ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΛΕΖΟΣ -ΜΕΛΙΝΑ ΚΑΝΑ  === ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΤΗΣ ΕΡΤ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΓΛΕΖΟΥ  ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ — THN ΤΡΙΤΗ 14 ΜΑΪΟΥ ’13 

  === Ο Συνθέτης Γιάννης Γλέζος συναντάει την ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΡΤ  πραγματοποιώντας μια στοχευμένη αναδρομή στη δισκογραφία του που περιλαμβάνει μελοποιημένη ποίηση και στίχους από τον Λόρκα μέχρι την Σαπφώ.

  === Στο πρώτο μέρος θα ακουστούν αποσπάσματα από το έργο του   «ΕΜΙΛΙΑΝΟ ΖΑΠΑΤΑ»  (Ποίηση Pablo Neruda, μετ. Λ. Παπαδόπουλου), «Η ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΜΑΗ» (σε στίχους Κ. Κινδύνη) , «ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΑΣ» (σε ποίηση Εύας Λίτινα), η  «Πρέβεζα» (Ποίηση Κ. Καρυωτάκη)  καθώς και τραγούδια από τον πρόσφατο δίσκο του «Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΟΝΕΙΡΟ» σε στίχους Μανώλη Ρασούλη.

  === Παίζουν και ερμηνεύουν το συγκρότημα  «ΠΑΙΔΕΣ ΕΝ ΚΑΜΙΝΩ», ο ΤΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ   και ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΛΕΖΟΣ

  === Στο δεύτερο μέρος θα ακουστεί όλο του το έργο “12 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ LORCA  με τη συνοδεία  της  Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του ΑΝΔΡΕΑ ΠΥΛΑΡΙΝΟΥ που ερμηνεύουν οι   ΜΕΛΙΝΑ ΚΑΝΑ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΚΚΑΣ και ο Συνθέτης. Ανάγνωση Κειμένων : ΒΑΣΙΛΗΣ   ΧΑΤΖΗΙΑΚΩΒΟΥ

  === Η συναυλία θα τελειώσει με ένα απόσπασμα από τα «ΡΟΔΑ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ» (Αρχαία Λυρική Ποίηση σε διασκευή/μετάφραση Εύας Λίτινα), το τραγούδι «Τ’ Άστρα» σε ποίηση της Σαπφούς που θα το παίξουν και ερμηνεύσουν όλοι οι συντελεστές και των δύο μερών της συναυλίας ελπίζοντας και στη συμμετοχή του κοινού.

ΛΕΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ  === Είναι η πρώτη συναυλία του Γιάννη Γλέζου στην Αθήνα από το 1986 (Θέατρο Λυκαβηττού)

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΤΡΙΤΗ 14 ΜΑΪΟΥ 2013 –  Ώρα 20.30

Η είσοδος είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ για το κοινό

για πληροφορίες : τηλ. Μεγάρου 210 7282333,

www.megaron.gr

==============

Βιογραφικό Γιάννη Γλέζου
Ο Γιάννης Γλέζος γεννήθηκε στην Αθήνα όπου μεγάλωσε και τελείωσε το γυμνάσιο. Εγκατέλειψε την Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) για να αφοσιωθεί στη μουσική.
Πήρε μαθήματα πιάνου από τον Γιάννη Παπαδόπουλο και Θεωρητικών-Αρμονίας από τον Γιάννη Παπαϊωάννου. Στη Νέα Υόρκη πήρε μαθήματα σύνθεσης στο Julliard School of Music και Ενορχήστρωσης-Διεύθυνσης Ορχήστρας στο Columbia University. Φωνητική έκανε στο H.B. Studio.
Ο πρώτος του δίσκος κυκλοφόρησε το 1968 και από τότε μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει έντεκα δίσκους σε μουσική του  πάνω σε ελληνική και ξένη ποίηση.
Από το 1974 δεν χρησιμοποιεί τραγουδιστές στην ερμηνεία των έργων του γιατί πιστεύει ότι η εμπορικοποίηση του Star System καταστρέφει την ουσία του μηνύματός του που είναι η πνευματική αναζήτηση και η κοινωνική αλλαγή.
Από το 1978 μέχρι το 1993 έδωσε εκατοντάδες συναυλίες στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό μαζί με τη Μαρίζα Κωχ.
Το 1994 δημιούργησε την Εταιρεία Δίαυλος ΑΕ Πολιτισμού, τη Μουσική Σκηνή ΔΙΑΥΛΟΣ και την ομώνυμη δισκογραφική εταιρεία.
Από το 2007 είναι Πρόεδρος της Ένωσης Μουσικοσυνθετών & Στιχουργών Ελλάδας (ΕΜΣΕ) και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ενώ το διάστημα 2010-2011 διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. και Γραμματέας του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ).
Δισκογραφία με διάφορους τραγουδιστές:
«Η Ελένη του Μάη» σε στίχους Κ. Κινδύνη (1968), «Τα 12 Τραγούδια του F.G.Lorca» μετάφραση Λ. Παπαδόπουλου (1969), «Αιμιλιάνο Ζαπάτα» του Π. Νερούντα μετάφραση Λ. Παπαδόπουλου (1971), «Αντόνιο Τόρρες Χερέδια» σε ποίηση Λόρκα–Ελύτη (1974).                 
——————–

