ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΞΙΜ 1  === Οι καταστηματάρχες και οι εργάτες του δήμου άρχισαν τον καθαρισμό των δρόμων της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, σήμερα Κυριακή, μετά τις πολύ σκληρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ετών.

  === Ομάδες σκληρών διαδηλωτών άναβαν φωτιές και συνεπλάκησαν με την αστυνομία στη διάρκεια της νύχτας, αλλά οι δρόμοι ήταν σήμερα πολύ πιο ήσυχοι, μετά από δύο ημέρες συγκρούσεων στις οποίες σχεδόν χίλια άτομα συνελήφθησαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

  === Η αναταραχή που προκλήθηκε από τις διαμαρτυρίες ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για την οικοδόμηση εμπορικού κέντρου με πολυκαταστήματα ή διαμερίσματα στο Ταξίμ, εκεί που υπήρχε πάρκο με εγκαταστάσεις παλιών στρατώνων της Οθωμανικής εποχής, μεταβλήθηκε σ χώρο για τις πολιτικές διαδηλώσεις.

  === Οι διαδηλώσεις διευρύνθηκαν σε μια ευρύτερη εξέγερση και επίδειξη περιφρόνησης εναντίον του Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του Ισλαμικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

  === Μετά τις κανονιές νερού της Κυριακής, που ρίχθηκαν κατά του πλήθους που εμφανίστηκε και συγκεντρώθηκε  για να το κρατήσουν μακριά από την κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, από όπου προέρχονταν οι διαμαρτυρίες, αλλά δεν επηρέασε τον δυναμισμό μιας μικρής ομάδας διαδηλωτών, που παρέμειναν συγκεντρωμένοι γύρω από μια φωτιά.

   === Με μια πλατεία γεμάτη μπάζα μετά από την διήμερη εξέγερση των διαδηλωτών και των συγκρούσεων με τα Τουρκικά ΜΑΤ που έκαναν χρήση δακρυγόνων και έριχναν νερό με κανόνι, μοι΄’αζουν σαν να παίζουν τη γάτα και το ποντίκι μεταξύ τους στους δρόμους.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΞΙΜ 2  === Οι καταστηματάρχες καθαρίζουν τα αντικυβερνητικά γκράφιτι από τους τοίχους. Με συνθήματα ψεκάστηκαν επίσης αυτοκίνητα, ενώ κάηκαν οχήματα, συμπεριλαμβανομένου και ενός αυτοκινήτου της αστυνομίας και ενός λεωφορείου.

   === Υπήρξαν εκκλήσεις από ανεξλαρτητα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για νέες διαδηλώσεις την Κυριακή τόσο στην Κωνσταντινούπολη, όσο και στην πρωτεύουσα Άγκυρα, αλλά δεν ήταν σαφές πόσοι άνθρωποι θα ανταποκριθούν.

   === «Θα μείνουμε μέχρι το τέλος” δήλωσε ο Ακίν, ο οποίος εργάζεται στο εμπόριο αυτοκινήτων και βρίσκεται στην Taksim τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

  === «Δεν φεύγουμε. Η μόνη απάντηση είναι τώρα είναι, να αναγκάσουμε αυτή τη κυβέρνηση να πέσει. Μας έχει κουράσει αυτή η φασιστική κυβέρνηση που μας καταπιέζει συνεχώς. Αυτή η εξέγερση δεν είναι πλέον γι ‘αυτά τα δέντρα» είπε, αναφερόμενος στο Gezi Taksim πάρκο που έγινε το σημείο αναφοράς των διαδηλώσεων…. …. …. …. ….

Απόδοση: Μπαρμπανίκος Αρβανίτης

ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΞΙΜ 3ΠΗΓΗ:  Reuters

Απάντηση