ΠΑΝΕΠ Γ ΝΟΣΟΚ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 1  === Πολύμηνη ποινή φυλάκισης επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου στον πρώην διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, ο οποίος κάθισε στο εδώλιο κατηγορούμενος για έκθεση σε κίνδυνο ασθενών, των οποίων τα χειρουργεία αναβλήθηκαν αναίτια.
=== Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 16 μηνών κατά συγχώνευση, χωρίς κανένα ελαφρυντικό. Η ποινή αυτή αφορά στην κατηγορία της έκθεσης σε κίνδυνο τριών ασθενών. Πάντως, ο καταδικασθείς διά του συνηγόρου του άσκησε έφεση ήδη στην πρωτόδικη αλλά πολύ σημαντική αυτή απόφαση του δικαστηρίου.
=== Ο νεαρός αστυνομικός Λευτέρης Πετρίδης και δύο ακόμη γυναίκες, με νεοπλάσματα στους πνεύμονες, έφτασαν στο κατώφλι του χειρουργείου για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της νόσου.
=== Έχοντας υποβληθεί ακόμη και σε προνάρκωση, περίμεναν μάταια να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, καθώς ο κατηγορούμενος γιατρός δεν ήθελε να υπογράψει το πρόγραμμα των χειρουργείων, αρνούμενος να παραχωρήσει χειρουργικό τραπέζι στους εξειδικευμένους θωρακοχειρουργούς του νοσοκομείου.
=== Σημειώνεται ότι τα περιστατικά αυτά αποτέλεσαν τη θρυαλλίδα για να ξεκινήσει η αποκαλυπτική έρευνα από τη «Νέα Κρήτη» και την «KΡΗΤΗ TV», που επί τρία χρόνια, με κομμένη την ανάσα για τους πολίτες, οδήγησε σε πλήθος αποκαλύψεων για κυκλώματα, άβατα και μετατροπή σε ιδιωτικά τσιφλίκια, κυρίως από κάποιους πανεπιστημιακούς γιατρούς τμημάτων και κλινικών του ΠΑΓΝΗ.
=== Εξελίξεις που οδήγησαν σε βροχή ΕΔΕ, σωρείας μηνυτήριων αναφορών και αυτεπάγγελτων εισαγγελικών ερευνών. Σημειώνεται ότι η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου συνιστά την τέταρτη ουσιαστικά καταδίκη πανεπιστημιακού γιατρού, διευρύνοντας πλέον τον κύκλο όσων γιατρών τα ονόματά τους είχαν εμπλακεί σε τέτοιες υποθέσεις και οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

  === Η ακροαματική διαδικασία
Όπως εξήγησαν οι μάρτυρες, είχε ενοχληθεί από τις υπομνήσεις τους ότι εξακολουθούσε να ασκεί δυο ειδικότητες, ως γενικός χειρουργός και ως θωρακοχειρουργός, παρά τη ρητή απαγόρευση που υπάρχει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ζωή και η εξέλιξη της υγείας των ασθενών να τεθούν σε άμεσο κίνδυνο.
Για το δεύτερο σκέλος της υπόθεσης, αυτό της άσκησης της διπλής ειδικότητας, ο Γ. Χαλκιαδάκης αθωώθηκε, καθώς το δικαστήριο δεν κατάφερε να σχηματίσει ξεκάθαρη εικόνα για το βαθμό ευθύνης του ίδιου του κατηγορούμενου ως προς την ανάληψη αυτών των καθηκόντων.
Ωστόσο, νωρίτερα ο εισαγγελέας της έδρας σε μία αγόρευση-καταπέλτη είχε ζητήσει να κριθεί ένοχος για όλες τις κατηγορίες με τις οποίες ο κατηγορούμενος γιατρός οδηγήθηκε αρχικά στο εδώλιο.
Μάλιστα ο εισαγγελέας τόνισε ότι, ναι μεν το θέμα της διπλής ειδικότητας έχει αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις μεταξύ υπουργείου Υγείας και υπουργείου Παιδείας, είναι όμως προφανές από το νόμο ότι ο κάθε γιατρός μπορεί να ασκεί μία και μόνο ειδικότητα.
Η δίκη εξελίχθηκε απουσία πολιτικής αγωγής, όταν ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου κατέθεσε ένσταση προς το Δικαστήριο, ζητώντας να μην υπάρχει δικηγόρος από πλευράς πολιτικής αγωγής.
Η έδρα, αφού διέκοψε και συνεδρίασε, αποφάσισε την αποβολή της δικηγόρου από το ρόλο της πολιτικής αγωγής, με αποτέλεσμα ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου να έχει τον αποκλειστικό ρόλο των ερωτήσεων προς τους μάρτυρες, πέραν του δικαστηρίου, και ο πρώην διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ σε ρόλο δικηγόρου να εξετάζει επίσης τους μάρτυρες.
Με άλλα λόγια το δικαστήριο ικανοποίησε το αίτημα της υπεράσπισης Χαλκιαδάκη να μην επιτραπεί στους θιγόμενους χειρουργούς να παρασταθούν ως πολική αγωγή, με το αιτιολογικό ότι δεν έχει αποδειχτεί ότι υπέστησαν βλάβη από τους χειρισμούς του κατηγορουμένου.

