ΤΟ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΧΑΡΜΑΝΙ “ΧΑΜΑΣ” ΚΑΙ “ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ”

===Τα παρακάτω είναι μια έκθεση από μια πηγή του “Stratfor”, μέσα στη Χαμάς (***!!!!). Η Χαμάς, η οποία διαμορφώθηκε στη Γάζα ως μια απόφυση (***!!!!) της Αιγυπτιακής Μουσουλμανικής Αδελφότητας (M.B.), έχει συμφέρον να αναλάβει τον συντονισμό των ρόλων και με τη Μ.Β., σε αυτή την κρίση. Οι ακόλουθες πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί(***!!!!). Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μια πολύ μεγάλη ανησυχία στο Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως για το ρόλο της Μ.Β. στις διαδηλώσεις και αν πρέπει να γίνει ένα πολιτικό άνοιγμα προς την Ισλαμική οργάνωση (Μ.Β.) στην Αίγυπτο.
Η αιγυπτιακή αστυνομία δεν περιπολεί πλέον στα σύνορα της Ράφα στη Γάζα. (Από εκεί) ένοπλοι άνδρες της Χαμάς, εισέρχονται στην Αίγυπτο και συνεργάζεται στενά με την Μ.Β. Η Μ.Β. έχει εμπλακεί η ίδια πλήρως στις διαδηλώσεις, και είναι ικανοποιημένη από τη πτώση της Κυβέρνησης. Οι διαδηλωτές επιμένουν, να μην συμπεριλαμβάνονται στο νέο υπουργικό συμβούλιο, μέλη του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος.

ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ – ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Οι δυνάμεις ασφαλείας με πολιτικά, ασχολούνται με την καταστροφή των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, προκειμένου να δώσουν την εντύπωση ότι πολλοί διαδηλωτές αποτελούν δημόσια απειλή. Η Μ.Β. (Μουσουλμανική Αδελφότητα) συγκροτεί εν τω μεταξύ λαϊκές επιτροπές για την προστασία της δημόσιας περιουσίας και συγχρόνως συντονίζει τις δραστηριότητες των διαδηλωτών, στις οποίες περιλαμβάνονται η παροχή σε αυτούς τροφίμων, ποτών και πρώτων βοηθειών…. ……. .…… …………. ………….. ……..
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ παραμένει στο στόχαστρο των διαδηλωτών, οι οποίοι εξακολουθούν να συμμετέχουν κατά δεκάδες χιλιάδες στο κέντρο του Καΐρου και σε άλλες μεγάλες πόλεις, αν και σε μικρότερη κλίμακα. Αφού οι διαδηλωτές χτυπήθηκαν  στις 28 Ιανουαρίου, άγρια από τις δυνάμεις εσωτερικής ασφαλείας της Αιγύπτου -μαζί με τις παραστρατιωτικές δυνάμεις καταπολέμησης των ταραχών, που ελέγχονται από τις Κεντρικές Δυνάμεις Ασφαλείας (ΚΠΣ) στην πρώτη γραμμή- είδαμε να απουσιάζουν τελείως από τους δρόμους στις 29 Ιανουαρίου. (Όλοι αυτοί) αντικαταστάθηκαν με μεγάλο αριθμό τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, που το αποτελούσαν στρατιώτες. Σε αντίθεση με τους άνδρες των Δυνάμεων Ασφαλείας, οι διαδηλωτές ζητούν την απομάκρυνση του Μουμπάρακ από την πολιτική σκηνή και κατά ένα μεγάλο μέρος εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εμφάνιση των στρατιωτών. Παρά την άρνηση του Μουμπάρακ να παραιτηθεί στις 28 Ιανουαρίου, παρέμεινε θετική η αντίληψη του κοινού για τους στρατιωτικούς, που τους θεωρεί ως τη μόνη πραγματική διέξοδο για μια μετα-Μουμπάρακ εποχή στην Αίγυπτο. Είναι ασαφές, το πόσο καιρό θα κρατήσουν αυτή την αντίληψη, ιδίως, όσο θα αυξάνονται οι απογοητευμένοι Αιγύπτιοι, λόγω εύξησης της ανασφάλειας στη χώρα και μείωσης της αντοχής του στρατού, από τις συνεχείς περιπολίες στους δρόμους.
Υπάρχει κάτι περισσότερο σε αυτές τις διαδηλώσεις, από όσα βλέπει το μάτι. Τα μέσα ενημέρωσης θα επικεντρωθούν στην έννοια των μεταρρυθμίσεων, για να προσδιορίσουν τη στάση τους σε μια επανάσταση, που εκδηλώθηκε στο όνομα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων…………………………… …………………

ΕΒΡΑΙΟΑΜΕΡΙΚΚΑΝΙΚΕΣ “ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ”

