0
Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΗΠΑ-ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗΣ
30 Ιανουαρίου 2011
by ΜπαρμπαΝίκος Αρβανίτης
===Τα παρακάτω είναι μια έκθεση από μια πηγή του “Stratfor”, μέσα στη Χαμάς (***!!!!). Η Χαμάς, η οποία διαμορφώθηκε στη Γάζα ως μια απόφυση (***!!!!) της Αιγυπτιακής Μουσουλμανικής Αδελφότητας (M.B.), έχει συμφέρον να αναλάβει τον συντονισμό των ρόλων και με τη Μ.Β., σε αυτή την κρίση. Οι ακόλουθες πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί(***!!!!). Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μια πολύ μεγάλη ανησυχία στο Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως για το ρόλο της Μ.Β. στις διαδηλώσεις και αν πρέπει να γίνει ένα πολιτικό άνοιγμα προς την Ισλαμική οργάνωση (Μ.Β.) στην Αίγυπτο.
Οι δυνάμεις ασφαλείας με πολιτικά, ασχολούνται με την καταστροφή των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, προκειμένου να δώσουν την εντύπωση ότι πολλοί διαδηλωτές αποτελούν δημόσια απειλή. Η Μ.Β. (Μουσουλμανική Αδελφότητα) συγκροτεί εν τω μεταξύ λαϊκές επιτροπές για την προστασία της δημόσιας περιουσίας και συγχρόνως συντονίζει τις δραστηριότητες των διαδηλωτών, στις οποίες περιλαμβάνονται η παροχή σε αυτούς τροφίμων, ποτών και πρώτων βοηθειών…. ……. .…… …………. ………….. ……..
Μετά από τρεις δεκαετίες διακυβέρνησης Μουμπάρακ, ένα παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει για διάφορες πολιτικές δυνάμεις – από τις μετριοπαθείς έως τις ακραίες – που προτίμησαν να διατηρήσουν τα φώτα της δημοσιότητας, σχετικά με το φιλελεύθερο πρόσωπο των διαδηλώσεων, ενώ γίνονται διάφοροι ελιγμοί στο παρασκήνιο. Με δεδομένο ότι η ιρανική επανάσταση του 1978 δίδαξε, ότι το ιδεολογικό κράμα και η πολυσύνθεση των διαδηλωτών καταλήγει στο τέλος, να προκύπτει εξουσία πολιτικών δυνάμεων, που πολύ μικρή σχέση έχουν με τους διαδηλωτές. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου (M.B.) κατανοεί καλά τις ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ και άλλων χωρών, που εστιάζουν τη προσοχή τους πάνω από ένα πολιτικό κενό, που υπάρχει στο Κάιρο, το οποίο είναι γεμάτο από ισλαμιστές. Η Μ.Β. μέχρι στιγμής προχωρεί με προσοχή, φροντίζοντας να συμβάλει στη διατήρηση των διαδηλώσεων, επικαλούμενη καθιερωμένες κοινωνικές υπηρεσίες της Μ.Β……… ……….. ……….
.………….Όμως εξακολουθεί να υπάρχει ένας υποβόσκων φόβος μεταξύ των μελών της στρατιωτικής ελίτ, ότι η ιστορική κίνηση (=νέο πραξικόπημα) θα μπορούσε να περιλαμβάνει επίσης, μια σκευωρία (συνωμοσία) των συνταγματαρχών, που σκέπτονται πως να αντιμετωπίσουν ένα μακροπρόθεσμο κρυφό παράπονο εναντίον του κράτους, ιδιαίτερα για την εξωτερική πολιτική, και για τις αναληφθείσες υποχρεώσεις της Αιγύπτου, έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ. Οι μεσαίας βαθμίδας αξιωματικοί, έχουν το πλεονέκτημα να έχουν την πιο άμεση αλληλεπίδραση -και, επομένως, τους ισχυρότερους μεταξύ τους δεσμούς- με όσους στρατιωτικά είναι υφισταμένοί τους, σε αντίθεση με τους στρατηγούς, οι οποίοι απλά διατάζουν και παρατηρούν, από μια πολιτικά επικίνδυνα μακρινή απόσταση. Με αρκετή υποστήριξη από πίσω τους, οι μεσαίου μεγέθους αξιωματικοί, θα μπορούσαν να δουν τους ανωτέρους τους, ως “μια από τα ίδια”, όπως ήταν με τον Μουμπάρακ και το καθεστώς του, και θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την τρέχουσα (ρευστή) πολιτικά κατάσταση της αναταραχής, για αλλαγή του μελλοντικού προσανατολισμού της Αιγύπτου.
: ΚΟΣΜΟΣ