  === Ο κατηγορούμενος στην ωριαία και πλέον απολογία του αρνήθηκε ότι ευθύνεται για την αναβολή των συγκεκριμένων χειρουργείων, επικαλούμενος ελλιπή ενημέρωση από τους θεράποντες γιατρούς, μιλώντας για ιδιότυπο αντάρτικο σε βάρος του, που του αμφισβητούσε το διευθυντικό δικαίωμα, που ήταν αποκλειστική ευθύνη ενός πανεπιστημιακού γιατρού πρώτης βαθμίδας.
Νωρίτερα, καταπέλτης υπήρξαν οι καταθέσεις των χειρουργών Ανδρέα Μονιάκη και Γιάννη Δροσίτη που παρακολουθούσαν τους ασθενείς, οι οποίοι έμειναν εκτός χειρουργείων. Και οι δύο επισήμαναν πως ο κατηγορούμενος γιατρός αφενός επέμενε να κάνει επεμβάσεις γενικής χειρουργικής όσο και θώρακος, κατά παράβαση της ρητής πρόνοιας του νόμου. Αφετέρου πως ματαίωνε τα χειρουργεία των ασθενών τους, με στόχο να τους εκθέσει επειδή είχαν επισημάνει τον παράνομο χαρακτήρα των χειρισμών του, αδιαφορώντας για τη ζωή και την υγεία των ασθενών που ταλαιπωρήθηκαν από τις επιπτώσεις της διαμάχης.
Συγκλονιστική και η κατάθεση του πατέρα του αστυνομικού Λευτέρη Πετρίδη, που έμεινε να ψυχορραγεί 6 ημέρες στο κατώφλι του χειρουργείου μέχρι ο κατηγορούμενος γιατρός να βάλει την υπογραφή του στο πρόγραμμα των επεμβάσεων.
Δύο ακόμη γυναίκες που βρέθηκαν στο στάδιο της προνάρκωσης πλήρωσαν το τίμημα της άρνησης του Γιώργου Χαλκιαδάκη να υπογράψει το πρόγραμμα των χειρουργείων, με συνέπεια η μια ασθενής να υποστεί εγκεφαλικό, το οποίο, όπως δήλωσαν αρκετοί από τους γιατρούς που βρέθηκαν στο βήμα του μάρτυρα, δεν αποκλείεται να οφείλεται στη ματαίωση των χειρουργικών επεμβάσεων.
Κατηγορηματικός ως προς τον παράνομο χαρακτήρα της ταυτόχρονης άσκησης δυο ειδικοτήτων στάθηκε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, επισημαίνοντας πως οι παρενέργειες που προκαλεί η διαιώνιση της εικόνας που επικρατεί μέχρι σήμερα στο χώρο των πανεπιστημιακών κλινικών θέτει σε κίνδυνο τους ασθενείς.
Αντίθετα, ο πανεπιστημιακός γιατρός Ιωάννης Μελισσάς υποστήριξε ότι όλα οφείλονταν στην απροθυμία συνεννόησης των δύο χειρουργών του ΕΣΥ, με τον καθ’ ύλη αρμόδιο, όπως είχε οριστεί από την Ιατρική Σχολή, διευθυντή τους κ. Χαλκιαδάκη, σημειώνοντας ότι για την ακαδημαϊκή κοινότητα δεν υπάρχει θέμα με τις δύο ειδικότητες.
Διαμετρικά αντίθετη ήταν η κατάθεση του επίσης πανεπιστημιακού γιατρού Οδυσσέα Ζώρα, ο οποίος στάθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στον κίνδυνο που διέτρεξαν οι τρεις ασθενείς, μετά την απόφαση του κ. Χαλκιαδάκη να αναβάλει τα χειρουργεία τους και μάλιστα ενώ βρίσκονταν σε διαδικασία προνάρκωσης.
  === Οι εξελίξεις σε ΠΑΓΝΗ-Ιατρική Σχολή
Η απόφαση αυτή της καταδίκης του πανεπιστημιακού γιατρού, και μάλιστα πρώτης βαθμίδας, Γιώργου Χαλκιαδάκη, συνιστά βαρύτατη και δυσμενή εξέλιξη για τον ίδιο, αφού στο χώρο των γιατρών θεωρείται εξόχως «ταπεινωτικό» να καταδικάζεσαι, ιδίως δε με ποινή φυλάκισης 16 μήνες, για την κατηγορία της έκθεσης σε κίνδυνο και μάλιστα τριών ασθενών.
Όμως, η καταδικαστική αυτή εξέλιξη φέρνει προ των ευθυνών τους πλέον αφενός μεν την Ιατρική Σχολή, η οποία καλείται να πράξει τα δέοντα, μετά την ποινική του καταδίκη, αφετέρου δε την ίδια τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, η οποία με τέτοια ποινή φυλάκισης των 16 μηνών και χωρίς κανένα ελαφρυντικό είναι υποχρεωμένη πλέον να κινήσει τις διαδικασίες που θέτουν σε αργία τον εν λόγω γιατρό.
Άλλωστε ο ίδιος ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Νίκος Κοκκίνης, όταν ξέσπασε η υπόθεση, φτάνοντας μέχρι και το Πειθαρχικό του Ιατρικού Συλλόγου, είχε δηλώσει ότι είναι αυτονόητο για τη διοίκηση του νοσοκομείου πως τυχόν ποινική του καταδίκη, έστω και για μία μέρα, θα ενεργοποιούσε και άλλες εξελίξεις.
Υπενθυμίζεται – και ελέω τρόικας – πως ο Δημοσιοϋπαλληλικός Πειθαρχικός Κώδικας έχει γίνει αυστηρότερος στο πλαίσιο του μέτρου απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, με πρώτους τους επίορκους και καταδικασθέντες.

Απάντηση