26 πρώην ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων του πρώην επικεφαλής της ΕΕ Σολάνα και του πρώην Προέδρου της Γερμανίας Ρίτσαρντ φον Weizsäcker, παροτρύνουν τις δυνάμεις όλου του κόσμου, για να λάβουν αντίμετρα κατά της Ιερουσαλήμ (?) με την άρνησή της να υπακούσει το διεθνές δίκαιο.

Σε μια ασυνήθιστη επιστολή που απέστειλαν την Πέμπτη στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις κυβερνήσεις των 27 κρατών μελών της ΕΕ, οι υπογράφοντες, πρώην Αρχηγοί, Υπουργοί και ανώτατα στελέχη της ΕΕ, επικρίνουν τις πολιτικές του Ισραήλ.
Μεταξύ αυτών που υπογράφουν την επιστολή, είναι ο πρώην Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, ο πρώην Πρόεδρος της Γερμανίας Ρίτσαρντ φον Weizsäcker, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι, και η πρώην Πρόεδρος της Ιρλανδίας Μαίρη Ρόμπινσον.

Η ομάδα συνέταξε μια σειρά συστάσεων/προτάσεων προς την σημερινή ηγεσία της ΕΕ κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Λονδίνο στα μέσα Νοεμβρίου.
Το αυστηρότατα διατυπωμένο έγγραφο, έρχεται να συμπληρώσει μια απόφαση των κυβερνήσεων των χωρών της Νοτίου Αμερικής, όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή, με την οποία αναγνωρίζουν ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967. Επιπλέον, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να υποστηρίξει την απόφαση της Παλαιστινιακής Αρχής για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους και να θέσει τέρμα στην κατοχή.

Χρονικά η  επιστολή τους, συμπίπτει επίσης με μια ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ σχετικά με την παράταση της δέσμευσης για τη μη κατασκευή οικισμού. Οι πρώην Ευρωπαίοι ηγέτες σημειώνουν, ότι στα βασικά στοιχεία της υπόθεσης, είχαν προτείνει στους Αμερικανούς, να λάβουν υπόψη τους, ότι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στις προσπάθειές του να προωθήσει την ειρήνη, ήταν να ξεκαθαρίσει ότι η πολιτική που θα έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, θα έχουν κάποιο κόστος για το Ισραήλ.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν τις προσπάθειες των Παλαιστινίων να συσπειρώσουν τη διεθνή υποστήριξη για την αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, ως εναλλακτική λύση στις διαπραγματεύσεις που έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. Επισημαίνουν ότι οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να αναμένουν, ούτε είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο κράτος χωρίς διεθνή πολιτική και οικονομική βοήθεια.
Ως εκ τούτου, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαδραματίσει έναν πιο αποτελεσματικό και ενεργό ρόλο έναντι αυτών που αναλαμβάνονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από το Ισραήλ ή και άλλους. Κατέστησαν επίσης σαφές, ότι θέλουν μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που να αναβαθμίζει τις σχέσεις με το Ισραήλ και άλλες διμερείς δεσμευτικές για το Ισραήλ συμφωνίες, με τις οποίες θα υποχρεώνεται να παγώνει τις δραστηριότητες εποικισμού στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Προτείνουν επίσης, να ανακοινώσει η ΕΕ, ότι δεν θα δεχτεί οποιαδήποτε μονομερή τροποποίηση των προ του 1967 συνόρων του Ισραήλ που προσδιορίζονται από το διεθνές δίκαιο, και ότι το παλαιστινιακό κράτος θα καλύπτει μια περιοχή, στο ίδιο μέγεθος με την περιοχή που κατέλαβε (το Ισραήλ) το 1967. Αυτή (η ανακοίνωση της ΕΕ), θα περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία ενός ειδικού κεφαλαίου για την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Οι ηγέτες συνιστούν στην ΕΕ να υποστηρίξει μόνο ήσσονος σημασίας ανταλλαγές γης, για τις οποίες θα συμφωνούν οι δύο πλευρές.

ΠΗΓΗ: haaretz.com
Μετάφραση: Μπαρμπανίκος Αρβανίτης

Απάντηση