ΠΑΙΔΕΣ ΕΝ ΚΑΜΙΝΩΔισκογραφία σε δικές του ερμηνείες:
«Χαρούμενος Πηγαίνω» σε δικούς του στίχους (1978), «Αυτά που Αγαπήσαμε» (1979), «Περιμένοντας τους Βαρβάρους» σε ποίηση Κ. Καβάφη (1979) , «Τα Τραγούδια της Εύας» σε ποίηση Εύας Λίτινα (2003), «Τα Ρόδα της Πιερίας» Αρχαία Ελληνική Ποίηση σε μετάφραση- διασκευή Εύας Λίτινα (2006), «Η Ζωή είναι Όνειρο»  σε στίχους Μ. Ρασούλη (2011). Τον Μάρτιο 2013 κυκλοφορεί σε παγκόσμια διανομή από τη γαλλική εταιρεία MUSEA RECORDS ο δίσκος του The Roses of Pieria – The Instrumental Version” που αποτελεί την ορχηστρική μορφή του έργου του «Τα Ρόδα της Πιερίας». 
——————-

Ένα κείμενο του συνθέτη:
Στα τραγούδια μου εκφράζεται η πορεία μου στο χώρο και χρόνο και η ανάγκη να βρεθώ πέρα από την Ελλάδα, τη παράδοση, την οικογένεια, τον έρωτα, τη μοναξιά. Σ’ αυτά υπάρχει η αναζήτησή μου για την απόλυτη Αγάπη και Ελευθερία. Νοιώθω έντονα πως υπάρχει τρομακτική ανάγκη κοινωνικής αλλαγής, αλλά το ίδιο δυνατά καταλαβαίνω πως η αλλαγή αυτή πρέπει να ξεκινήσει και να περάσει πρωταρχικά από μέσα μας, τον ίδιο μας τον εαυτό. Ο άνθρωπος πρέπει να γίνει Άτομο και μετά να προχωρήσει ακόμη πιο πέρα εξαφανίζοντας την ατομικότητα στον Ωκεανό της Ενέργειας. Σ’ αυτήν τη πορεία αλλάζει ταυτόχρονα δραστικά και αμετάκλητα την κοινωνία. Αυτή είναι η μόνη επανάσταση. Όλα τα άλλα έχουν τη παροδική τους χρησιμότητα. Θέλω με τα τραγούδια μου να διοχετεύσω μια ατμόσφαιρα επαναστατικής γαλήνης και να αγκαλιάσω τους άγνωστους μοναχικούς μου φίλους. Η μουσική μου φυτρώνει στο εύφορο έδαφος του Ελληνικού Παραδοσιακού και Ρεμπέτικου τραγουδιού  και της Κλασσικής μουσικής. Θέλω με αυτό το βότανο να καταπολεμήσω την αρρώστια του ψευτοσυναισθηματισμού, του κοσμοπολιτισμού, της τεχνητής ευθυμίας και της αντίδρασης ή εξέγερσης κατ’ επάγγελμα ή συνήθεια.
                                                     Γιάννης Γλέζος
                                                                           (Αυτό το κείμενο μου τού 1978 ισχύει και για σήμερα)

Απάντηση