυτό, το καταλαβαίνουν πολύ καλά τι σημαίνει, οι στρατιωτικοί και οι ιστορικοί.

Απάντηση