Rupert Murdoch <<<< Ο Rupert Murdoch έχει παρατείνει την παραμονή του στο Λονδίνο για να ασχοληθεί με το σκάνδαλο τηλεφωννικών υποκλοπών. Φωτογραφία: Clement Richard / Reuters
Jamie Doward και Paul Harris στη Νέα Υόρκη — guardian.co.uk
Θύελλα σκανδάλου περιβάλει τη “News of the World” και απειλεί να καταπιεί τη παγκόσμια αυτοκρατορία, με τους επενδυτές να ανησυχούν, μήπως είναι σειρά της να δεχθεί απειλή (επιθετική εξαγορά) από την “BSkyB”, την οποία δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει
ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΡΝΤΟΧ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΕ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ, ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΑ ΠΡΙΓΚΙΠΑ
Πολλοί άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο (Μεγάλη Βρετανία) δεν θα έχουν ακούσει για τον πρίγκιπα Al-Waleed bin Talal. Ίσως όμως θα έπρεπε να ήξεραν. Ο πρίγκιπας έχει πολλά χρήματα, που τα επενδύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και ασκεί σημαντική, αν και διακριτική, επιρροή.

Ο  55-χρονος ανιψιός του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα, ο οποίος είναι πολυδισεκατομμυριούχος, μέσω της εταιρείας επενδύσεων, “Βασίλειο Holdings” που διαθέτει, έχει αναλάβει μεγάλα ποσοστά πολλών εταιρειών, τόσο διαφορετικών μεταξύ τους, όπως το Savoy Hotel Group και το Canary Wharf του Λονδίνου.
Η δύναμη του Al-Waleed bin Talal πηγάζει, από τη μοναδική του θέση. Είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που μπορεί να διεισδήσει στα γιγαντιαία Σαουδικά κρατικά επενδυτικά ταμεία, για επένδυση χρημάτων, έτσι που κάθε λέξη του, να αναλύεται σχολαστικά και διεξοδικά από τις χρηματαγορές.
Την περασμένη εβδομάδα, όμως, φαίνεται ότι ο πρίγκιπας, ο οποίος περιγράφεται από το περιοδικό Time ως “Άραβας Warren Buffett”, ήταν αυτός που αφιέρωσε πολύ περισσότερο χρόνο, για μια σχολαστική έρευνα, για το σχεδόν 7% μερίδιό που έχει στο Rupert Murdoch ‘s News Corp, το οποίο (ποσοστό), το συγκέντρωνε ήσυχα επί σειρά ετών.
Ο πρίγκιπας δεν μπορεί να χάρηκε από αυτά που διαπίστωσε. Αυτό που έβγαλε η έρευνά του ήταν, ότι μια (δική του) Βρετανική τηλεφωνική γραμμή, είχε δεχθεί επίθεση τηλεφωνικών υποκλοπών, από τους δημοσιογράφους που εργάζονται για τον Murdoch στο News of the World και είχε εξαπλωθεί αρρωστημένα και ήταν πλέον ένας παγκόσμιος κίνδυνος.

