Starbucks - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ  === ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΝΙΚΟΥ: Πολύ καλό άρθρο. Είδα και ΔΙΑΒΑΣΑ όλους τους “ισολογισμούς” που υποδεικνύει η ανάρτηση και μονολεκτικά τους χαρακτηρίζω ΦΑΙΔΡΟΥΣ. Όταν λέω τους διάβασα, εννοώ τους ΔΙΑΒΑΣΑ. Αυτά τα οικονομικά στοιχεία, ποτέ δεν θα μπορούσαν να περάσουν ανεξέλεγκτα από έντιμο ελεγκτή. Οι δαπάνες πρώτης εγκατάστασης, ο εξοπλισμός και οι αποσβέσεις τους και οι δαπάνες διαθέσεως, είναι στοιχεία για εισαγγελέα ΚΑΤ΄ΕΥΘΕΙΑΝ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΣ. Τι “πνευματικά δικαιώματα” και μαλακίες. Δεν γίνεται με τίποτα, οι δαπάνες διαθέσεως (πωλήσεων) να φθάνουν το… 85% του τζίρου, ούτε οι δαπάνες πρώτης εγκατάστασης να είναι υπερδιπλάσιες των παγίων. ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. Μόνο σε ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΕΣ ΜΠΑΝΑΝΙΕΣ γίνονται αυτά. Υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια στην αγορά, τα οποία κάθε ελεγκτής οφείλει να λαμβάνει υπόψη και να ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ τα βιβλία. Στο πακέτο και ο προϊστάμενος της αρμόδιας ΔΟΥ. Το περί ισχύος ελέγχου στη Γαλλία, των 3 συνεχόμενων ζημιογόνων χρήσεων, όχι μόνο ισχύει, αλλά η εταιρεία έπρεπε να είχε διαλυθεί με κρατική παρέμβαση. –

  === Τα δέκα χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα γιορτάζει η Starbucks και με την ευκαιρία της επαναλειτουργίας του καταστήματός της στην οδό Κοραή 4, στις 17 Απριλίου, κερνάει όλους ένα “απολαυστικό tall Cappuccino ή Freddo”, όπως αναφέρει στις διαφημίσεις που κατέκλυσαν τον κυριακάτικο Τύπο.

  === Σπεύσατε στο κατάστημα της Κοραή 4 λοιπόν, για να εκμεταλλευθείτε την προσφορά! Αφού επί δέκα χρόνια η εταιρία δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο, τουλάχιστον ας μας προσφέρει έναν καφέ!

  === Δέκα χρόνια λειτουργίας στην Ελλάδα συμπληρώνει η Starbucks! (*). 244 εκατομμύρια ευρώ τζίρο για την περίοδο 2003-2011 (δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη ο ισολογισμός για το 2012), 174,2 εκατομμύρια μικτά κέρδη, αλλά ούτε ένα ευρώ φόρο εισοδήματος!

  === Ναι, σωστά το διαβάζετε! Από την πρώτη χρονιά της λειτουργίας της, η εταιρία εμφανίζει ζημιές. Πόσες είναι η ζημιές στα χρόνια που λειτουργεί; Συνολικά έφθασαν στα 53,1 εκατομμύρια (για την περίοδο 2003-2011).

  === (Δείτε πίνακα με τα βασικά οικονομικά μεγέθη της περιόδου)

  === Μα, καλά, αφού η δουλειά αυτή είναι …ζημιογόνα, αφού επί 10 χρόνια τώρα δεν κατόρθωσαν να βγάλουν ούτε ένα ευρώ κέρδος, γιατί κάθονται στην Ελλάδα και λειτουργούν 36 καταστήματα;


=== Απάντηση στο ερώτημα αυτό θα μπορούσε να δώσει μόνο το Υπουργείο Οικονομικών, του οποίου οι υπηρεσίες, το 2011, έλεγξαν -επί τέλους- τις διαχειριστικές χρήσεις έως και το 2008. Αλλά κατά τα φαινόμενα, τα βρήκαν όλα “εντάξει”, αφού -όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας για το έτος 2011, δεν επιβλήθηκε κάποιος αναδρομικός φόρος.

