ΨΑΧΝΑ - ΑΔΡΙΑΝΤΑΣ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥ ΑΓΓΕΛΗ ΓΟΒΙΟΥ 2  === Ένα άλλο ιστορικό σημείο που επισκεφθήκαμε στην ολιγοήμερη, προσκυνηματικού κυρίως χαρακτήρα, εκδρομή μας στην Εύβοια, ήταν το μνημείο-ανδριάντας του Ήρωα αρχηγού της Ευβοϊκής επανάστασης, καπετάν ΑΓΓΕΛΗ ΓΟΒΙΟΥ (ή Γοβγίνα).

  === Το μνημείο δεσπόζει στη συμβολή των επαρχιακών οδών Χαλκίδας – Ψαχνών και Χαλκίδας – Καστέλας, σε μικρή απόσταση από τη πόλη των Ψαχνών.

  === Εκεί κοντά, σκοτώθηκαν μετά από ενέδρα, στις 28-3-1822, ο αρχηγός Αγγελής Γοβιός, ο αδελφός του Αναγνώστης Γοβιός και ο υπαρχηγός του Αγγελή, καπετάν Κώτσος ή Κώτσας Δημητρίου, ο επονομαζόμενος και Αρβανίτης. Τα ακέφαλα σώματα των ηρώων, των μεν αδελφών Γοβιού βρέθηκαν στο κοντινό ρέμα, του δε Κώτσου Δημητρίου βρέθηκε στου Πανού τη στέρνα, η οποία και αυτή διασώζεται και υπάρχει κοντά στα δυτικά όρια των Ψαχνών.

  === Για μένα προσωπικά, η επίσκεψη στο μνημείο του αρχηγού Αγγελή Γοβιού, αποτελεί και συμβολική απάντηση στον ΠΡΩΗΝ συγγενή Αντωνίου. Ο εν λόγω πρώην Αρβανίτης, ενώ σε ολόκληρο τον βίο του, όπως και ο πατέρας του, υπήρξε αρνητής της καταγωγής του, στα στερνά του βίου του, βλέποντας το πολιτιστικό ενδιαφέρον κατοίκων της περιοχής Ψαχνών και της Εύβοιας γενικότερα, για ανάδειξη των ιστορικών μνημείων, καταφεύγει στη κουτοπονηριά, να συρράψει άσχετα μεταξύ τους ιστορικά γεγονότα σε δήθεν βιβλίο για τον Κώτσο, να τα εμπλουτίσει με κακόπιστη φαντασία και σημερινή προσωπική οικογενειακή δραστηριότητα, για να σφετεριστεί το όνομα του καπετάν Κώτσου Δημητρίου. Ένα όνομα που ο ίδιος και ο πατέρας του έφτυναν για περισσότερα από 100 χρόνια!!!! Αν δεν υπήρχαν οι πρωτοβουλίες αγνών ανθρώπων που αγαπούν τη περιοχή τους και αξιοποιούν τα ιστορικά μνημεία, ο Αντωνίου και κάθε Αντωνίου, ποσώς που θα ενδιαφερόταν για τον καπετάν Κώτσο, ο οποίος δυστυχώς, δεν πρόλαβε να αφήσει απ΄ ευθείας απογόνους.

  === Ο Αντωνίου, σε δήθεν προσπάθειά του να εξυψώσει τον Κώτσο, φθάνει στο σημείο να αυθαιρετεί και να αναφέρεται απαξιωτικά στο πρόσωπο και την ευθυκρισία του αρχηγού Αγγελή Γοβιού και να του επιρρίπτει ευθύνες με την…. φαντασία του, για τους θανάτους των ηρώων σε ενέδρα, της 28-3-1822. Αγγελής και Κώτσος, πολεμούσαν μαζί τους τουρκαλβανούς, από το 1818 και η αμοιβαία μεταξύ τους εμπιστοσύνη σε τέτοιο επίπεδο, που κανένας δεν απετόλμησε ποτέ να τους διαχωρίσει. ΟΥΤΕ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ. Ήσαν μέχρι θανάτου κάτι περισσότερο και από αδέλφια, ο δε καπετάν Κώτσος, ήταν μέχρι θανάτου, εκείνος που με πίστη αναγνώρισε την αξιοσύνη και αρχηγία του Αγγελή και ο Αγγελής του ανταπέδιδε τον σεβασμό και θεωρούσε τον Κώτσο συναρχηγό και αδελφό του στον αγώνα.

  === Ας καθήσουν φρόνημα όψιμοι “συγγενείς” – οι ήρωες δεν ανήκουν στο κάθε συγγενολόϊ…. ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ “ΤΟΠΟΣ” τους είναι τα Ψαχνά, η Χαλκίδα, τα Βρυσάκια, η Καστέλα, η Κάρυστος, το Ξηροχώρι, η Λίμνη, η Ερέτρια, οι Στρόπωνες, η Στενή, η Κύμη, η Γραβιά, η Λιβαδειά, η ΕΛΛΑΔΑ. Οι Ήρωες δεν γίνονται κοκορέτσι και γαρδούμπα στην αυλή των παιδιών σου για να βάζεις φωτογραφίες σούβλας σε φυλλάδα υστεροβουλίας. Οι Ήρωες είναι η ιδέα, ο αέρας, η ανάσα του καθενός, που δεν επιδιώκει προσωπικά οφέλη, κύριε Αντωνίου. Οι ΗΡΩΕΣ κύριε Αντωνίου, δεν χωρούν στο τσεπάκι κανενός…..

Απάντηση