Αυτά (τα γεγονότα) είχαν ως αποτελέσματα, να συμπεράνουν τα νέα θύματα, και δικαιολογημένα να ισχυρίζονται, ότι (οι υποκλοπές) είχαν προγραμματιστεί / διαταχθεί από την εφημερίδα (του Murdoch), (και εν τω μεταξεί) οι (Βρετανοί) βουλευτές εξέφρασαν νέες αντιρρήσεις για τους χειρισμούς της υπόθεσης από την αστυνομία και τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι διευθύνοντες της News International, της Βρετανικής θυγατρικής, της “News Corp” και η μητρική εταιρεία της “News of the world”, της Sun, των Times και της Sunday Times.
ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ (ΞΑΝΑ) ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ….ΡΑΒΙΝΟΥΣ ΤΩΝ ΗΠΑ****
Εν τω μεταξύ, στη πίσω πλευρά του Ατλαντικού, προέκυψε ότι η “News Corp” είχε να αντιμετωπίσει ένα άλλο πρόβλημα. Την περασμένη εβδομάδα 400 ραβίνοι, από όλους τους βασικούς κλάδους του Ιουδαϊσμού στις ΗΠΑ, αγόρασαν μια ολοσέλιδη διαφήμιση στην εφημερίδα “Wall Street Journal”, καλώντας τον Murdoch να επιβάλει κυρώσεις κατά της “Fox News”, θυγατρική της “News Corp” του Murdoch. Οι ραβίνοι ήταν έξω φρενών με τον τρόπο που οι σχολιαστές της “Fox News” αναφέρονταν τακτικά σε εκείνους, με τους οποίους διαφωνούν (και τους χαρακτηρίζουν) ως “Ναζί”.
“Θα μειωθεί η μνήμη και το νόημα του Ολοκαυτώματος, όταν το χρησιμοποιείτε για να δυσφημίσετε κάθε άτομο ή οργανισμό με τον οποίο διαφωνείτε. Αυτό είναι το ‘Fox News” και το κάνει τις τελευταίες εβδομάδες, αναφέρεται στη διαφήμιση.
Η τοποθέτηση της διαφήμισης ήταν ακόμα πιο κραυγαλέα και συγκλονιστική, αφού δημοσιεύθηκε την “Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος”. Ήρθε εν μέρει, σαν απάντηση στα σχόλια που έγιναν από τον παράτολμο ηγέτη της “Fox News” του Murdoch, τον Roger Ailes, ο οποίος είχε σχέση με στελέχη της “National Public Radio”, από την οποία απολύθηκε ένας σχολιαστής, ο οποίος έκανε τις απερίσκεπτες παρατηρήσεις και έλεγε, ότι φοβάται να πετάξει μαζί με μουσουλμάνους.
Αλλά (τα φώτα) εστιάστηκαν επίσης, στην πλέον αμφιλεγόμενη φιγούρα, (που υπάρχει) στο πάνθεον των προσωπικοτήτων της “Fox News”: ο Glenn Beck, το μεγαλύτερο αστέρι της “Fox News”, χρησιμοποιεί επανειλημμένα τους όρους “Ναζί” και “Χίτλερ”, για να αναφερθεί και για να περιγράψει τα στοιχεία εκείνα που δεν του αρέσουν.
Η Deborah Lipstadt, καθηγήτρια του Ολοκαυτώματος, με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Emory, της Ατλάντα, στη Γεωργία, ήταν φραστικά, ιδιαίτερα επιθετική, στη τακτική της αναντίον του Beck. «Δεν έχω ακούσει κάτι παρόμοιο στην τηλεόραση ή το ραδιόφωνο. – Και έχω παρακολουθήσει την ουσία αυτού του είδους, στους υπονόμους του αντισημιτισμού και της άρνησης του Ολοκαυτώματος, πιο συχνά από ό,τι μπορώ να ανεχθώ», είπε.
Όσοι είναι εξοικειωμένοι με τον Al-Waleed bin Talal, ο οποίος έχει δώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που επιδιώκουν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των δυτικών και των ισλαμικών κοινοτήτων, λένε ότι αρκετοί θα περάσουν μεγάλη στεναχώρια από κάθε κίνησή του στη διαμάχη, (αφού όσα έγιναν) απειλούν τα επιχειρηματικά του συμφέροντα.
“Είναι ένας απίστευτα έξυπνος άνθρωπος και βαθιά αξιότιμος!!! Μπορούμε να κάνουμε μόνο εικασίες, για το τι μπορούμε να σκεφτούμε τώρα”, δήλωσε κάποιος που τον ξέρει.

(Τα παραπάνω γεγονότα) έρχονται σε μια εποχή, όπου η “News Corp” θέλει έγκριση της “ρυθμιστικής αρχής” για να πάρει άδεια Βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού μέσω δορυφόρου BSkyB, το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών και τη …σήριαλ με τους ραβίνους, είναι επιζήμια, όχι μόνο για τη φήμη της εταιρείας του, αλλά μπορούν να τον βουλιάξουν στον πάτο.
Οι Φιλελεύθεροι σχολιαστές, επαναφέρουν κάθε τόσο το ερώτημα, για το αν πρέπει να επιτρέπεται στον Murdoch, να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της Βρετανικής αγοράς, στα μέσων ενημέρωσης.
Ο Murdoch ήλπιζε σε επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την BSkyB, και ότι (το αίτημά του) θα γινόταν δεκτό, αλλά ο γραμματέας του πολιτισμού, Τζέρεμι Χαντ, ανέβαλε τη λήψη της απόφασης, για να δει αν τα διορθωτικά μέτρα μπορούσαν (να βοηθήσουν) για να βρεθεί λύση, (ώστε) να αποφευχθεί μια μακροχρόνια έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Ο Τζέρεμι Hunt βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αφού προηγουμένως εξέφρασε την άποψη ότι η συμφωνία δεν θα έχει ουσιαστική διαφορά με την πολλαπλότητα των βρετανικών μέσων ενημέρωσης. Με την έγκριση, είναι πιθανό να δούμε τους Εργατικούς να ουρλιάζουν για σκάνδαλο, αλλά, ακόμη και πριν τη λήψη (οποιασδήποτε) απόφασης, έχει επιτευχθεί (τέτοιο κλίμα), (που σίγουρα) θα υπάρξουν πολιτικές συνέπειες.
ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Ο Andy Coulson, πρώην σχολιαστής ειδήσεων στον μεγαλύτερο εκδότη του Κόσμου, παραιτήθηκε αυτό το μήνα από τη θέση του διευθυντή των επικοινωνιών του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι οι επίμονες καταγγελίες για υποκλοπές στη κινητή τηλεφωνία, που συνέβησαν στον χώρο ευθύνης του, κατέστησε αδύνατο σ’ αυτόν να κάνει τη δουλειά του.
Η παραίτησή του ερμηνεύθηκε από ορισμένους ως μια προσπάθεια να εκτονωθεί το βαρύ κλίμα σε βάρος του Murdoch, σε μια κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων “News Corp” για “BSkyB”.