Αν δε μπορέσει να απαντήσει το Υπουργείο Οικονομικών, ή έως ότου απαντήσει αυτό (**), τότε μπορούμε απλά να κάνουμε υποθέσεις, στις οποίες οδηγούμαστε από την ανάγνωση άρθρων για τη …θεάρεστη δράση της εταιρίας Starbucks στη Μεγάλη Βρετανία (δείτε σχετικό άρθρο). (Διαβάστε επίσης: Πώς φοροδιαφεύγουν Starbucks, Amazon, Google και άλλες πολυεθνικές, Νόμιμη φοροδιαφυγή πολυεθνικών και το αφιέρωμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters “Special Report: How Starbucks avoids UK taxes).

Δηλαδή, μας λένε τα άρθρα ότι, από το 1998 που ξεκίνησε τη λειτουργία της στη Βρετανία, η εταιρία Starbucks, έχει πραγματοποιήσει πωλήσεις άνω των 3 δισεκατομμυρίων λιρών και πλήρωσε φόρους μόλις 8,6 εκατομμύρια και αυτά πιθανότατα κατά λάθος, επειδή ένας ελεγκτής δε δέχθηκε την αφαίρεση κάποιων ποσών που παρουσιάζονταν ως δαπάνες.

Και πού πάνε τα κέρδη; Μέσα από ένα σύνθετο μηχανισμό μεταβιβάσεων από τοπικό επίπεδο στην κεντρική διοίκηση, αλλά και μέσα από χρεώσεις για τέλη ευρεσιτεχνίας στην αμερικανική μητρική εταιρία και αγορές κόκκων καφέ από τη θυγατρική της στην Ολλανδία, ένα μεγάλο μέρος των κερδών της οδηγούνται στην Ολλανδία, όπου η φορολογία επί των επιχειρήσεων είναι σημαντικά χαμηλότερη, ενώ ένα άλλο τμήμα των κερδών χάνεται σε χρεώσεις από θυγατρική της στην Ελβετία.

 
Starbucks - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣΒέβαια, θα υποστηρίξει κάποιος ότι, στην Ελλάδα,
τα Starbucks λειτουργούνται από την “Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ”, στην οποία η αμερικανική Starbucks, έως το τέλος του 2012 συμμετείχε με 18% (ανεπιβεβαίωτη πληροφορία), ενώ το υπόλοιπο μετοχικό κεφάλαιο ανήκε στην  Marinopoulos Holdings (με έδρα το Λουξεμβούργο) και στη Marinopoulos Coffee Participations με έδρα την Κύπρο (στα τέλη του 2012, η Starbucks πώλησε το ποσοστό της στη Marinopouls Holdins του Λουξεμβούργου). Και συνεπώς, δε μπορεί να εφαρμόζει εδώ τις πρακτικές που εφάρμοζε στη Μεγ. Βρετανία και ενδεχόμενα και σε άλλες χώρες.

Αυτό όμως θα πρέπει να το απαντήσει το Υπουργείο Οικονομικών… Το οποίο και ερωτούμε εάν μπήκε ποτέ στον κόπο να προβληματισθεί πώς μία εταιρία (παγκοσμίου μεγέθους) έρχεται στην Ελλάδα να πουλήσει καφέ και τελικά στα δέκα χρόνια που λειτουργεί δε μπόρεσε να βγάλει ούτε ένα ευρώ κέρδος; Προβληματίστηκε άραγε ποτέ; Ή, έστω και μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε στη Βρετανία, έκανε κάποιον έκτακτο έλεγχο; Αναρωτήθηκε ποιός ήταν ο ρόλος της εταιρίας Starbucks – Marinopoulos SEE BV με έδρα την Ολλανδία;


Τα ΜΜΕ βοούν από τις πρακτικές που χρησιμοποιούν διάφορες πολυεθνικές για να μην πληρώνουν κέρδη: τριγωνικές συναλλαγές, υπερτιμολογήσεις, αυξημένα roylties και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Γίνεται κάποιος έλεγχος στις εδώ θυγατρικές ή συνεργαζόμενες εταιρίες των πολυεθνικών;


Αλήθεια, όταν στο Υπουργείο Οικονομικών βλέπουν μία εταιρία να διάγει τον 5ο ή τον 6ο, ή τον …10ο χρόνο λειτουργίας της, χωρίς να έχει βγάλει ποτέ ένα ευρώ κέρδος, προβληματίζονται; Στις περιπτώσεις αυτές δεν ανήκει μόνο η ελληνική Starbucks (Μαρινόπουλος Καφέ ΑΕΕ). Θα μπορούσαμε να κατονομάσουμε δεκάδες ακόμη εταιρίες που λειτουργούν χωρίς να μπορούν να εμφανίσουν ούτε ένα ευρώ κέρδος…