Μετά από τρεις δεκαετίες διακυβέρνησης Μουμπάρακ, ένα παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει για διάφορες πολιτικές δυνάμεις – από τις μετριοπαθείς έως τις ακραίες – που προτίμησαν να διατηρήσουν τα φώτα της δημοσιότητας, σχετικά με το φιλελεύθερο πρόσωπο των διαδηλώσεων, ενώ γίνονται διάφοροι ελιγμοί στο παρασκήνιο. Με δεδομένο ότι η ιρανική επανάσταση του 1978 δίδαξε, ότι το ιδεολογικό κράμα και η πολυσύνθεση των διαδηλωτών καταλήγει στο τέλος, να προκύπτει εξουσία πολιτικών δυνάμεων, που πολύ μικρή σχέση έχουν με τους διαδηλωτές. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου (M.B.) κατανοεί καλά τις ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ και άλλων χωρών, που εστιάζουν τη προσοχή τους πάνω από ένα πολιτικό κενό, που υπάρχει στο Κάιρο, το οποίο είναι γεμάτο από ισλαμιστές. Η Μ.Β. μέχρι στιγμής προχωρεί με προσοχή, φροντίζοντας να συμβάλει στη διατήρηση των διαδηλώσεων, επικαλούμενη καθιερωμένες κοινωνικές υπηρεσίες της Μ.Β……… ……….. ……….
……..Στη συνέχειο το  Stratfor αναφέρεται στις χθεσινές κυβερνητικές μεταβολές στην Αίγυπτο, στις οποίες κυριαρχούν άνθρωποι του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών, καθώς και στην αποδοχή του στρατού, σαν “εγγυητή” της ….”Δημοκρατίας” ………… ………. ……….
και στην επιστροφή του αρχηγού στρατού στο Κάιρο, στις 29 Ιανουαρίου, μετά από μια εβδομάδα(***!!!!) εντατικών συνομιλιών με ανώτατους αξιωματούχους των ΗΠΑ – που πιθανότατα είχε σαν αντικείμενο, τη διαχείριση της “πολιτικής” διαδικασίας από το παρασκήνιο……… ………… …. Επίσης αναφέρεται στο ιστορικό του Νάσερ, του Σαντάτ και του Μουμπάρακ……….. …………… ………….. ………… ………….

ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΠΕΛΩΜΑ

.………….Όμως εξακολουθεί να υπάρχει ένας υποβόσκων φόβος μεταξύ των μελών της στρατιωτικής ελίτ, ότι η ιστορική κίνηση (=νέο πραξικόπημα) θα μπορούσε να περιλαμβάνει επίσης, μια σκευωρία (συνωμοσία) των συνταγματαρχών, που σκέπτονται πως να αντιμετωπίσουν ένα μακροπρόθεσμο κρυφό παράπονο εναντίον του κράτους, ιδιαίτερα για την εξωτερική πολιτική, και για τις αναληφθείσες υποχρεώσεις της Αιγύπτου, έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ. Οι μεσαίας βαθμίδας αξιωματικοί, έχουν το πλεονέκτημα να έχουν την πιο άμεση αλληλεπίδραση -και, επομένως, τους ισχυρότερους μεταξύ τους δεσμούς- με όσους στρατιωτικά είναι υφισταμένοί τους, σε αντίθεση με τους στρατηγούς, οι οποίοι απλά διατάζουν και παρατηρούν, από μια πολιτικά επικίνδυνα μακρινή απόσταση. Με αρκετή υποστήριξη από πίσω τους, οι μεσαίου μεγέθους αξιωματικοί, θα μπορούσαν να δουν τους ανωτέρους τους, ως “μια από τα ίδια”, όπως ήταν με τον Μουμπάρακ και το καθεστώς του, και θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την τρέχουσα (ρευστή) πολιτικά κατάσταση της αναταραχής, για αλλαγή του μελλοντικού προσανατολισμού της Αιγύπτου.
Σημεία ενός τέτοιου σεναρίου πραξικοπήματος δεν έχουν ακόμη ανακύψει. Ο στρατός εξακολουθεί να θεωρείται ένα πειθαρχημένο σύνολο, με σταθερή ιεραρχική δομή, και πολλοί φοβούνται ως πιθανή, την εμφάνιση του απόλυτου χάους, που θα προκαλούσε ρήξη (με τη κοινωνία) αν είχαμε εγκατάσταση (καθαρά) στρατιωτικού καθεστώτος. Ακόμα, εκείνοι που προσπαθούν να διαχειριστούν την κρίση από την κορυφή, δεν μπορούν να ξεχνούν, ότι για τη κατάληψη της προεδρία σε αυτή τη χώρα, υπάρχει το ισχυρό προηγούμενο των κατώτερων αξιωματικών, που πρωταγωνιστούν για την επιτυχία κάθε πραξικοπήματος. Αυτό το προηγούμενο γίνεται ακόμη πιο ανησυχητικό, όταν το συγκεκριμένο υφιστάμενο καθεστώς, είναι σε κατάσταση πλήρους κατάρρευσης μετά από τρεις δεκαετίες σκληρής διακυβέρνησης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και οι άλλες χώρες(***!!!!), όπως δείχνουν τα πράγματα, θα κάνουν ότι μπορούν πίσω από τα παρασκήνια, για να διαμορφώσουν τη νέα κατάσταση εξουσίας στο Κάιρο, αλλά αντιμετωπίζουν αρκετούς περιορισμούς στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν μια περιφερειακή σταθερότητα, όπως υπήρχε από το 1978. Η τύχη της Αιγύπτου έγκειται στην ικανότητα του στρατού, να μην περιοριστεί απλά, στο να καλύπτει μόνο τη διαχείριση της κατάστασης στους δρόμους και στους πολιτικούς, αλλά και στο πως θα διαχειριστεί την ίδια την ….εξουσία(***!!!!!).
ΠΗΓΗ: STRATFOR
Μετάφραση: Μπαρμππανίκος Αρβανίτης
(***!!!!!) = Ειρωνική Σημείωση Μπαρμπανίκου

ΠΡΟΣΟΧΗ:Το STRATFOR είναι ο δημοσιογραφικός βραχίονας των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών

Απάντηση