Περισσότερες αποκαλύψεις αναφέρουν, ότι ο (πρωθυπουργός) Cameron και ο James Murdoch, (που είναι) επικεφαλής για την Ευρώπη και την Ασία της “News Corp”, είχαν δείπνο συνεργασίας στο σπίτι “Cotswolds” της “News International”, στην οποία διευθύνουσα συμβούλος είναι η Rebekah Brooks, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, δίνοντας δικαίωμα σε όσους ισχυρίζονται, ότι ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, έχει στενότατες σχέσεις με την αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης.
Η σχέση αυτή φάνηκε να γίνεται πιο φανερή την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Murdoch πέταξε στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να πραγματοποιήσει επειγόντως συναντήσεις με ανώτερα στελέχη της “News International”.

Υπήρχαν φήμες ότι ο Κάμερον και ο Murdoch επρόκειτο να πραγματοποιήσουν μια σύντομη, άτυπη συνάντηση στα τέλη της εβδομάδας στο ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο του Νταβός, που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, αλλά φαίνεται ότι αυτή ματαιώθηκε, όταν το αφεντικό της “News Corp” αποφάσισε να παραμείνει στο Λονδίνο, για να ασχοληθεί με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.
“Θα πρέπει να σκέφτεται, ότι όλα αυτά θα έπρεπε να είχαν διευθετηθεί εδώ και πολύ καιρό”, είπε κάποιος εξοικειωμένος με τον τρόπο σκέψης του διοικητικού συμβουλίου της “News Corp”. “Θα ήθελα να μάθω γιατί η Rebekah δεν έχει κλείσει αυτό το θέμα”.
Το γιατί η “News Corp” είναι τόσο πρόθυμη να τα βρει με την “BSkyB” είναι απλό να το καταλάβεται, αφού την περασμένη εβδομάδα, ο εκφωνητής (ειδήσεων) ανέφερε προ φόρων κέρδη ύψους 467 εκ. £, ένα εντυπωσιακό +26% έναντι του προηγούμενου έτους.

ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ Ο ΠΡΩΗΝ ΤΗΣ …ΚΟΡΗΣ ΤΟΥ ΜΕΡΝΤΟΧ
Αλλά για τον Murdoch, τα (επίσης) κέρδη της “BSkyB” ήρθαν σαν ένα πρόσσθετο χτύπημα τσίμπημα. Καθώς οι αναλυτές στο City, της μεσιτικής “Charles Stanley” σημείωσαν σε έρευνα: “η καλύτερη εκτίμηση μας είναι ότι η εκκαθάριση [για την εξαγορά της News Corp από το BSkyB] θα συμβάλει (θετικά), αν και ίσως (θα ήταν καλύτερα) μόνο μετά από μια μακρά περαιτέρω έρευνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ή / και την εφαρμογή ορισμένων “διορθωτικών μέτρων”.