Γνωρίζει το Υπουργείο Οικονομικών ότι, στη Γαλλία, όταν μία εταιρία (ιδίως νέα) εμφανίσει ζημιά για 3 συνεχή χρόνια, τότε αυτόματα ελέγχεται εξονυχιστικά;

 
Δεν υποστηρίζουμε ότι έγινε κάτι “στραβό” με τη λειτουργία των Starbucks στην Ελλάδα. Όμως, μπορούμε να πάρουμε τέτοιες περιπτώσεις ως παραδείγματα, για να προβληματιζόμαστε; Και κυρίως, για να προβληματίζεται το Υπουργείο Οικονομικών; Εκτός εάν τελικά, εξαντλούν την ενεργητικότητά τους στο πώς θα φορολογήσουν και πώς θα γονατίσουν ακόμη περισσότερο τους Έλληνες πολίτες…

(*) Η Μαρινόπουλος Καφέ ΑΕΕ, η εταιρία που λειτουργεί στην Ελλάδα τα Καταστήματα Starbucks ιδρύθηκε στις 2/4/2002. Όμως, λειτούργησε τα καταστήματά της, από το 2003.

(**) Εντός της εβδομάδας, ο Σύλλογος θα υποβάλλει σχετικό ερώτημα προς τον Υπουργό των Οικονομικών, μέσω αναφοράς του προς τον Πρόεδρο της Βουλής.

Συγχώνευση Starbucks – Επιτροπή Ανταγωνισμού – Απόφαση  557/VII/2012

Δείτε τους ισολογισμούς της Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ, για την περίοδο 2002-2011:

Starbucks – Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ – Ισολογισμός – 2003a

Starbucks – Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ – Ισολογισμός – 2003b

Starbucks – Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ – Ισολογισμός – 2004

Starbucks – Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ – Ισολογισμός –  2005a

Starbucks – Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ – Ισολογισμός –  2005b

Starbucks – Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ – Ισολογισμός – 2006

Starbucks – Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ – Ισολογισμός – 2007

Starbucks – Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ – Ισολογισμός – 2008

Starbucks – Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ – Ισολογισμός – 2009

Starbucks – Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ – Ισολογισμός – 2010

Starbucks – Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ – Ισολογισμός – 2011

Δείτε την απάντηση της εταιρίας Μαρινόπουλος Καφέ ΑΕΕ, σχετικά με το παρόν δημοσίευμα (16-4-2013)

Αναρτήθηκε από Έλληνες Φορολογούμενους

Από την εταιρία “Μαρινόπουλος Καφέ ΑΕΕ” λάβαμε σήμερα την παρακάτω ανακοίνωση, σχετική με πρόσφατο  δημοσίευμά μας.

Ανακοίνωση Εταιρείας Καφέ Μαρινόπουλος Α.Ε.Ε.- Starbucks

Σε απάντηση πρόσφατων δημοσιευμάτων, σχετικά με την τήρηση των φορολογικών υποχρεώσεων της Εταιρείας Καφέ Μαρινόπουλος Α.Ε.Ε.- Starbucks, σας γνωρίζουμε ότι:

Η Εταιρεία Καφέ Μαρινόπουλος Α.Ε.Ε. – Starbucks, στα δέκα χρόνια λειτουργίας της στην Ελληνική αγορά, έχει ανταποκριθεί πλήρως σε όλες τις φορολογικές της υποχρεώσεις προς το Ελληνικό κράτος. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας της, έχει καταβάλει, ως όφειλε, τους φόρους που αντιστοιχούν σε όλο το δίκτυο των καταστημάτων της στην Ελλάδα και συνεχίζει τη δραστηριότητα της με σεβασμό στην Ελληνική φορολογική νομοθεσία και συνέπεια προς όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις.


Για περισσότερες πληροφορίες:

Βασιλική Κατσουλάκου

Publicis Consultants| Athens

210 2711721

Από το Σύλλογο ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ: Σε αυριανή δημοσίευση μας, θα σχολιάσουμε την παραπάνω ανακοίνωση της εταιρίας. Στο μεταξύ, όπως μας ενημέρωσαν, για το θέμα θα καταθέσει επερώτηση στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Παπαδημούλης.

Απάντηση