Έντουαρντ Σνόουντεν  === Ο 29χρονος Έντουαρντ Σνόουντεν, τεχνικός και πρώην μυστικός πράκτορας της CIA είναι ο άνθρωπος που αποκάλυψε σε Guardian και Washington Post το μυστικό πρόγραμμα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ για παρακολουθήσεις πολιτών μέσω internet.
   === Ο 29χρονος διέρρευσε στις δυο εφημερίδες πληροφορίες για μυστικό πρόγραμμα της NSA. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ παρακολουθούσαν τηλεφωνήματα και δεδομένα στο διαδίκτυο μέσω μεγάλων εταιριών όπως η Google και το Facebook.
   === Εκτός από Guardian και Washington Post, που ανακοίνωσαν πως ο 29χρονος ζήτησε να αποκαλύψουν την ταυτότητά του, το ίδιο έκανε και η Booz Allen, μια συμβουλευτική εταιρεία τεχνολογίας στις ΗΠΑ. Ο 29χρονος είναι υπάλληλός της.
   === Σύμφωνα με την εταιρεία, ο 29χρονος Έντουαρντ Σνόουντεν εργαζόταν για λογαριασμό της Booz Allen για λιγότερο από τρεις μήνες και του είχε ανατεθεί μια ομάδα εργασίας στη Χαβάη.
   === «Ο αναφορές ότι το άτομο αυτό υποστηρίζει ότι διέρρευσε απόρρητες πληροφορίες είναι συγκλονιστικές, αν είναι ακριβείς. Η ενέργεια αυτή αποτελεί σοβαρή παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας αλλά και των βασικών αξιών της εταιρείας μας», ανέφερε η Booz Allen, σε σχετική ανακοίνωση.
   === Η εταιρεία προσέθεσε στην ανακοίνωση της ότι θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε σχετικά με τις έρευνες που διεξάγονται.
   === «Δεν θέλω να ζήσω σε μια κοινωνία που κάνει αυτού του είδους τα πράγματα … Δεν θέλω να ζήσω σε έναν κόσμο όπου τα πάντα που κάνουν και λένε καταγράφονται. Αυτό δεν είναι κάτι που είμαι πρόθυμος να υποστηρίξω ή να ζήσω με αυτό», είπε στην εφημερίδα Guardian ο 29χρονος.
   === «Η NSA έχει δημιουργήσει μια υποδομή που της επιτρέπει να παρακολουθεί σχεδόν τα πάντα. Με αυτή την ικανότητα, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπινων επικοινωνιών αυτόματα είναι σε στόχευση. Αν ήθελα να δω τα email σας ή το τηλέφωνο της συζύγου σας, το μόνο που έχω να κάνω είναι να χρησιμοποιήσω τις παρακολουθήσεις. Μπορώ να αποκτήσω “εισιτήριο” για τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τους κωδικούς πρόσβασης, τα αρχεία τηλεφώνου, τις πιστωτικές κάρτες », είπε ο Έντουαρντ Σνόουντεν.
Ο 29χρονος είπε ακόμη ότι έφυγε από τη Χαβάη όπου εργαζόταν, εγκαταλείποντας τη φίλη του χωρίς να της πει που πηγαίνει για να μην την εκθέσει σε κίνδυνο, ανέφερε ότι αποκαλύπτοντας τις παρακολουθήσεις γνώριζε το ρίσκο που παίρνει, αλλά πιστεύει ότι η δημοσιοποίηση των αποκαλύψεων αξίζει τον κόπο. «Ο πρώτος φόβος μου είναι για την οικογένειά μου, τους φίλους μου, τους συνεργάτες μου. Για τον καθένα που έχει σχέση με μένα» είπε.
«Θα πρέπει να ζήσω με αυτό για το υπόλοιπο της ζωής μου» συμπλήρωσε. Μίλησε επίσης για την πρόθεσή του να εγκαταλείψει μια άνετη ζωή στη Χαβάη, όπου κέρδιζε περίπου 200.000 δολάρια το χρόνο. «Είμαι πρόθυμος να τα θυσιάσω όλα αυτά, επειδή δεν μπορώ να έχω καθαρή συνείδηση επιτρέποντας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να καταστρέφει την ιδιωτική ζωή, την ελευθερία, τις βασικές ελευθερίες στο Internet για όλους τους πολίτες σε όλο τον κόσμο».

  === Ο Σνόουντεν πριν από τρεις εβδομάδες, αντέγραψε τα απόρρητα έγγραφα της NSA στο γραφείο του στη Χαβάη, και είπε στον προϊστάμενο του ότι χρειάζεται «μια με δυο εβδομάδες άδεια» γιατί έχει ανάγκη να κάνει μια θεραπεία σχετικά με προβλήματα επιληψίας που τον ταλαιπωρούσαν, έγραψε ο Guardian.
Στις 20 Μαΐου μετέβη στο Χονγκ Κονγκ, και είπε ότι πήγε εκεί διότι θεωρεί ότι υπάρχει ένα «πνεύμα δέσμευσης υπέρ των ελευθεριών της έκφρασης και στο δικαίωμα της πολιτικής διαφωνίας».
Πάντως μέσα σε λίγα από τη στιγμή που έγινε γνωστό το όνομα του από τον Guardian, ο Έντουαρντ Σνόουντεν μετατράπηκε σε έναν λαϊκό ήρωα. Σε ένα «αριστερό» αμερικανικό blog γράφτηκε χαρακτηριστικά. «Είναι κρίμα που ο Έντουαρντ Σνόουντεν δεν θα είναι 36 ετών στις 20 του Γενάρη του 2017, αλλιώς θα έπρεπε να θέσει υποψηφιότητα και να τον ψηφίσουν για τον επόμενο πρόεδρό μας».
Ο Σνόουντεν ένας πρώην βοηθητικός στο τεχνικό κομμάτι της CIA, είπε ότι εργάζονταν στην «σούπερ-μυστική» NSA ως υπάλληλος της εταιρείας Booz Allen Hamilton. Πλέον, είναι αντιμέτωπος με διώξεις. Εκείνος πάντως ελπίζει πως η Ισλανδία, η οποία «εκτιμά» την ελευθερία στο διαδίκτυο, θα του χορηγήσει άσυλο.
Ο Σνόουντεν που έχει διαφύγει και κρύβεται στο Χονγκ Κονγκ, αναφέρεται σε δημοσιεύματα ότι δεν έχει την πρόθεση να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες και «προτίθεται να ζητήσει άσυλο από όλες τις χώρες που πιστεύουν στην ελευθερία του λόγου και αντιδρούν στην θυματοποίηση της ιδιωτικής ζωής».

ΠΗΓΗ:  newsit.gr

Απάντηση