“Στο άμεσο μέλλον, θα αναμέναμε μια επίσημη προσφορά για την εν συνεχεία εκτίμηση της να “News Corp”, αν και η συνεχιζόμενη ισχυρή οικονομική απόδοση της επιχείρησης, τη λαμβάνει υπόψει το διοικητικό συμβούλιο της “BSkyB”, που μπορεί να αισθάνεται υποχρεωμένο να προτείνει μια τιμή πολύ μεγαλύτερη από αυτή που αναφέρθηκε προηγουμένως, με ελάχιστο αποδεκτό επίπεδο των 800p”.
Η απαίτηση αυτή φαίνεται αναπόφευκτη εκτός αν ο Crispin Odey, ο ισχυρός διαχειριστής hedge fund, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης του 3% του “BSkyB” και αναφέρεται συχνά ως «Ντέιβιντ Μπέκαμ της πόλης», λόγω των νικηφόρων στρατηγικών επενδύσεών του, έχει αλλάξει δραματικά το μυαλό του. Ο Odey, οι απόψεις του οποίου θα ακουστούν προσεκτικά από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της “BSkyB”, είπε σε αναλυτές τον περασμένο Ιούνιο, ότι “ακόμα και με 800p (ανά μετοχή), [η τιμή της BSkyB έχει απαιτητική] η εν λόγω εταιρεία είναι υποτιμημένη. Θα πρέπει να κρατηθείτε έξω από τη συγκεκριμένη προσφορά. Αυτή είναι μια εταιρεία που την θέλω για το δικό σας (συμφέρον)”.
Και πρόσθεσε: «Έχω αγαπήσει την ιστορία του “Sky” για πέντε χρόνια και τώρα, ακριβώς όπως δείχνουν οι ταμειακές ροές και η έρχεται η ανάπτυξη, δεν πρέπει να την πουλήσει. Εάν οι μέτοχοι πωλούν σε αυτό το επίπεδο, σε δύο χρόνια, εδώ είμαστε. Θα κοιτάξουμε πίσω και να πούμε «ο Rupert πήρε αυτό για μια κλεψιά»”.
Απλά να προσθέσω νοστιμάδα στις παρατηρήσεις του Odey, αφού πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ήταν κάποτε παντρεμένος με την κόρη του Murdoch, Prudence.
Όπως ο Murdoch περιμένει την απόφαση σαν καθαρτήριο και οι διαχειριστές των hedge funds ωθούν τη τιμή της μετοχής της “BSkyB” προς τα πάνω, ενώ οι επενδυτές του γίγαντα των μέσων ενημέρωσης δήλωσαν ότι αυξάνεται συνεχώς η ανησυχία τους.
Μια πλήρης συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της News Corporation θεωρείται ότι έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη. Το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών και η πιθανή συμφωνία με την “BSkyB” αναμένεται να είναι υψηλά στην ημερήσια διάταξη. Ο Al-Waleed bin Talal, ο οποίος απλά “δεν χάνει χρήματα», σύμφωνα με κάποιον που τον ξέρει καλά, είναι πιθανό να καταβάλλουν πολύ μεγάλη προσοχή σε ό, τι συζητείται.
Το ανησυχητικό για τον Murdoch, το οποίο χρησιμοποιείται (στις αποφάσεις) των επενδυτών του, είναι ότι όλοι λαμβάνουν υπόψη, ότι ο πρίγκιπας είναι πολύ μακριά από μια στάση παθητικού χρηματοδότη. Σαν ένας αρκετά μεγάλος επενδυτής στον τραπεζικό χώρο, χτύπησε και έβγαλε εκτός μάχης, τον γίγαντα Citigroup, ο Al-Waleed bin Talal και ίσως απευθύνει έκκληση για συμμετοχή του στη διαχείριση, για να βελτιώσει τις τύχες της εταιρείας, ενώ προειδοποίησε τον διευθύνοντα σύμβουλο το προηγούμενο έτους, ότι το «ταξίδι του μέλιτος τελείωσε”.
Ο Μέρντοχ μπορεί σύντομα να βρεθεί στην ανάγκη για λήψη αποφάσεων ενθάρυνσης παρόμοιων κινήσεων, αν η προσφορά της “BSkyB” είναι ασήμαντη. Όλα αυτά δείχνουν μια δυσάρεστη προοπτική για έναν αυτοκράτορα.
ΠΗΓΗ: guardian.co.uk
Μετάφραση: Μπαρμπανίκος Αρβανίτης
**** ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Και στο παρελθόν η αυτοκρατορία του Μέρντοχ είχε δεχθεί ισχυρές επιθέσεις και (σύμπτωση????) πάντα έβγαιναν παράλληλα κάποιες περίεργες ομάδες Εβραίων, για να διεκδικούν το κάτι τις τους από την αυτοκρατορία, της οποίας ο αυτοκράτορας Μέρντοχ, είναι κώλος και βρακί με την εβραϊκή οικονομική αυτοκρατορία. Επίσης ο Μέρντοχ, συνέβαλε όσο κανένας για τις νίκες του Εβραιόφιλου Ομπάμα στις ΗΠΑ και του καθαρόαιμου Εβραίου Κάμερον στη Μεγάλη Βρετανία!!!!! Τυχαία?????  Δεν νομίζω…..

 

Απάντηση